Destinacije – Baltičke prestonice - Talin, Riga i Vilnjus – Travel Magazine

Baltičke prestonice – Talin, Riga i Vilnjus

Baltičke prestonice – Talin, Riga i Vilnjus

Putnici koji se obilaze region često odlučuju da o istom trošku upoznaju sve tri baltičke prestonice.

Zbog njihove blizine i dobre povezanosti organizacija ovakvog putovanja nije komplikovana.

Litvanija, Letonija i Estonija izlaze na Baltičko more, po kome je ceo region dobio ime. Njihove prestonice odlično su međusobno povezane autobusima i vozovima. Simple i Lux Express linije, na primer, povezuju Talin, Rigu i Vilnjus.

Talin, Estonija

Talin očarava posetioce svojim suprotnostima. Očuvane srednjovekovne utvrde oko starog grada i dalje ponosno svedoče o nekadašnjoj trgovačkoj sili. Ali uprkos lepoti savršeno očuvane stare arhitekture, Talin je moderan, savremen. Širom grada je wi-fi besplatan, a noćni život je veoma raznovrstan.

prkos lepoti savršeno očuvane stare arhitekture, Talin je moderan, savremen

Foto: Rainer Süvirand from Pixabay

Ako volite da sa putovanja ponesete lokalno proizvedene suvenire, Talin vas neće razočarati. Prodavnice u kojima su izložene zanatske rukotvorine i nakit mogu se videti na svakom koraku. Proizvodi od vune, drveta, kože, pa čak i čokolade, proizvode se ručno i sa puno pažnje. Estonija je poznata i po proizvodnji alkoholnih pića, uključujući i slatki Vana Tallinn. Ovo piće se može konzumirati samostalno, a popularno je i kao dadatak kafi ili koktelima. Gastronomska scena je vredna pažnje. Od restorana u podrumima u kojima se služe kobasice, do sofisticiranih restorana sa impresivnim vinskim kartama i vrhunskom uslugom, u Talinu se može naći ponešto za svačiji ukus i džep.

Talin vas neće razočarati. Prodavnice u kojima su izložene zanatske rukotvorine i nakit mogu se videti na svakom koraku

Foto: Nick Tomlinson from Pixabay

Riga, Letonija

Ma koliko pažljivo planirali da vidite sve atrakcije Rige, uvek će vam nešto ostati za sledeći put. Stari grad predstavlja samo njen mali deo, ali se u njemu nalaze brojne atrakcije i sadržaji koje obavezno treba obići. A tu su i najpoznatiji barovi, restorani i klubovi.

Ma koliko pažljivo planirali da vidite sve atrakcije Rige, uvek će vam nešto ostati za sledeći put

Foto: Makalu from Pixabay

Osim Starog grada, art nuvo distrikt je još jedna obavezna destinacija. Stara zdanja u pastelnim tonovima sa stilizovanim ukrasima na fasadama daju mu poseban šmek. Muzej art nuvoa dočaraće kako su nekada stanovnici Rige opremali svoje kuće, uz postavku autentičnog nameštaja.

Osim Starog grada, art nuvo distrikt je još jedna obavezna destinacija

Foto: Makalu from Pixabay

Kada su u pitanju baltičke prestonice, Riga je poznata kao grad koji sa dobrodošlicom dočekuje mlade turiste – studente i učesnike u momačkim i devojačkim večerima. Zato je čuvena po noćnom životu, pivskim, vinskim i koktel barovima za svaki budžet. Među posetiocima je popularan crni balzam, liker koji ima toliko specifičan ukus da nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Jedni će ga obožavati, dok ga drugi mrze.

Riga je poznata kao grad koji sa dobrodošlicom dočekuje mlade turiste

Foto: Makalu from Pixabay

Vilnjus, Litvanija

Vilnjus je najmanje turistički grad. Dok su druge dve baltičke prestonice bile članice Hanzeatske lige, sa Vilnjusom to nije bio slučaj. Ipak, njegov Stari grad je jedan od najvećih i najbolje očuvanih u Evropi. Ova četvrt je zanimljiva kombinacija različitih arhitektonskih stilova, od rekonstruisanog tornja Gediminas do neoklasične katedrale i Gradske većnice. Nećete zažaliti ako za obilazak Starog grada odvojite i nekoliko dana, jer ovde zaista ima mnogo toga zanimljivog da se vidi.

Dok su druge dve baltičke prestonice bile članice Hanzeatske lige, sa Vilnjusom to nije bio slučaj

Foto: Luigi Crosti from Pixabay

Vilnjus je odlično mesto i za kupovinu ćilibara, koji se skuplja sa baltičkih plaža, a zatim se polira i oblikuje u neverovatne ukrase i nakit. Popularni suveniri su i keramika i proizvodi od platna, koji se prave tradicionalnim tehnikama.

Vilnjus je odlično mesto i za kupovinu ćilibara, koji se skuplja sa baltičkih plaža a zatim se polira i oblikuje u neverovatne ukrase i nakit

Foto: Makalu from Pixabay

Litvanija je ponosna na svoje pivo. U pabovima i pivarama su popularna lokalna piva, ali postoje i barovi specijalizovani za vina. U restoranima se služi litvanska kuhinja, u kojoj dominiraju krompir, svinjetina i cvekla. Postoje i restorani istočnoevropske i azijske kuhinje.

Pročitajte i detaljan predlog jednodnevnog obilaska Talina, obnovite svoje znanje o Litvaniji, a saznajte više i o Turkuu – najstarijem gradu u Finskoj.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
62Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *