Destinacije – Bilbao - ponosito srce Baskije – Travel Magazine

Bilbao – ponosito srce Baskije

Bilbao – ponosito srce Baskije

Bilbao je najveći i najznačajniji grad Autonomne zajednice Baskije. Takođe je jedna od najvažnijih španskih luka, ali i značajan kulturni centar na Pirinejskom poluostrvu.

Inače, u Baskiji živi narod Baski, odnosno Baskijci, starosedeoci Pirinejskog poluostrva. Danas ih ima oko tri miliona i u najvećoj meri žive u Baskiji, dok ih oko 230.000 živi u Francuskoj. Njihov jezik je jedini neindoevropski jezik u Evropi i o poreklu Baskijaca još uvek se vode stručne debate. Ovaj narod je izrazito ponosan na svoju specifičnu kulturu, tradiciju i jezik, koji se veoma razlikuju od onih u ostatku Španije.

Bulbao je čudnovati miks tradicionalne i hipermoderne arhitekture

Foto: tenbarbosa309 from Pixabay

Pozicija

Bilbao se nalazi na severu zemlje, oko 19km od Baskijskog zaliva, relativno blizu Francuske. Leži na reci Nervion i jedan je od najvažnijih španskih industrijskih gradova. Mnogim turistima ovo može zvučati odbojno, ali sa brojnim spektakularnim primerima savremene arhitekture i prelepim Starim gradom, nasleđem, umetnošću i vrhunskom gastronomijom, Bilbao je jedan od najvažnijih turističkih centara Španije.

Bilbao je jedan od najznačajnijih španskih turističkih destinacija

Foto: javier alamo from Pixabay

Planina Artksanda

Sa vrha planine Artksanda posetioci će videti jedinstvenu poziciju grada, okruženog planinama i moćnom rekom. Možete se popeti uspinjačom do vidikovca, a zatim se lagano spustite niz planinu, sa gradskom panoramom pred vama. Obavezno pozirajte pored velikog znaka za Bilbao!

Guggenheim Bilbao

Zdanje za muzej savremene umetnosti Guggenheim Bilbao koje je projektovao čuveni Frenk Geri, stavilo je Bilbao na turističku mapu sveta. Velika srebrna građevina podignuta je u industrijskom delu grada. Otvorena je 1997. godine i od tog trenutka posetioci su počeli da u velikom broju pristižu u grad. Ispred muzeja mogu se videti legendarni Pauk, odnosno Mama, delo umetnice Luize Buržoa i Štene Džefa Kunsa. Unutar muzeja je stalna postavka koju u velikoj meri čine instalacije i elektronske forme važnih umetnika 20.veka. Među njima se ističe metalna instalacija Ričarda Sere. Slika i skulptura ima u manjoj meri, a vredi se raspitati i o aktuelnim izložbama. Najbolje fotografije zgrade muzeja napravićete sa obližnjeg mosta.

Muzej savremene umetnosti Gugenhajm Bilbao

Foto: javier alamo from Pixabay

Casco Viejo

Stari deo grada, Casco Viejo, čini lavirint uskih i strmih uličica, lukovi, trgići, šarmantne radnje i kafei. Među brojnim crkvama ističe se Catedral de Santiago, deo severne rute čuvenog hodočasničkog puta Camino de Santiago.

Katedrala de Santjago je deo hodočasničke rute Camino del Santiago

Foto: Juan Manuel Garcia Bilbao from Pixabay

U Starom gradu vredi posetiti muzej Euskal, koji nudi zanimljiva arheološka saznanja o regiji i Teatro Arriaga, koji je podjednako spektakularan i danju i noću. Savet za one koji nisu u top formi je da u ovoj brdovitoj četvrti za uspon iskoriste brojne liftove koji su im na raspolaganju.

Stari grad Bilbao je izuzetno očuvan

Foto: Senovia Nova from Pixabay

Museo De Bellas Artes De Bilbao

Muzej lepih umetnosti je jedan od najboljih španskih muzeja van Madrida. U njemu je izložena impresivna zbirka baskijske, španske i evropske umetnosti, uključujući dela El Greka, Goje, Van Dajka, Sezana, Gogena, Fransisa Bejkona i Ričarda Sere. Jutro u muzejskom vrtu predstavlja posebno iskustvo.

Pomorski muzej

Lociran na starom gradskom brodogradilištu, Pomorski muzej je posvećen pomorskoj i istoriji grada kao velike trgovačke luke. Prostor je interesantan spolja i iznutra, sa više zanimljivih izložbi duž reke, van glavne zgrade. Ovde ćete više saznati o Bilbau u srednjem veku i tokom Industrijske revolucije, kao i o različitim vrstama brodova.

Mostovi

Jedan od najstarijih mostova u gradu je Biskaja, izgrađen 1893. godine po projektu Ajfelovog studenta. Danas je ovaj most na Listi svetske baštine UNESCO-a. Početkom 20.veka izgrađeno je više pokretnih mostova preko reke Nervion i svi predstavljaju inženjerske dragulje.

Dno Belog mosta prekriveno je staklom

Foto: Finn Bjurvoll Hansen from Pixabay

Beli most (na baskijskom jeziku Zubizuri) izgrađen je krajem 20. veka i odlikuje ga neobična konstrukcija koja podseća na brodska jedra. Specifičan je i po tome što mu je dno izgrađeno od stakla.

Beli most je jedan od najinteresantnijih u Bilbau

Foto: Michael Schüller from Pixabay

Šetnja uz reku

U Bilbau je jedna od najlepših turističkih atrakcija upravo reka Nervion. Šetnju možete započeti kod železničke stanice Abando, preko puta Starog grada. Duž obale ćete proći pored Gradske većnice, i imaćete priliku da uživate u čudnovatom miksu lepo učuvanih istorijskih fasada i hipermoderne arhitekture. Zatim sledi već pomenuti Beli most, pa Gugenhajm i kroz park stižete do Pomorskog muzeja. Tokom povratka kroz grad prođite pored Muzeja borbi bikova, kroz šoping distrikt, preko trga Plaza Moyua.

Reka Nervion je žila kucavica Bilbaa

Foto: javier alamo from Pixabay

Gastronomija

Hrana je u Bilbau atrakcija za sebe. Svako ko dođe u grad mora da proba specijalitete od ribe i morskih plodova i pinćos. Pinćosi su baskijska verzija španskog tapasa. Najčešće se serviraju na čačkalicama uz čašu dobrog vina. Na trgu Plaza Barria u Starom gradu nalazi se nekoliko restorana sa čuvenim pinćosima.

Ljubitelji poslastica ne smeju da preskoče ćurose, testo prženo u dubokom ulju, posuto šećerom i cimetom i najčešće posluženo sa sosom od čokolade za umakanje. Da biste umirili savest zbog ovog izuzetno kaloričnog slatkiša, kupite porciju za poneti na nekom od brojnih štandova pored reke, i grickajte ih dok se šetate.

Upoznajte mavarsko nasleđe Kordobe, i pročitajte vodiče za Sevilju i Madrid.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
225Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X