Bliski istok – 6 jedinstvenih atrakcija Abu Dabija – Travel Magazine

6 jedinstvenih atrakcija Abu Dabija

6 jedinstvenih atrakcija Abu Dabija

Iako mnogi misle da je Dubai glavni grad Ujedinjenih Arapskih Emirata, ta čast zapravo pripada Abu Dabiju, koji je ujedno i najbogatiji grad ove države.

Grad koji se može pohvaliti veštačkim ostrvima, srebrnastim neboderima, ogromnim tržnim centrima i raskošnim luksuznim hotelima, moderna je i kosmopolitska prestonica i popularna turistička destinacija. Predstavljamo vam šest jedinstvenih atrakcija Abu Dabija.

Vozite se u najbržem rolerkosteru na svetu
Ako volite avanture, ovo je atrakcija koju morate posetiti. Ferrari World je prvi tematski Ferrari park na svetu i ovde se nalaze čak dva rekordera: Formula Rossa, najbrži rolerkoster na svetu, koji će vas nositi neverovatnom brzinom od 240km/h i Flying Aces, u okviru koga se nalazi najviša obrnuta petlja na kojoj ćete se voziti brzinom do 120 km/h. Ovde se možete provozati i u pravom ferrari-ju.

Spavajte u najkrivljoj zgradi na svetu
Zgrada Capital Gate je zvanično „toranj sa najvećim nagibom na svetu“, za šta ima sertifikat Ginisove knjige rekorda. Ovo zdanje ima nagib od 18 stepeni, četiri puta više od čuvenog tornja u Pizi. Za razliku od starog tornja, Capital Gate je namerno konstruisan sa nagibom. U ovoj zgradi možete da odsednete, i to u luksuznom Hyatt Capital Gate Hotelu, gde možete da uživate i u najvišem spa centru u Abu Dabiju.

Divite se Velikoj džamiji šeika Zajeda
Velika džamija šeika Zajeda je jedna od najvećih i najlepših džamija u svetu i najposećenija atrakcija Abu Dabija. Potpuno je bela, sa belim mermernim podovima, ima 82 kupole i grandiozne kolonade stubova. Ovde se nalazi i najveći ručno rađeni tepih, površine 5.627m2, u čijoj izradi je učestvovalo 1.200 zanatlija. U džamiji se nalaze i najveći lusteri na svetu, u koje su ugrađeni milioni Swarovski kristala.

Posetite drugi Luvr
Louvre Abu Dhabi je jedini muzej na svetu, pored originalnog Luvra, koji nosi to ime. Otvoren je u novembru 2017. godine i na 64.000m2 posetiocima nidu uvid u jedinstvene kolekcije umetničkih dela iz celog sveta, od drevnih do savremenih. Kupola muzeja predstavlja zasebno umetničko delo. Trenutno izložena kolekcija uključuje dela Da Vinčija, Pikasa, Matisa i Van Goga.

Odvažite se na safari u pustinji
Napravite predah od šopinga i utočište potražite u pustinji, među pešanim dinama. Ovo autentično iskustvo, koje predstavlja zabavu za celu porodicu, počinje vožnjom po dinama, nakon čega možete da se oprobate u sand-boardingu i quad-bikingu. Zatim ćete imati priliku da posetite tradicionalni pustinjski kamp, gde vas čeka oslikavanje kanom i čaj uz nargilu. Arapska večera pod pustinjskim zvezdanim nebom predstavlja nezaboravno iskustvo.

Otkrijte istorijski grad Al Ain
Al Ain (u prevodu sa arapskog „izvor“) se nalazi između pustinje i planina i četvrti je po veličini grad Ujedinjenoh Arapskih Emirata, a njegova oaza predstavlja jednu od najstarijih trajnih naseobina na svetu, zbog čega se nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a. Jednodnevni izlet iz Abu Dabija do zelenog Al Aina biće pravo osveženje, a ovde, između ostalog, možete posetiti dom osnovača Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeika Zajeda bin Sultana al Nahjana, koji je u ovom gradu rođen, zatim živopisne stare tvrđave, poslednju pijacu kamila u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i tople izvore Green Mubazzarah u podnožju planine Jebel Hafeet, najviše planine Abu Dabija. U Al Ainu je atmosfera tradicionalnija i živi se znatno sporije nego u Abu Dabiju ili Dubaiju, pa ćete moći da steknete utisak kako se živelo nekada, pre naftnog buma.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *