Bliski istok – Atrakcije Jerusalima - kratak vodič – Travel Magazine

Atrakcije Jerusalima – kratak vodič

Atrakcije Jerusalima – kratak vodič

Na svetu ne postoji destinacija slična Jerusalimu. Ovo je grad mira, sukoba, tradicije, religije i istorije, ali istovremeno i moderne kulture i umetnosti.

Svaki kamen u njegovom starom delu ima istorijski i simboličan značaj i turističkih atrakcija ima toliko da biste ceo život mogli da posvetite njihovom istraživanju, ali u slučaju kratke posete, mi vam dajemo predlog pet najzanimljivijih.

Stari grad

Stari grad, koji se prostire na površini od samo 1km2, smatra se jednim od najznačajnijih mesta na svetu. U okviru njegovih zidina nalaze se neki od najvažnijih verskih lokaliteta, a ovde su proteklih milenijuma, vekova, ali i poslednjih godina, ispisane neke od najdramatičnijih stranica istorije. Ovde se nalaze neke od najvećih svetinja tri velike svetske religije. Kotel, Zid plača odnosno Zapadni zid (jedini preostali zid Solomonovog hrama), najsvetije je mesto za Jevreje, crkva Svetog Groba ili Vaznesenja Hristovog smatra se centrom hrišćanskog sveta, budući da se veruje da je na ovom mestu sahranjen Isus. Via Dolorosa, odnosno Put suza, put je kojim je Isus išao na brdo Golgotu na kojem je razapet, a sastoji se od 14 „stanica“, koje obeležavaju po jedan biblijski događaj njegove pasije. Džamija Al Aksa, koja se smatra jednim od najznačajnijih muslimanskih svetilišta, podignuta je na gori na kojoj je nekada stajao Jerusalimski (Solomonov) hram. Stari grad je podeljen na četiri četvrti – Jevrejsku, Jermensku, Hrišćansku i Muslimansku. U svakoj od njih doživećete posebno iskustvo, šetajući se starim uličicama, pijacama, uživajući u opojnim mirisima začina i žamoru svakodnevnog života. U hrišćanskoj četvrti, u blizini crkve Svetog Groba, nalazi se i manastir svetih arhangela Mihaila i Gavrila, koji je početkom 14. veka osnovao kralj Milutin, ali on danas pripada grčkoj crkvi.

Al Aksa je podignuta na mestu srušenog Jevrejskog hrama

Foto: ibrahim abed from Pixabay

Muzej Izraela

Ovaj muzej je nezaobilazna stavka u vašem itinereru, jer se radi o najznačajnijem muzeju umetnosti, istorije i arheologije u zemlji. Najvažniji u muzejskoj zbirci su Svici sa Mrtvog mora, koji se nalaze u fascinantnom Hramu knjige, ali u njemu vas očekuju brojni istorijski i arheološki dragulji, koji će vas upoznati sa istorijom Izraela, Jerusalima i jevrejskog naroda.

Muzej Izraela u Jerusalimu je najvažniji muzej umetnosti, istorije i arheologije u zemlji

Foto: Max Pixel

Pijaca Machane Yehuda

U modernom delu Jerusalima, zapadno od Starog grada, nalazi se autentični bliskoistočni „Shuk“ – Machane Yehuda, načičkan minijaturnim radnjicama i tezgama na kojima možete kupiti gotovo sve što vam padne na pamet. Raznovrsni zvuci, mirisi i ukusi učiniće vašu posetu iskustvom za pamćenje.

Pijaca Machane Yehuda u Jerusalimu

Foto: -jkb- from Wikimedia Commons

Jad Vašem

Yad Vashem je memorijalni centar žrtava Holokausta Izraela i nalazi se na Brdu sećanja u Jerusalimu. Poseta ovom mestu je nezaboravno iskustvo, budući da je osnovna funkcija meomorijala da dokumentuje stradanje šest miliona Jevreja tokom Holokausta i reči, slike, umetnička dela, instalacije pa i sama arhitektura posvećene su održavanju sećanja na ovu mračnu i tragičnu epizodu u ljudskoj istoriji.

Meomorijalni centar za žrtve Holokausta je nezaobilazna stanica tokom obilaska Jerusalima

Foto: Isreael_Photo_Gallery

Biblijski zoološki vrt

Na obodu grada, okružen prelepim brdima, nalazi se Biblijski zoološki vrt, koji, kako i samo ime kaže, posetiocima nudi da izbliza vide sve životinje pomenute u Bibliji. U njegovom centru je veliko veštačko jezero sa vodopadima, okruženo prostranim travnjacima i pa je ovo mesto nezaobilazna atrakcija za porodice sa decom. Naravno, osim biblijskih životinja, u njemu ćete naći i brojne druge zanimljive predstavnike faune iz celog sveta.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *