Bliski istok – Iskusite Dohu kao lokalac – Travel Magazine

Iskusite Dohu kao lokalac

Iskusite Dohu kao lokalac

Katar, maleni emirat na Arabijskom poluostrvu poznat je kao jedna od najbogatijih zemalja sveta. Njegova prestonica, Doha, visoko je razvijen grad u kome živi veliki procenat stranaca.

Skupoceni automobili, moderni tržni centri, luksuzni svetski brendovi i vrhunski restorani, to je svakodnevica stanovnika Dohe. Poslednjih godina inenzviraju se radovi na brojnim arhitektonskim i insfrastrukturnim projektima, koji su od grada napravili pravo čudo Persijskog zaliva. Jedan od povoda za ovako intenzivan razvoj je i činjenica da će Doha 2022. godine biti domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu, a za ovaj događaj zemlja je izdvojila 65 milijardi dolara. Evo nekoliko ideja o mestima koje u Dohi vredi posetiti, i koja su lokalcima podjednako draga kao i turistima.

Muzej islamske umetnosti je izgrađen 2008. godine i smatra se jednim od najboljih u regionu, sa najvećom kolekcijom islamske umetnosti na svetu. Osim toga, spada u najbolja gradska mesta za fotografisanje, a nakon posete muzeju, osvežite se izvrsnim sladoledom u muzejskom Mia Cafe-u, sa spektakularnim pogledom na gradsku panoramu. Odavde, udobno zavaljeni u svoje stolice, možete posmatrati tradicionalne brodove kako plove zalivom i biti svedok magičnom zalasku sunca.

Omiljena mesta za porodice sa decom su TaliaMare Beach Club na ostrvu Pearl Qatar sa najboljom picom u gradu i rizort Sealine Beach južno grada sa jednom od najlepših plaža i brojnim aktivnostima za decu, uključujući i jahanje kamila. Ljubitelji prirode mogu da uživaju u outdoor pustinjskim aktivnostima zapadno od grada, u rezervatu prirode Brouq Nature Reserve, u kome možete posetiti i umetničku instalaciju skulptora Ričarda Sere, koja se prostire na preko kilometar površine rezervata.

Za tipično veče u Dohi zaputite se u Souq Waqif ili Souq Al Wakrah odmah nakon večernje molitve, kako biste uživali u pristupačnom i autentičnom bliskoistočnom obroku, nakon čega sledi pušenje nargile. Na tradicionalnim marketima se sa prodavcima možete cenkati oko cene ukrasa, suvenira i lepih tkanina, ali ćete izbliza videti i sokole i kamile. Obavezno sedite u neki od malih kafea i samo posmatrajte kako se oko vas odvija život.

Petkom je u Dohi popularna aktivnost odlazak u neki od brojnih hotela na branč, a u lokalnoj izvedbi, osim izuzetno bogatog buffett-a, sa lokalnim i internacionalnim specijalitetima, obično je upriličena i živa muzika ili neki drugi oblik zabave.

O grandioznosti prestonice Katara ne možete steći pravi utisak dok se ne prošetate po Pearl Qatar-u, veštačkom ostrvu koje je i dalje u izgradnji i koje predstavlja luksuzni rezidencialni deo grada, sa brojnim prvoklasnim sadržajima, hotelima sa pet zvezdica, marinom Porto Arabia sa modernim superjahtama i vrhunskim restoranima i kafeima u Medini centrale. Ovde se nalaze i outleti glavnih dizajnerskih brendova i umetničke galerije. Sa jednog kraja ostrva na drugo prevešće vas vodeni taksiji, a ovo je jedno od omiljenih mesta većine stanovnika Dohe.

Inače, Dohu odlikuje pustinjska klima sa veoma toplim i suvim letima, pa se onima koji ne podnose dobro vrelinu, ne preporučuje da planiraju putovanje u julu i avgustu, kada temperature nekada prelaze 45 stepeni. Iako je odlikuje suva klima, Doha se može pohvaliti brojnim parkovima, među kojima su najposećeniji park Muzeja islamske umetnosti sa odličnim pogledom, Hotel Park koji odiše mirom usred gradske vreve i Al Bidda Park sa stazama za šetnju i igralištima.

 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *