Bliski istok – Jordan: Oaza mira Bliskog istoka – Travel Magazine

Jordan: Oaza mira Bliskog istoka

Jordan: Oaza mira Bliskog istoka

Hašemitska Kraljevina Jordan je arapska država na Bliskom istoku. Graniči se sa Izraelom, Sirijom, Irakom i Saudijskom Arabijom, ali uprkos nestabilnoj situaciji u regionu, ova zemlja je uspela da održi reputaciju Oaze mira Bliskog istoka.

Situacija nije bila tako svetla pre nekoliko godina, kada je Islamska država počela sa napadima u Siriji i Iraku i kada su turisti gotovo potpuno prestali da posećuju Jordan, ali zemlja je u međuvremenu uspela da stane na noge i u martu je zabeležila rekordan broj turističkih poseta, čak 433.000. Mi vam ukratko predstavljamo pet atrakcija Jordana koje vas mogu inspirisati da posetite ovu prelepu zemlju.

Petra
Petra je svakako najpoznatija atrakcija zemlje i jedan od najneverovatnijih arheoloških lokaliteta na svetu. Za njenu popularizaciju u svetu zaslužan je holivudski hit iz 1989. godine, „Indijana Džouns i poslednji krstaški pohod“, koji je i dalje eksploatisan kao inspiracija za suvenire na ovoj lokaciji. Kultni status ovog drevnog grada potvrđen je nakon što se našao na listi Novih sedam svetskih čuda iz 2007. godine. Ulaz u Petru, vijugavi kanjon Siq, vredelo bi posetiti kao čudo prirode i iza njega nema spektakularnih ruševina. Kanjon posetioce vodi do najpoznatijeg zdanja ovog kompleksa – čuvene Riznice (Al Khazneh – uprkos imenu, kao i većina drugih zdanja ovde, služila je kao grobnica), čija fasada uklesana u stenu predstavlja simbol Petre. Riznica je ipak samo mali deo bogatog arheološkog lokaliteta koji se prostire na 264 km2 i koji svedoči o moći nekada slavnog arapskog Nabatejskog kraljevstva. I dok grupe sa vodičima i ograničenim vremenom za obilazak obično vide samo Riznicu i okolinu, oni koji imaju malo više vremena i spremni su za šetnju, mogu da posete i spektakularni „Manastir“ (El Deir) ili da se popnu do mesta za žrtvovanje, koje je idealno za posmatranje okolne panorame. Inače, Petra se od 1985. godine nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a. visitpetra.jo

Wadi Rum
Poznat i kao Dolina meseca, Wadi Rum predstavlja veliki pustinjski predeo u južnom delu zemlje, u blizini granice sa Saudijskom Arabijom. Odlikuju ga brojni uski kanjoni, litice, prirodni lukovi od stena i pećine, ali i arheološki ostaci i petroglifi koji svedoče o 12.000 dugoj istoriji ljudskih naseobina u ovim krajevima, zbog čega se Wadi Rum nalazi na Listi svetske kulturne baštine UNESCO-a. Beduinska plemena ovde i dalje žive na tradicionalni način, Wadi Rum je bio i poprište beduinske (arapske) pobune protiv Osmanskog carstva, koju je predvodio čuveni Lorens od Arabije. Poslednjih godina, Wadi Rum je postao poznat kao scenografija za snimanje holivudskog blokbastera „Marsovac“, sa Metom Dejmonom u glavnoj ulozi. wadirum.jo

Mrtvo more
Mrtvo more, koje je zapravo jezero, nalazi se na granici između Izraela i Jordana, 422 metra ispod nivoa mora. Ime je dobilo po tome što mu je salinitet devet puta veći od saliniteta obične morske vode, zbog čega u njemu nema života (osim nekih vrsta veoma otpornih bakterija). Važi za najslanije jezero, ali i najveću depresiju na svetu. Zbog velike koncentracije minerala, jezerska voda je veoma lekovita, kao i glina sa njegovog dna. Takođe, zbog visokog sadržaja soli voda je gusta, zbog čega je u jezeru nemoguće roniti, već samo plutati.

Džeraš
Ostaci ovog drevnog grada nisu misteriozni kao Petra, ali su podjednako impresivni. Moderni grad sa 50.000 stanovnika nalazi se u blizini granice sa Sirijom i od prestonice Amana je udaljen oko 50km. Ostaci grada iz rimskog doba su među najbolje očuvanim rimskim ruševinama van Italije, zbog čega je lokalitet dobio nadimak Pompeja istoka. Arheološko bogatstvo je toliko da radovi i iskopavanja neprekidno traju već 70 godina. Posetioci mogu da se šetaju po popločanim ulicama i da posete izuzetno dobro očuvan amfiteatar, a najbolje je organizovati jednodnevni izlet iz Amana, u kombinaciji sa posetom obližnjem zamku Ajloun, nekadašnjoj krstaškoj tvrđavi.

Aman
Prestonica Jordana je ekonomski, politički i kulturni centar zemlje i važi za jedan od najliberalnijih arapskih gradova. Ima nešto preko četiri miliona stanovnika koji su veoma gostoprimljivi, a brojni restorani, prodavnice i tradicionalni bazari učiniće posetu Amanu još zanimljivijom. U širem gradskom pojasu smešten je jedan od najvažnijih i najvećih neolitskih lokaliteta na svetu – Ain Ghazal, sa ostacima statua iz perioda oko 7.000 godina pre hrišćanske ere. Spadaju u najstarije statue – prikaze ljudskog tela na svetu. Podrazumeva se i poseta džinovskom rimskom amfiteatru iz drugog veka, većem od onog u Džerahu. Ukoliko se popnete na vrh stepeništa, moći ćete da uživate u kontrastu između ove drevne građevine i atmosfere modernog užurbanog grada koji je okružuje.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *