Bliski istok – Jordan - oaza mira na Bliskom istoku – Travel Magazine

Jordan – oaza mira na Bliskom istoku

Jordan – oaza mira na Bliskom istoku

Jordan turistima nudi zanimljivu kombinaciju bogatog istorijskog nasleđa i šarma, dramatične pejzaže, nacionalne parkove i brojne mogućnosti za avanturu.

Na strateškoj poziciji između Azije, Evrope i Afrike, ovo malo kraljevstvo koje se prostire na samo 90.000 kvadratnih kilometara, može se pohvaliti sa čak pet lokaliteta na Listi svetske baštine UNESCO-a. Jordan se smatra oazom mira u inače prilično nestabilnom okruženju i jedna je od najpotcenjenijih destinacija na svetu. Evo nekoliko nezaobilaznih atrakcija ove zemlje.

Petra
Ponos Jordana i dragulj u njegovoj kruni je nezaboravna Petra, poznata i kao Crveni grad, po crvenkastoj boji stena u koje su zdanja bila uklesana. Nalazi se južno od prestonice Amana i potiče iz prvog veka hrišćanske ere. Pre nego što je postala deo Rimskog, bila je prestonica Nabatejskog carstva. U grad, koji je sa svijh strana bio okružen stenama, ulazilo se kroz uski klanac, a najpoznatije atrakcije ovog lokaliteta su Khazne al-Firaun (riznica), grobnice i rimski amfiteatar. Petra je veliku popularnost stekla nakon prikazivanja trečeg dela filma o Indijani Džounsu – Poslednji krstaški pohod. Poseta lokalitetu noću, uz svetlost sveća, predstavlja posebno iskustvo. Za savršen pogled na grad, popnite se na Jabal Harun, planinu za koju muslimani veruju da se na njoj nalazi grobnica Mojsijevog brata Aarona.

Džeraš
Na obroncima planine Gilead nalazi se jedan od najbolje očuvanih rimskih provincijalnih gradova na svetu. Grčko-rimske ruševine su vekovima bile skrivene pod zemljom i sukcesivno su iskopavane proteklih 70 godina. Dok iz novog Džeraša prelazite u stari grad ispod Hadrijanovog luka, shvatićete koliko je on nekada bio veliki i važan. Hramovi, popločane ulice, prostrani trgovi čekaju da ih istražite. Arheološki muzej Džeraša ima impresivnu zbirku važnih predmeta iz ove regije.

Aman
Često zanemaren u korist popularnijih atrakcija, Aman je jedna od najstarijih stalno naseljenih prestonica sveta. Mnogi posetioci bivaju iznenađeni njegovom modernošću, koju uglavnom ne očekuju od ovakvog bliskoistočnog grada. Na najvišem brdu Amana iskopavanja su otkrila rimske, vizantijske i islamske ruševine, uključujući i rimski amfiteatar. Obavezna je poseta Arheološkom muzeju, u kome ćete videti nekoliko fragmenata Kumranskih spisa (Svici sa Mrtvog mora). Ako miris Amana želite da ponesete sa sobom, svratite u neku od lokalnih parfimerija u kojoj će vam napraviti vaš sopstveni parfem od stotina dostupnih mirisnih nota, ili posetite prodavnice tradicionalnih začina i slatkiša.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Mrtvo more
Nemoguće je da dođete u Jordan, a da preskočite posetu Mrtvom moru. Najslanije jezero na svetu ima devet puta veći salinitet od obične morske vode i u njemu nema života (osim veoma otpornih bakterija). Ono je najveća depresija na svetu sa -422m nadmorske visine. Jordan obale Mrtvog mora deli sa Izraelom. Sa procentom soli od 33%, u njemu je nemoguće roniti, ali je veoma zabavno plutati, opustiti se i uživati u lepoti ovog prirodnog fenomena. Nakon što ste iskusili lekovitost prirodnih minarala i blata Mrtvog mora, posetite obližnju Masadu (ostatke drevne palate i utvrđenja), koja se takođe nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a.

Vadi Rum
U južnom delu zemlje u blizini granice sa Saudijskom Arabijom, nalazi se područje Vadi Rum – Dolina meseca, u kome se u pustinjskim pejzažima mogu videti uski kanjoni, granitne litice, lukovi i pećine. Remek-dela prirode nastala su dugotrajnim procesom erozije, a veoma su popularni obilasci terenskim vozilima. Vadi Rum je poznat i po umetnosti koju su na stenama ostavili Nabatejci, ali i po arheološkim ostacima starim preko 12.000 godina. Nomadska plemena prelaze preko ovog područja, ali ne postoje stalne naseobine. Ako dočekate noć u Vadi Rumu, obavezna aktivnost je posmatranje zvezdanog neba, koje oduzima dah.

Akaba
Na severoistočnoj obali Crvenog mora nalazi se jedina morska luka Jordana, Akaba, grad od nešto preko 100.000 stanovnika i relativno nova turistička destinacija. Poznata je po čistom i toplom moru, očuvanim koralnim grebenima i toploj klimi koja zimi nikada ne pada ispod 22 stepena. U ponudi su standardni sportovi na vodi poput ronjenja i vožnje skutera, ali i istraživanje brodskih olupina. Kupači se, ukoliko imaju sreće, mogu susresti sa morskim kornjačama i delfinima. Na tradicionalnim gradskim bazarima može se kupiti sve, a na glavnom bulevaru se lokalci okupljaju u kafeima i restoranima, i ovde možete osetiti autentičnu atmosferu svakodnevnog života u Jordanu.

Fotografije: Jordan Tourism Board

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *