Bliski istok – Šta treba da znate pre putovanja u Dohu – Travel Magazine

Šta treba da znate pre putovanja u Dohu

Šta treba da znate pre putovanja u Dohu

Naši putnici na raspolaganju imaju sve više letova ka brojnim destinacijama sa presedanjem u Dohi.

Prestonica Katara je veoma atraktivna destinacija sama po sebi i putnici se često odlučuju da u njoj naprave pauzu, kako bi je bolje upoznali. Budući da srpski državljani od prošle godine turističku vizu mogu da dobiju na aerodromu (visa on arrival – sa mogućnošću boravka 90 dana u periodu do 180 dana), putovanje u ovu zemlju nikada nije bilo lakše.

Doha je moderna prestonica koja u današnjem obliku postoji tek nekih 40 godina. Neboderi, tržni centri i luksuzni hoteli počeli su da niču tek nakon proglašenja nezavisnosti od britanske vlasti 1971. godine, kada je postala prestonica i ekonomski centar zemlje. Zahvaljujući zalihama nafte, mali emirat u Persijskom zalivu je veoma bogat, a 2022. će biti domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu. Veliki savremeni aerodrom, sistem modernih puteva, vrhunski hoteli, šoping iz snova, muzeji, moderna zdanja najeminentnijih svetskih arhitekata našeg vremena (Norman Foster, Zaha Hadid, Jean Rousel…), prelepe plaže, izleti u pustinju i čuveno arapsko gostoprimstvo, samo su neki od razloga za posetu Dohi.

Ako iskoristite priliku da je posetite, morate znati da u ovoj bliskoistočnoj zemlji ipak postoje određena striktna pravila koja se moraju poštovati. To znači da, ukoliko planirate da „svratite“ u Dohu nakon odmora na nekoj egzotičnoj destinaciji, za koju ste spremili samo kupaći i oskudnu letnju odeću, treba da planirate unapred i pripremite i nešto konzervativnije odevne kombinacije, koje pokrivaju ruke i noge. Evo nekoliko stvari koje treba da znate pre dolaska u Dohu.

Katar je arapska zemlja, u kojoj su svi osim stranih radnika i turista muslimani. Iako je relativno liberalna, od posetilaca se ipak očekuje da se ponašaju na način koji nije uvredljiv za lokalce. To podrazumeva da nema fizičke intimnosti na javnim mestima; alkohol, iako nije zabranjen, sme se konzumirati samo u licenciranim barovima ili u privatnosti doma; a konzervativno oblačenje je obavezno. Ovo posebno važi za žene, koje ne treba da nose usku odeću, odevni predmeti moraju da pokrivaju ramena i ruke, kao i noge do ispod kolena. Van rizorta, muškarci takođe ne mogu da se šetaju u šortsevima i bermudama. Ukoliko planirate posetu džamiji, a jedna od najlepših je Velika džamija, od žena se očekuje da nose abaju, tradicionalnu haljinu koja pokriva celo telo, i maramu – hidžab, koji se mogu „pozajmiti“ na ulazu. Muškarci i žene ne mogu zajedno da posećuju džamije, i postoje zasebni ulazi za oba pola. Zakoni su po pitanju pravila oblačenja veoma striktni.

Za razliku od Saudijske Arabije i Kuvajta, u kojima je alkohol strogo zabranjen, u Kataru stranci mogu da popiju piće, obično u licenciranim barovima međunarodnih hotelskih lanaca i restoranima u okviru njih. U celom Kataru postoji jedan distributer alkohola, a on je u vlasništvu države. Treba pomenuti i da je cena svih alkoholnih pića visoka. U zemlju ne smete uneti alkohol, kao ni elektronske cigarete i duvan za žvakanje.

Inače, zahvaljujući strogim zakonima koji se striktno sprovode, Katar je veoma sigurna zemlja. Sitne krađe i džeparenja se dešavaju, ali retko, pa ne čudi što je od 2009. godine Katar kontinuirano proglašavan najbezbednijom zemljom na Bliskom istoku.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Katar je trenutno pod diplomatskim i ekonomskim embargom od strane Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina i Egipta, ali to nije uticalo na bezbednost u zemlji. Posetioci će ipak osetiti jednu posledicu sankicja, a to su znatno niže cene luksuznog smeštaja, pa se cena sobe u hotelu sa pet zvezdica može naći već za 250 dolara.

Idealno vreme za posetu Kataru je tokom zimskih meseci, od decembra do sredine marta, kada temperature uglavnom ne prelaze 26-27 stepeni tokom dana. Krajem marta situacija se već drastično menja i dnevne temperature prelaze 30 stepeni. Od maja do kraja avgusta temperature često prelaze i 45 stepeni, vazduh je izuzetno suv, i tada se nikako ne preporučuje šetnja – život se uglavnom odvija noću ili u klimatizovanim tržnim centrima.

Gastronomska ponuda u Dohi je spektakularna i ovde možete obedovati u nekim od najboljih restorana internacionalne kuhinje na svetu. Među favoritima su japanski restoran Nobu u hotelu Four Seasons Doha i Rodizio, brazilski steak-house u hotelu Crowne Plaza Doha. Posebno iskustvo je obedovanje u lokalnim restoranima bliskoistočne kuhinje, a Souq Waqif (istorijski bazar, izgrađen relativno skoro) i Corniche (promenada-bulevar duž zaliva) su mesta na kojima je ponuda najbolja.

Zahvaljujući donacijama vladajuće porodice, Katar se može pohvaliti velikim brojem muzeja, koji su svi potpuno besplatni. Najznačajniji su Muzej islamske umetnosti, Arapski muzej moderne umetnosti i Nacionalni muzej Katara. Vredi posetiti i Katara Cultural Village – kompleks dizajniran tako da podseća na tradicionalno katarsko selo, sa brojnim kulturnim sadržajima i restoranima. Treba napomenuti da za razliku od privatnih hotelskih plaža, na kojima je stranim turistima dozvoljeno da nose „zapadnjačke kupaće kostime“, javna gradska plaža pod upravom Katara Cultural Village-a ima striktnija pravila koja se obavezno moraju poštovati!

Da biste videli u kakvom luksuzu žive stanovnici Dohe, posetite deo grada The Pearl, koji se sastoji od veštačkih polustrva i ostrva, na kojima su smešteni luksuzni stambeni kompleksi, šoping centri i restorani, bioskopi, šetališta i marine sa ultramodernim jahtama.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Naslovna fotografija: VisitQatar

 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *