Destinacije – Boston - najbolje atrakcije grada u kojem se stvarala američka istorija – Travel Magazine

Boston – najbolje atrakcije grada u kojem se stvarala američka istorija

Boston – najbolje atrakcije grada u kojem se stvarala američka istorija

Ako postoji neki grad za koji će vam većina reći da ima atmosferu i arhitekturu svojstvenu Evropi, to je onda Boston. Glavni i najveći grad američke države Masačeuts, broji tek oko 600.000 stanovnika, a od Njujorka je udaljen 340 kilometara. Ipak u metropolitskoj zoni grada, „Velikom Bostonu“ kako se popularno zove prigradska zona grada, živi preko 4.5 miliona stanovnika. Boston nije samo jedan od najstarijih gradova SAD-a već i grad u kojem se odvijala bitna istorija države. U njemu su se desili bitni događaji poput Bostonske čajanke i Bostonskog masakra, koji su doveli do Američke revolucije, zbog čega Boston mnogi Amerikanci zovu „kolevkom Amerike“.

Americki gradovi koji poseduju evropski smek
PROČITAJTE I…

Američki gradovi koji izgledaju kao evropske destinacije

Boston je danas centar visokog obrazovanja i istraživanja u oblasti nauke, pa je samim tim i standard života visok što je uslovilo da grad bude jedan od najskupljih gradova Amerike. Šta će vam se najviše svideti u Bostonu? Atmosfera grada! Prepuni kolonijalne istorije, delovi Bostona učiniće da se osećate kao da ste zakoračili unazad – ili možda na ulice Engleske ili Irske. Mi vam danas donosimo izbor najboljih atrakcija Bostona, ukoliko se jednog dana zateknete baš u njemu!

Muzej posvećen Bostonskoj čajanki

Veliki broj atrakcija koje grad nudi oslanjaju se na bogatu istoriju Bostona. A možda najčuveniji događaj u istoriji grada bila je Bostonska čajanka. Podsetimo se istorije malo za čas. Bostonska čajanka se desila 16. decembra 1773. godine u Bostonskoj luci. Tada je grupa bostonskih Sinova slobode, prerušena u Indijance, u znak protesta protiv britanske politike, bacila sa britanskog broda 342 bala čaja u more. Događaj je bio jedna od varnica koje su zapalile Američku revoluciju. Odlazak u muzej posebno je zabavan deci s obzirom da svakog dana glumci, prerušeni u Indijance „ožive“ samo za publiku kompletan događaj na replici broda iz 18. veka. Karte koštaju oko 28 dolara za starije i 21 dolar za decu. Nedaleko od ovog muzeja nalazi se Dečiji bostonski muzej.

7 najlepsih jezera u SAD-u
PROČITAJTE I…

7 najlepših jezera u Sjedinjenim Američkim Državama

Bostonski dečiji muzej

Ukoliko putujete porodično, onda je poseta ovom muzeju obavezna! Osnovan 1913. godine, muzej je edukativni i zabavni centar za decu već 100 godina. Ovo je takođe drugi najstariji dečiji muzej na svetu. Za decu mlađu od 12 godina ulaz je besplatan, dok starija deca i odrasli plaćaju 18 evra kartu.

Muzej broda USS Constitution

Američki muzej USS Constitution čuva skoro 2.000 artefakata i više od 10.000 arhivskih zapisa, uključujući razne zbirke i istraživanja, koji dokumentuju priču oko prvog američkog broda. Muzej se nalazi nasuprot čuvenog broda, koji je izgrađen 1794. godine kao jedan od prvih ratnih brodova novoformirane nacije. Tokom svog života, brod je bio angažovan za ratove sa Francuzima, gusarima i Britancima. Svoj nadimak, Old Ironsides, brod duguje činjenici da je hrastov trup ostao netaknut uprkos topovskoj vatri koju su neprijateljski brodovi ciljali ka njemu. Posle više od dva veka, ovaj brod ostaje jedan od najstarijih naručenih brodova u američkoj mornarici. Karte za muzej koštaju 10 dolara za odrasle i 5 dolara za decu. Ulaznica za muzej ne uključuje ulaz na brod, ali kako je on deo Bostonskog nacionalnog istorijskog parka, ulaz je besplatan.

Trag slobode (Freedom Trail)

Boston je sedište američke istorije, pa čak i ako ne znate sve detalje o tome kako je osnovana ova zemlja, trebalo bi da krenete Tragom slobode. Počevši od Boston Common-a i završavajući se kod spomenika Bunker Hill u Čarlestovnu, staza duga 2,5 milje povezuje 16 važnih istorijskih mesta. Usput ćete istraživati crkve, groblja, muzeje, parkove i još mnogo toga. Neke od najlepših zdanja i atrakcija uključuju Paul Revere House, Old State House, Old South House Meeting, Faneuil Hall, Old North Church i USS Constitution. Možete sami prošetati stazom ili rezervisati neku od nekoliko vođenih tura (14 dolara za odrasle; 12 za starije i studente; 8 za decu uzrasta od 6 do 12 godina i besplatno za decu mlađu od 6 godina).

Faneuil Hall

Prvobitno sagrađena kao pijaca, Faneuil Hall je brzo postala mesto okupljanja na kojem će Bostonci razgovarati o ključnim pitanjima dana. Mnogo uglednih ličnosti, uključujući Samuela Adamsa i Džordža Vašingtona, držali su ovde govore. Danas je to istorijska, ali urbana pijaca puna prodavnica, restorana i pabova. Lako je pronaći Faneuil Hall: samo sledite asfaltiranu stazu Freedom Trail kroz istorijske četvrti Bostona. Ako ste zainteresovani da saznate više o njenoj istoriji, pridružite se besplatnom obilasku. Ako ste ovde da ručate, imaćete puno mogućnosti, od klasičnih „New England“ jela do međunarodnih opcija.

Quincy Market

Quincy Market se nalazi u neposrednoj blizini Faneuil Hall-a i popularno je mesto kako za meštane, tako i za turiste, zahvaljujući svom festivalskom ambijentu. Ovde se nalazi nekoliko kioska duž jedne zgrade, u kojima se prodaju razni proizvodi. Pijaca Quincy, zajedno sa severnom i južnom pijacom, izgrađena je da bi oslobodila Faneuil Hall velike gužve 1820-ih. Danas je Quincy Market poznat po svojoj grčkoj arhitekturi i sadrži brojne specijalizovane prodavnice i restorane. Takođe je naveden u Nacionalnom registru istorijskih mesta.

Park Boston Common

Više od 350 godina Boston Common služi ne samo kao mesto opuštanja i rekreacije već i kao mesto za slobodu govora i javno okupljanje. Osnovan 1634. godine, smatra se najstarijim američkim parkom. Martin Luther King Mlađi ovde je održao skup građanskih prava, a papa Jovan Pavle II čak je održao misu baš ovde 1979. Danas park ima igrališta, podzemnu garažu, teniske terene i jezerce sa žabama. Leti postoje i besplatni časovi joge, a Frog Pond se zimi pretvara u klizalište. Boston Common je besplatan za posetu.

Javna bašta i labudovi-lađe

Drugi javni park u Bostonu osnovan je 200 godina nakon prvog (Boston Common), ali postao je prva javna botanička bašta u SAD-u. Njegovo stvaranje je bilo zamišljeno kao odgovor na njujorški Central Park, a danas obuhvata 24 hektara. Dizajn parka uradio je Džordž Mičam, a park sadrži viktorijanske ograde od livenog gvožđa, zakrivljene staze, fontane, statue i cvetne aleje. Tu je i ribnjak od 6 hektara, gde se mogu naći poznate drvene lađe sa pramcem u obliku labuda. Vožnja Swan Boat brodom traje od proleća do leta i traje oko 12 do 15 minuta. Flota pontona dužine 13 stopa preveze oko 25 putnika. Swan Boat je 2011. godine proglašen simbolom Bostona.

Obilazak starih gradskih trolejbusa

Vožnja starim gradskim trolejbusima može vam pomoći da brzo vidite gradske atrakcije. Trole Old Town Trolley saobraćaju više od 36 godina u Bostonu, a danas vam nude specijalnu priliku da uživate u jednom flešbeku na prohujala vremena. Trole imaju 18 stajališta, uključujući popularne turističke atrakcije kao što su Faneuil Hall, Istorijski okrug, Cheers Bar, Boston Common, Tržni centar Copley Place i mnoge druge. Kupite kartu putem Interneta i uštedite 10%. To znači da će vas Silver Pass koštati 43 i 23,75 dolara za decu od 4 do 12 godina. Silver Pass će vam omogućiti neograničenu vožnju, popuste i karte za atrakcije koje ne moraju da se iskoriste istog dana.

Muzej lepih umetnosti

Ljubitelji umetnosti biće inspirisani radovima u Bostonskom muzeju lepih umetnosti (MFA), koji ima kolekciju od gotovo 500.000 radova koja pokriva širok spektar perioda, tehnika i medija. To je jedan od najopsežnijih muzeja umetnosti na svetu. Ovde ćete pronaći slike poznatih umetnika kao što su Van Gog, Rembrant, Gogen i Mone, zajedno sa predmetima iz praistorije i antičkih vremena. Takođe ima ogromnu kolekciju azijske umetnosti, koja sadrži keramiku i grafike, kao i egipatske starine. Da biste maksimalno iskoristili svoju posetu, pridružite se besplatnom obilasku sa vodičem, slušajte audio ili napravite svoje remek delo. Ulaz košta 25 dolara za odrasle, 23 dolara za starije (starije od 65 godina) i studente (18 i više godina). Deca uzrasta od 7 do 17 godina imaju besplatan ulaz radnim danima posle 15h, vikendom i tokom državnih školskih praznika u Bostonu. U suprotnom, ulaz košta 10 dolara. Ulaz je besplatan za decu do 6 godina.

North End

North End, koji se smatra bostonskom Malom Italijom, najstariji je deo grada, osnovan 1646. godine. Mesto je gde su se Italijani naselili nakon emigracije u ovu zemlju krajem 1800-ih. i početkom 1900-ih. Reka Čarls je severoistočna granica, a put 93 graniči sa južnim delom ove enklave ovalnog oblika, koja se proteže uskim kaldrmisanim ulicama prekrivenim prodavnicama i pekarama koje su tamo bile decenijama. Obavezni deo istraživanja North End kraja je pauza u nekoj od brojnih pekara, uključujući pekaru Bova (134 Salem Street), Parziale (Street Prince 80), Bricco Panetteria (11 Board Alley) i naručivanje kanola u poslastičarnici Majkovo pecivo (ulica Hanover 300). Obavezno naručite i druge klasične italijanske slatkiše kao što su sfogliatelle (slojevi peciva punjeni kremom), tiramisu ili pita od rikota sira.

Newbury Street

Čak i ako vas ne zanima kupovina, naš savet je da se prošetate ovom ulicom! Newbury Street se proteže na oko kilometar, počevši od ulica Arlington i Newbury, a završava se kod Charlesgate East-a. Usput ćete otkriti mnoštvo butika i prodavnica koje prodaju luksuzne proizvode, salone i spa centre, umetničke galerije, vintage prodavnice i restorane. Ako želite da posetite bostonsku instituciju, krenite u Newbury Comics, koji posluje od 1978. godine. Prodavnica prodaje stripove i grafičke romane, vinil ploče i CD-ove. Originalna prodavnica je u ulici 348 Newbury Street, a druga prodavnica je u Faneuil Hall-u (1 zgrada Severne pijace).

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
15Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *