Centralna Amerika i Karibi – 7 najpoznatijih atrakcija Kube – Travel Magazine

7 najpoznatijih atrakcija Kube

7 najpoznatijih atrakcija Kube

Otkrijte lepotu kubanskih pejzaža u ovom izboru nekih od najzanimljivijih znamenitosti ostrva. Spektakularni prizori, netaknute plaže, kolonijalni gradovi, šume mangrova i karipska ostrva – sve ovo ima Kuba.

1. Havana

Havana je prestonica ostrva. Od vremena svog osnivanja 1519. godine, grad je postao glavni komercijalni, ekonomski i komunikacioni centar zbog svog idealnog položaja i veličanstvenog zaliva. Danas je glavna turistička destinacija na ostrvu zbog svoje vekovne istorije, izvanrednih plaža, neverovatnog kulturnog bogatstva koje se ogleda u kolonijalnom centru stare Havane i u sjajnoj mešavini arhitektonskih stilova. Stara Havana je najbolji primer kolonijalne arhitekture na ostrvu i širom Kariba i zahvaljujući tome je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Kube. Proglašena svetskom kulturnom baštinom od strane UNESCO-a 1982. godine u cilju očuvanja arhitekture i istorijskog nasleđa, stara Havana je sačuvala mnoge od najlepših i najznačajnih trgova, zgrada, istorijskih spomenika, muzeja i utvrđenja iz kolonijalne prošlosti ostrva.

2. Varadero

02 VaraderoPreko 20 km idiličnih plaža napravilo je od Varadera jednu od najvažnijih svetski poznatih turističkih lokacija na ostrvu, sa hipnotišućom obalom ispunjenom belim, puderastim peskom, toplom, čistom vodom, bujnom vegetacijom, suncem tokom čitave godine i izuzetnom hotelskom infrastrukturom. Raj za ljubitelje snorklinga i ronjenja, Varadero je fascinantan i zbog svog izuzetnog morskog biodiverziteta. Ovde se nalaze jedinstvena mesta poput Plaja el Koral (Playa el Coral) ili ogromne morske pećine Ojo Asul Oho del Megano (Hoyo Azul Ojo del Mégano), gde posetioci mogu roniti okruženi različitim tipovima korala, školjki i raznobojnih riba.

3. Santijago de Kuba (Santiago de Cuba)

03 Santiago 1Poznat kao glavni grad Kariba, ovo je drugi najvažniji grad u zemlji, sa prelepom kolonijalnom arhitekturom i stepenastim ulicama koje se probijaju kroz planinski teren Sijera Maestre. Dva mesta sa UNESCO liste svetske kulturne baštine su neka od najpopularnijih i jedinstvenih turističkih atrakcija zemlje: arheološki pejzaž prvih plantaža kafe kao jedini izdanak njenih pionirskih formi i tvrđava San Pedro de la Roka, koja se smatra najkompletnijim i najbolje očuvanim primerom španske vojne arhitekture u Americi.

4. Trinidad

04 TrinidadProglašen UNESCO svetskom kulturnom baštinom, ovaj grad je jedna od turističkih lokacija na ostrvu koja je najbolje očuvala svoju arhitekturu. Grad je fascinantan zbog svog kolonijalnog izgleda i kao da je zamrznut u vremenu, sa predivnim crkvama, veličanstvenim vilama, trgovima i kaldrmisanim ulicama. Elementi prirodnog okruženja, poput koralnih grebena Plaja Ankon (Playa Ancón) ili bujne vegetacije na klisurama reka planina Eskambraj (Escambray) upotpunjuju privlačnost ove atrakcije, u oblastima gde obiluju šume mangrova i biodiverzitet tropske flore i faune.

5. Hardines del Rej (Jardines del Rey)

05 JARDINES DEL REYOvo je grupa malih ostrva koja čine arhipelag Sabana-Kamagej (Sabana-Camaguey), okružen idiličnim pejzažima tropske vegetacije, egzotičnim pticama, koralnim grebenima, belim peskom i tirkiznom vodom. Kaja Koko (Caya Coco), ostrvo najpoznatije turistima, ima ujedno i najbolju hotelsku infrastrukturu. Ostrvo je očaravajuće sa 22 km plaže okružene kokosovim palmama i mangrovama. Kajo Giljermo (Cayo Guillermo), manje po veličini ali i manje razvijeno ostrvo u turističkom smislu, se sa druge strane smatra najlepšim od svih ostrva, sa najvišim peščanim dinama na Karibima i gotovo netaknutim plažama koje spadaju među najlepše na Kubi.

6. Sjenfuegos (Cienfuegos)

06 CIENFUEGOS 1Nazvan biserom juga, Sjenfuegos se smatra jednim od najlepših gradova i turističkih atrakcija zemlje, poznat po svojoj elegantnoj arhitekturi, na koju je snažno uticao francuski stil, a koja se može videti u predivnom istorijskom centru grada takođe na listi UNESCO svetske kulturne baštine. Ostale atrakcije ovog gradića uključuju obalu okupanu karipskim morem, sa plažama poput Rančo Luna (Rancho Luna) i impresivnim koralnim stubovima, kao i pravim morskim lavirintom idealnim za snorkling i ronjenje.

7. Barakoa (Baracoa)

07 BARACOAIako ovo nije jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija na ostrvu, čar Barakoe leži u prirodnim pejzažima, vožnjama rekom Toa i njenim vodopadima, tropskim šumama, otvorenom moru i planinama El Junke (El Yunque). Dok su njegov glavni adut ekoturističke aktivnosti povezane sa prirodnim okruženjem, grad je, takođe, fascinantan zbog svojih utvrđenja izgrađenih u podnožju planina i živopisnog istorijskog centra kojim dominiraju drvene konstrukcije, balkoni i portali.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *