Centralna Amerika i Karibi – Živopisna Kuba – Travel Magazine

Živopisna Kuba

Živopisna Kuba

Kuba je interesantna i živopisna ali i dalje veoma izazovna destinacija za mnoge turiste.

Američki predsednik Donald Tramp je nedavno uveo nova ograničenja za posete Kubi što je uticalo na drastičan pad broja stranih turista.

Stiče se utisak, uprkos pritiscima SAD, da se turizam na Kubi nastavlja sa ubrzanim razvojem i raste, a tome svedoči i sve bolja ponuda.

Kuba je ostrvska zemlja u Karipskom arhipelagu, nedaleko od Floride. Sa jedne strane izlazi na Meksički zaliv, a sa druge na Atlantski okean. To je zemlja gde vam se čini da je vreme stalo i uprkos mnogim savremenim promenama i liberalizaciji koje osvajaju kubansko društvo, ona je još uvek destinacija do koje se putuje vremeplovom.

Vremeplov

Foto: David Mark / Pixabay

Od klasičnih automobila, oldtajmera, za kakvima čeznu mnogi muzeji automobila, pa do retro arhitekture oronulih i raspalih fasada ova je zemlja jedan veliki izazov za svakog turistu. Decenijska izolacija kojoj je ova zemlja bila izložena (pa čak i dalje jeste) polako popušta i otkriva strancima sve lepote i šarenolikost tamošnjeg načina života i društvenih vrednosti.

Da biste danas posetili Kubu treba vam, sada već sasvim pristupačna, aviokarta i dosta keša. Odmor na Kubi nije jeftin uprkost tome što mnogi smatraju da je sasvim suprotno. Luksuzni hoteli u Havani i rizorti na prelepim karipskim plažama posluju po Zapadnim principima i standardima, pa su i cene prilično visoke. Imajte sa sobom dovoljno keša, a kartice možete slobodno i da zaboravite kod kuće, jer tamo gotovo da nemate gde da ih upotrebite.

Pezos i pezos

Foto: feario_com / Pixabay

Znajte i da na Kubi postoje dve valute – običan kubanski pezos (CUP) i konvertibilni pezos (CUC). Prvim se mogu plaćati osnovne životne namirnice, domaća roba i usluge u državnim radnjama, dok se drugi koristi za plaćanje luksuzne i uvozne robe u specijalizovanim prodavnicama. Poslednjih godina se situacija menja tako da postoje i prodavnice u kojima je omogućeno kombinovano plaćanje, odnosno može se pazariti korišćenjem obe valute. Kurs dve valute se značajno razlikuje, odnosno CUC je 25 puta vredniji od CUP-a.

Kuhinja

Foto: joyruH7 / Pixabay

Kubanska kuhinja je egzotična mešavina španske, afričke i drugih karipskih kuhinja. Neka vas ne zavara pomama za kubanskim sendvičom. To je radnička, sirotinjska brza hrana. Običan sendvič sa šunkom i sirom kojim se hrane radnici u fabrikama može se naći na svakom koraku, ali prave predstavnike kubanske kuhinje potražite u restoranima. Jedno od omiljenih (i jeftinijih) jela je ropa vieja – krpice od goveđeg mesa sa povrćem. Naziv ovog jela bukvalno znači „krpice“, odnosno „staro odelo“. Treba probati i kreolski obrok (comida criolla) i svinjski but u moho sosu (pernil asado con mojo). Moho (mojo) je tradicionalan kubanski sos koji se sprema od korijandera i peršuna, sa dosta belog luka i maslinovog ulja.

Ništa bez cigare

Foto: Peter Kraayvanger / Pixabay

Prelepe plaže, vesela muzika na sve strane i sjajni ulični umetnici su samo deo kubanskog iskustva koje nije kompletno bez kubanskih cigara. Zemlja poznata po kvalitetnom duvanu proizvodi najbolje na svetu cigare, ručno rađene i veoma cenjene u celom svetu. Možete da kupite mnoge poznate brendove cigara, ali isto tako možete da uživate i u aromatičnom i pravom mirisu duvana od jeftinih cigara koje lokalci motaju na ulici i podaju za siću.

Ovo je Rečnik zaljubljenika u Latinsku Ameriku (Mario Vargas Ljosa). Putopis iz Kube: Cuba Linda – Havana. Pogledajte 7 najpoznatijih atrakcija Kube.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *