Destinacije – Češki Krumlov - jednodnevni izlet iz Praga – Travel Magazine

Češki Krumlov – jednodnevni izlet iz Praga

Češki Krumlov – jednodnevni izlet iz Praga

Možda nećete doživeti iste gužve kao u Parizu, Barseloni ili Veneciji, ali tokom posete Pragu osetićete da ova već godinama sve popularnija turistička destinacija, polako podleže „čarima“ komercijalizacije.

To ne znači da prestonica Češke nije atraktivna, niti da zbog njene popularnosti treba da se odreknete upoznavanja fascinantnih istorijskih, kulturnih, arhitektonskih i gastronomskih atrakcija Praga. Ali ako poželite da nakratko skrenete sa utabane komercijalne turističke staze, i imate dovoljno vremena, odvojite dan za posetu bohemijskom dragulju na reci Vltavi i jednom od najočuvanijih starih gradova u Češkoj – Češkom Krumlovu.

Kako do Češkog Krumlova

Ako putujete iz Praga, vozovi saobraćaju sa Centralne stanice i potrebno je nešto manje od tri sata da se nađete u centru Krumlova. Jeftinija opcija su autobusi, koji u proseku putuju oko pola sata duže. Budući da se Češki Krumlov nalazi na jugu zemlje, samo 20km od granice sa Austrijom, poseta je moguća i iz ove zemlje, naročito ako ste u obližnjem Lincu ili Pasau. I iz Beča postoje minibus šatl do Krumlova.

Ako putujete iz Praga, vozovi saobraćaju sa Centralne stanice i potrebno je nešto manje od tri sata da se nađete u centru Krumlova

© The Town of Český Krumlov / Foto: Libor Svacek

Obilazak grada

Češki Krumlov je dovoljno mali da ga možete upoznati pešice. Ako ste se odlučili za jednodnevni izlet, uhvatite što raniji voz, kako biste stigli da se priključite obilasku „Wiseman Free Walking Tour„. Ova tura počinje svakog dana u 10.30h ispred turističke kancelarije u centru grada. Lokalni vodič će vas povesti na dvosatno upoznavanje grada i njegove istorije, manje poznatih činjenica i lokalnog folklora. Na kraju ture sami odlučujete da li i sa koliko novca želite da nagradite vodiča.

Češki Krumlov je dovoljno mali da ga možete upoznati pešice

© The Town of Český Krumlov / Foto: Photo by: Aleš Motejl

Obavezna atrakcija

Zbog svoje očuvane arhitekture, uglavnom iz perioda od 14. do 17. veka, Češki Krumlov se nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a. Najveća atrakcija je zamak koji svojom veličinom pleni i dominira gradom. Ovo je drugi po površini zamak u Češkoj (prvi je kompleks Praškog zamka). U okviru gradskog zamka, koji se smatra nacionalnim spomenikom, postoje zdanja iz različitih perioda, iako je njegova gradnja počela u 13. veku. Kompleks i njegove bašte možete istraživati slobodno, ali ulaz u muzej zamka se plaća.

Ljubitelji umetnosti poželeće da posete i gradski muzej posvećen Egonu Šileu (Egon Schiele Art Centrum) koji je nekada ovde živeo.

Zbog svoje očuvane arhitekture, uglavnom iz perioda od 14. do 17. veka, Češki Krumlov se nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a

Muzej zamka Češki Krumlov, © The Town of Český Krumlov / Foto: Mgr. Lubor Mrázek

Jedinstvena atrakcija

Poznato kao najbolje očuvano barokno pozorište u Evropi, pozorište u okviru gradskog zamka je u najmanju ruku upečatljivo. Za puno iskustvo, posetite ovaj teatar između maja i oktobra, kada se u njemu održavaju nastupi.

Poznato kao najbolje očuvano barokno pozorište u Evropi, pozorište u okviru gradskog zamka je u najmanju ruku upečatljivo

Barokno pozorište, © The Town of Český Krumlov / Foto: Libor Svacek

Kupovina

U podnožju zamka, na adresi Zámecké schody 8, nalazi se mala antikvarnica prepuna zanimljivih drangulija, ali i pravih antikviteta. „Antique na Zameckych schodech“ je mesto na kome možete da razgledate istorijske muzičke instrumente, staro oružje, markice i antikvarni nameštaj. Možda vas ponese romantično raspoloženje pa odaberete starinski broš kao jedinstveni suvenir iz Češkog Krumlova.

Lokalni vodič će vas povesti na dvosatno upoznavanje grada i njegove istorije

© The Town of Český Krumlov / Foto: Libor Svacek

Hrana i piće

U Češkom Krumlovu morate probati dimljeno pivo Nakouřený švihák. Ovo tamno pivo pivare Eggenberg smatra se jednim od boljih u Češkoj. Mogući su i organizovani obilasci pivare sa degustacijom.

U Češkom Krumlovu postoje brojni restorani lokalne i internacionalne kuhinje. Umesto jeftinih pica i kebaba, ipak vam preporučujemo autentični bohemijski gulaš, pačetinu sa knedlama, testenine i izvrsna peciva.

Pročitajte više o češkim istorijskim zamkovima. Možda će vas zanimati i kompletan vodič za putovanje u Češku, kao i vodič za najvažnije atrakcije Praga.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
173Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X