Destinacije – Četiri dana u bajkovitoj Apuliji - road trip putovanje za prave hedoniste – Travel Magazine

Četiri dana u bajkovitoj Apuliji – road trip putovanje za prave hedoniste

Četiri dana u bajkovitoj Apuliji – road trip putovanje za prave hedoniste

Apulija (ili Pulja) nalazi se na „štiklI“ italijanske čizme i smatra se možda i najlepšu regiju ove nestvarne zemlje.

Riznica baroknih gradova na liticama, skrivenih morskih pećina, autentičnih seoskih kuća, starih crkvi i zapanjujućih pogleda na akvamarinsko more nudi jedan raj koji će zadovoljiti sve hedoniste. Sve one ljude koji umeju da uživaju u hrani, vinu i prelepim morskim pogledima. Ova četvorodnevna ruta po Apuliji koju vam donosimo u nastavku idealan je način da upoznate ovaj kutak Italije.

Najlepsa sela Italije
PROČITAJTE I…

Najlepša sela Italije

1. dan: Leće

Odakle da krenete? Bari, prestonica Apulije i deveti grad Italije po veličini, velika je luka na Jadranskom moru te ukoliko dođete u Bari nekim trajektom, sledite SS-16 duž Jadranskog mora do mesta Polignano a Mare. Njegove krečnjačke litice i okrečene kuće biće sjajna uvertira u prelepu regiju.

Za ručak svratite u elegantnu Osteriju di Chichibio, gde se sa poštovanjem pripremaju sveže ulovljeni morski plodovi. Zatim se odvezite na jug do Ostunija, gradića čije će bele kuće podsetiti vas na Kikladska ostrva. Predahnite i naručite koktel u baru Riccardo Caffe, savršenom mestu za lagani aperitivo nakon razgledanja pećinskih slika Santa Maria di Agnano.

Završite dan u Lećeu, gradu barokne arhitekture, gde ćete boraviti u hotelu La Fiermontina iz 17. veka. Svaki soba i apartman ovde imaju zasvođene plafone, kao i popločane delove koji gledaju na dvorišni bazen obložen maslinama. Veče je kao stvoreno za vinski dom Tormaresca Vino e Cucina, koji vode vinogradari koji uz domaća jela poput frittura mista di mare (mešanih prženih morskih plodova) poslužuju vina od domaćih sorti.

2. dan: Leće i Galjiano del Kapo (Gagliano del Capo)

Probudite se rano da biste „ulovili“ jutarnju sunčevu svetlost na baroknoj bazilici Lecce di Santa Croce i naručili ledeni espresso u kafiću Alvino. Svakako ponesite svoj kupaći kostim za kupanje u Grotta della Poesia, obližnjem prirodnom bazenu za plivanje koje je inspirisalo mitove o nimfama i morskim boginjama, nakon čega sledi poseta plaži sa belim peskom u Torre dell’Orso kako biste videli Le Due Sorelle, dvostruke stenske formacije koje vire iz mora.

Zaustavljanje u Otrantu je obavezno – kao i šetnja srednjovekovnim srcem grada. Ovde možete ručati u elegantnom restoranu L’Altro Baffo. Južnije, primetićete svetionik Punta Palascia koji se nalazi na kraju staze, zasute divljim cvetovima na najistočnijoj tački Italije, gde se Jadransko more susreće sa Jonskim. Provedite noć u mestu Gagliano del Capo, i to u Palazzo Daniele, gde minimalistički dizajn pravi fuziju sa savremenim umetničkim delima i restauriranim freskama iz 19. veka.

3. dan: Galipolje i Krispijano (Crispiano)

Jedno od mesta koje svakako preporučujemo da vidite dok ste u Apuliji je Galipolje, lučki grad čiji se stari grad nalazi na ostrvu koji je mostom povezan sa kopnom. Šetajte gradskim kaldrmisanim ulicama i obavezno za uspomenu kupite jednu od figurica koje su napravljene tehnikom papier-mache, po kome je ovo mesto poznato. Naravno, mali predah iskoristite i za zuppa di pesce alla Gallipolina (riblja čorba). Popodne rezervišite za Tarantski zaliv, istražite živahne ribarnice Porto Cesareo ili potrošite nekoliko evra na vožnju brodom do obližnjih ostrvskih plaža. Završite dan u ruralnom Krispijanu (Crispianu), gde je vinsko odmaralište Masseria Amastuola okruženo vinogradima, farmama i vekovnim maslinicima.

4. dan: Alberobelo i Saveletri

Uputite se ka severu na jedno popodne u Alberobelo,  možda i najlepše selo u Apuliji. UNESCO-ovo mesto poznato po 1.500 trulija, konusnih praistorijskih koliba od krečnjaka u kojima se danas nalaze restorani, barovi, prodavnice i privatne kuće.

U Savelletri-u proverite Borgo Egnazia, luksuzno odmaralište smešteno unutar tradicionalnog italijanskog sela. Sa šest restorana, tri bara, golf terenom i privatnim plažama, savršeno je mesto da ostanete i malo duže ovde pre nego što se vratite u Bari.

Izolovani hoteli Italije koji ce vam otkriti ruralnu lepotu ove zemlje
PROČITAJTE I…

6 hotela Italije koji će vam otkriti ruralnu lepotu ove zemlje

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
498Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *