Destinacije – Čile - najbolje atrakcije za ljubitelje veličanstvene prirode – Travel Magazine

Čile – najbolje atrakcije za ljubitelje veličanstvene prirode

Čile – najbolje atrakcije za ljubitelje veličanstvene prirode

Iako su daleka putovanja u vreme svetske zdravstvene krize misaona imenica za mnoge, drugi sanjaju da posete zapanjujuća mesta preko okeana. Čile je jedna od takvih zemalja koja nudi fascinantne znamenitosti i oduzima dah. Zato smo odlučili da vam predstavimo najbolje turističke destinacije u Čileu koje vredi istražiti. Kada se naravno za to uslovi stvore …

Lepote Latinska Amerika
PROČITAJTE I…

Latinska Amerika – 10 fascinatnih destinacija koje će vas očarati

Santjago

Glavni i najveći grad Čilea osnovan je 14. februara 1541. godine i trenutno je podeljen na 37 opština. Urbana estetika, čija su pozadina planine Andi, izdvojila se po visokokvalitetnoj infrastrukturi i arhitekturi. Santjago vam nudi raznolike aktivnosti: od planinarenja po susednim brdima, preko kulturnih tura do istraživanja predsedničke rezidencije Palacio de la Moneda.

Što se tiče kulturnih tura, u Santiagu možete da posetite kuću velikog pesnika Pabla Nerude u Barrio Bellavista, tu su i Muzej sećanja i Prekolumbijski umetnički muzej, između ostalih. Brdo Santa Lucia jedan je od najposećenijih javnih parkova u zemlji, koji nudi panoramski pogled na grad. Tu je i tvrđava Hidalgo, jedna od kolonijalnih relikvija koja se može naći u Santa Luciji. Još jedno brdo koje privlači turiste je San Cristobal, do kog vodi uspinjača.

Pustinja Atakama

Pustinja Atacama se smatra najsušim mestom na svetu i jednom od najposećenijih turističkih destinacija u Čileu, a prostire se na oko 105.000 kvadratnih kilometara. Iako broj posetilaca dostiže vrhunac u proleće, kada se dogodi čuveni događaj cvetanja pustinje, tokom godine postoje mnoge atrakcije, poput gejzira El Tatio. Ovaj gejzir se nalazi u planini Andi u severnom Čileu na oko 4.320 metara nadmorske visine i dostiže temperaturu do 85 ºC.

Valle de la Luna ili Mesečeva dolina, poznata po površini koja podseća na Mesečevu, deo je čileanske „Doline smrti“, u kojoj ljudi mogu da se  jednostavno dive neverovatnim stenskim formacijama koje izgledaju kao u obliku skulptura. Jedna od najvećih atrakcija u Atakami je astroturizam. San Pedro de Atakama je privilegovano mesto za gledanje neba jer ima malo svetlosnog zagađenja i praktično nema vlage.

Uskršnje ostrvo

Udaljeno vulkansko ostrvo, smešteno u Polinezijskom trouglu, zvanično je deo regije Valparaiso, što ga čini posebnom teritorijom Čilea. „Pupak sveta“ ima samo jedan grad, Hanga Roa, gde možete da posetite antropološki muzej Sebastiana Englerta, domorodačke zajednice i botaničku baštu Tau Kiani sa više od 3.000 biljaka.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Top Turismo (@topturismoma)

Najpoznatija plaža na ostrvu je Anakena, poznata po belom pesku i tirkiznoj vodi. Svakako ostrvo je poznato i po mističnim moai i ahu statuama koje se nalaze na posebnim platformama, a čije poreklo još uvek nije razjašnjeno. Jedno od najzanimljivijih mesta bilo bi Ahu Te Pito Kura, okrenuto prema zalivu La Perouse, gde se može videti srušeni moai. Međutim, odmah pored njega nalazi se veliki sferni kamen nazvan Te Pito O Te Henua (u prevodu „pupak sveta“) i ako na ovo mesto donesete kompas, on će se okretati u krugovima bez mogućnosti da usmeri sever.

Mermerne pećine

Poznato i kao Mermerna katedrala ili Mermerna kapela, ovo svetilište prirode čine neobične mineralne formacije kalcijum-karbonata smeštene u jezeru General Carrera u regiji Aysen. Kontrast između impozantnih stenovitih formacija sa tirkiznom i kristalnom vodom spektakl je za svakog posetioca. Ove pećine proglašene nacionalnim spomenikom od 1994. godine, nastale su vodenom erozijom koja je polako stvarala prelepe stenske formacije blistavih boja.

Mermerne pećine posećuju hiljade turista iz celog sveta i nalaze se 223km južno od Coyhaikue. Da bi ušli u pećine, posetioci moraju da se voze malim brodovima u gradu Puerto Rio Tranquilo, što im omogućava da ih vide izbliza kako bi zaista cenili njihove boje i teksture.

Chiloe

Arhipelag Chiloe je poznat po svojim prelepim pejzažima, impozantnoj prirodi i čuvenim palafitima (kućama koje stoje na drvenim stubovima). Svake godine hiljade turista mami svojom čarobnom privlačnošću i folklorom, te mnogim mitovima i legendama kao što su Trauco ili Pincoya. Jedno od najposećenijih mesta Chiloea je Muelle de las Almas (Pristanište duša), smešteno u oblasti Cucao. To je delo koje je kreirao umetnik Marcelo Orellana, inspirisano lokalnom legendom koja kaže da kada osoba umre na ostrvu, duša progoni litice nadajući se da će tu naći večni počinak.

Palafitosi Kastra su posebna atrakcija u Chiloeu. Ove kuće skreću pažnju šarenim fasadama i čudnom pozicijom. Međutim, priroda je jedna od najzanimljivijih atrakcija na ostrvu. Na primer, kolonija pingvina Punihuil, proglašena baštinom, jedino je mesto na svetu u kojem koegzistiraju Humboldtov i Magelanov pingvini.

Podelite ovaj članak...
212Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Sjajna setnja po Cileu. Divno za ova tmurna vremena, uzivanje za dusu.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *