Destinacije – Čile - najbolje atrakcije za ljubitelje veličanstvene prirode – Travel Magazine

Čile – najbolje atrakcije za ljubitelje veličanstvene prirode

Čile – najbolje atrakcije za ljubitelje veličanstvene prirode

Chanaral de Aceituno

Više od 100 kilometara severno od La Serene, u regiji Atacama, nalazi se mala uvala koja je već godinama omiljeno odredište u Čileu, jer je idealno mesto za posmatranje kitova. Ribari su se specijalizovali za ove ture i nude svakodnevne izlete koji vam omogućavaju da vidite različite vrste kitova, pa čak i plavog kita.

Međutim, kitovi nisu jedina atrakcija u ovom primorskom gradu. Ostrvo Chanaral, smešteno tačno ispred, jedno je od tri ostrva koja čine nacionalni rezervat pingvina Humboldt. Tamo možete uočiti pingvine, vukove, morske lavove, razne ptice, delfine i kitove. Rezervat se smatra žarištem biološke raznolikosti.

Valdivia

Poznata po tome što je najkišovitiji grad u Čileu, Valdivia je okružena zelenim površinama, močvarama i rekama, što je čini privilegovanim prirodnim okruženjem. Jedan od načina da se to potvrdi je poseta parku Onkol, koji je udaljen samo 28 kilometara od grada. U njemu možete videti razne vrste paprati, vodozemaca i ptica. Unesko je 2016. godine proglasio Valdiviju prestonicom kulture zbog svog nasleđa. Feria Fluvial (rečni sajam) pretvara Valdiviju u jedno od najživopisnijih tržišta na jedinstvenoj lokaciji u blizini mosta Pedro de Valdivia, koji povezuje centar grada sa ostrvom Teja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aʟᴇ🌿 (@delsuriam)

Torres del Paine

Nacionalni park Torres del Paine jedno je od najpopularnijih odredišta u Čileu. Neki ga nazivaju 8. čudom sveta, a National Geographic ga je izabrao za peto najlepše mesto na planeti. Torres del Paine je takođe imenovan za rezervat biosfere od strane UNESCO 1978. godine. Pod nadzorom CONAF-a (Nacionalne šumarske korporacije Čilea), ovaj nacionalni park se smatra jednim od najočuvanijih mesta u zemlji. Zbog svog bujnog pejzaža i bogatog životinjskog carstva, poznata je turistička atrakcija koja takođe nudi različite aktivnosti. Jedna od najprometnijih staza nalazi se u podnožju planine i traje oko 8 sati kružnog putovanja.

Za opušteniju alternativu možete se voziti stazom koja vodi do vidikovca Cuernos i uživati u prelepim panoramskim pogledima. Jedna od velikih znamenitosti Torres del Paine je glečer Grey, koji ima površinu od 270 kvadratnih kilometara. Ljudi mogu planinariti kako bi posetili glečer, ali postoji i mogućnost da ga osmotre sa broda ili, za one avanturističkije, vozeći se kajakom među njegovim santama.

Valparaiso

Valparaiso je jedinstveni grad sa vedrim, ali očaravajućim bojama u kojem se svake godine okupe hiljade turista. Kuće su obojene šarenim freskama, a u gradu postoje različiti liftovi za brdo. Zbog boemske prirode i arhitekture, Valparaiso je proglašen gradom svetske baštine. Nazvan „Dragulj Tihog okeana“, ovaj grad je sedište Kongresa i dom čileanske vojske. U njemu se nalazi i La Sebastiana, još jedna kuća Pabla Nerude. Od svoja 42 brda brdo Concepcion izdvaja se po arhitekturi pod uticajem nemačkih i engleskih imigranata. Zanimljiva su i brda Bellavista i Florida, poznata kao „El Cerro de los Artistas“ (umetnička brda) zbog svojih upečatljivih zgrada.

Arica

Poznat u Čileu kao „grad večnog proleća“ zbog svog vremena, ovaj grad ima više od 20 kilometara plaže na kojoj su se održavali turniri u surfovanju, uključujući i Svetsko prvenstvo u surfovanju 2007. godine. Bez obzira na to, jedno od odredišta za putovanja u Čileu bez sumnje je Morro de Arica, stena visoka 130 metara sa koje možete videti čitav grad.

Muzej, spomenici i kanjoni u Arici svedoče o istorijskoj važnosti ovog mesta. Arica je takođe grad domaćin jednog od najvažnijih karnevala u Južnoj Americi: Andskog karnevala con la Fuerza del Sol (Andski karneval sa snagom Sunca). Karneval se održava svake godine krajem januara i početkom februara i traje tri dana u kojima se mogu videti andske igre, zavičajni plesovi sa visokogorja i regionalne tradicije.

PROČITAJTE I…

Kontrasti Čilea za prave avanturiste

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
212Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Sjajna setnja po Cileu. Divno za ova tmurna vremena, uzivanje za dusu.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *