Cinque Terre: Upoznajte Monterosso al Mare – Travel Magazine

Cinque Terre: Upoznajte Monterosso al Mare

Cinque Terre: Upoznajte Monterosso al Mare

Najveći gradić čuvene italijanske turističke oblasti Cinque Terre je Monterosso al Mare (često samo Monterosso). Smatra se najmanje šarmantnom, ali najživljom i najautentičnijom od „Pet zemalja“.

Monterosso je najseverniji gradić u lancu i prvi je sa kojim se susreće većina posetillaca koji istražuju Cinque Terre. Grad je podeljen na dva dela – stari (Borgo Antico) i novi, koji je poznat i kao Fegina. Oni su povezani tunelom koji koriste i pešaci i automobili.

Najstariji delovi gradića potiču iz 11. veka. Ostaci srednjovekovne tvrđave, uključujući i tri stražarske kule koje su ga čuvale od pirata i dalje stoje u starom gradu. Fegina je izgrađena krajem 19. i početkom 20. veka, kada je železnca stigla do sela i povezala Cinque Terre sa modernim svetom. Danas, osim što je kapija Cinque Terre-a, Monterosso al Mare je poznat i po jedinoj peščanoj plaži u ovoj regiji.

osim što je kapija Cinque Terre-a, Monterosso al Mare je poznat i po jedinoj peščanoj plaži u ovoj regiji

Foto: PxFuel

Aktivnosti u Monterosso al Mare-u

Sa oko 1.500 stalnih stanovnika, Monterosso je najveći i najznačajniji od gradića Cinque Terre-a. Od proleća do sredine jeseni opsedaju ga horde turista. Među njima ima onih na jednodnevnom izletu, ali i posetilaca koji su se odlučili za višednevno istraživanje magičnih „Pet zemalja“. Duga peščana plaža podjednako privlači i turiste i lokalce i u Monterosso al Mare-u atmosfera podseća na tipični mediteranski rizort.

Duga peščana plaža podjednako privlači i turiste i lokalce i u Monterosso al Mare-u atmosfera podseća na tipični mediteranski rizort

Foto: JimboChan from Pixabay

Šta videti

Plaža Monterosso

Jedina peščana plaža Cinque Terre-a zaštićena je prirodnom lukom i veštačkim grebenom, zbog čega je bezbedna za plivanje i ronjenje. Postoje spiaggi liberi, oblasti gde slobodno možete staviti peškir, ali i mesta na kojima možete rezervisati ležaljke i suncobran na dan.

Jedina peščana plaža Cinque Terre-a zaštićena je prirodnom lukom i veštačkim grebenom, zbog čega je bezbedna za plivanje i ronjenje

Foto: Gianni Crestani from Pixabay

Džin Monterosso-a

Blizu plaže u Fegini stoji džinovska statua Neptuna, visoka 14m. Izgleda kao da tu stoji vekovima, ali podignuta je početkom 20. veka i oštećena tokom bombardovanja u Drugom svetskom ratu.

Blizu plaže u Fegini stoji džinovska statua Neptuna, visoka 14m

Foto: gianfilippo maiga from Pixabay

Manastir kapucinera

Podignuti u 17. veku, Kapucinski manastir i crkva svetog Frančeska smešteni su na strmoj litici i nadgledaju gradić i pučinu. Među zanimljivostima je statua svetog Franje Asiškog sa psom i slika raspeća koja se pripisuje Van Dajku.

Podignuti u 17. veku, Kapucinski manastir i crkva svetog Frančeska smešteni su n strmoj litici i nadgledaju gradić i pučinu

Foto: Dumitrescu Andreea from Pixabay

Borgo Antico

Obavezna je šetnja starim gradom gde ćete videti brojne impresivne crkvice i zdanja. Među najznačajnijim su crkva svetog Jovana Krstitelja (Giovanni Battista) iz 13. veka, srednjovekovni zvonik i malo barokno zdanje Oratorio dei Neri.

Obavezna je šetnja starim gradom gde ćete videti brojne stare crkvice i zdanja

Foto: jacqueline macou from Pixabay

Groblje i stare gradske zidine

Ako se popnete do lokalnog groblja koje se nalazi iznad gradića, bićete nagrađeni ne samo fenomenalnim pogledom. Moći ćete i da istražujete ostatke najranije naseobine u ovoj oblasti – odbrambene zidine iz 7. veka.

Gastronomija

Riba i vino su zvezde svakog menija u Monterosso al Mare-u i šta god da odaberete, nećete pogrešiti. Iako cene nisu niske, svakako su pristupačnije nego u drugim mestima Cinque Terre-a, a atmosfera je ovde znatno oputenija. Posebno duž ulice Via Fegina, koja povezuje stari i novi grad. Svakako treba probati inćune, koji se smatraju lokalnim specijalitetom. Posvećena su im čak dva festivala – u junu i septembru, pa ako volite inćune, ovo je pravo vreme za posetu. Izbor je veliki – možete ih degustirati kao predjelo, u pasti ili pržene u dubokom ulju, kao uličnu hranu.

U proleće se svuda mogu videti prelepa stabla limuna u cvatu, zato je ovde obavezna degustacija sladoleda ili nekog drugog deserta sa ovim voćem, kao i osvežavajući aperitiv limoncello. U maju se u Monterosso al Mare-u održava Festival limuna.

Izbor vina je sjajan, posebno vredi probati suva bela i lokalno desertno vino Sciacchetrá.

U proleće se svuda mogu videti prelepa stabla limuna u cvatu, zato ovde obavezno probati sladoled ili neki drugi desert sa ovim voćem

Foto: PxFuel.com

Smeštaj

Smeštaj se može naći i u starom i u novom delu grada, ali je izbor luksuznog smeštaja mali. Uglavnom se radi o privatnom smeštaju, B&B i jednostavnim hotelima sa dve do četiri zvezdice. Ne očekujte privatne bazene i teretane među sadržajima za goste, ali su hoteli ipak uglavnom savremeni, a privatni smeštaj (najčešće affitacamere – sobe za iznjamljivanje) lepo uređen. Zbog velike potražnje i kvalitet ponude varira, pa sve dobro proverite pre rezervisanja.

Smeštaj se može naći i u starom i u novom delu grada, ali je izbor luksuznog smeštaja mali

Foto: PxFuel

Kako do Monterosso al Mare-a

Monterosso ima sopstvenu železničku stanicu i do njega se može stići iz La Specije i Levanta. Iz La Specije saobraća regionalni voz (na liniji Sestri Levante). Iz Levanta regionalni voz saobraća na svakih 20 minuta ka stanici La Spezia Centrale, a Monterosso je prva stanica na ovoj liniji, udaljena samo četiri minuta.

Ako putujete kolima, važno je znati da njima nećete moći da uđete u grad. Iako Monterosso ima znatno više parkinga od ostalih mesta Cinque Terre-a, oni se tokom leta brzo popune. Zato, umesto da trošite svoje dragoceno vreme na traženje parkinga, ostavite kola u Levantu i odatle vozom dođite u Monterosso.

Tokom letnje sezone, Consorzio Marittimo Turistico organizuje i brodski prevoz iz La Specije do četiri gradića Cinque Terre-a, uključujući i Monterosso.

Za one koji putuju avionom, najbiliži veliki međunarodni aerodrom je Milano Malpensa.

Saznajte više o najlepšim primorskim gradićima italije. Upoznajte ostrva Tremiti – italijanski raj u Jadranskom moru, ali i manje poznate vinske regije ove zemlje.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
267Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X