Destinacije – Cisternino - rustičan gradić južne Italije prepun čipkanih suncobrana i truli kućica – Travel Magazine

Cisternino – rustičan gradić južne Italije prepun čipkanih suncobrana i truli kućica

Cisternino – rustičan gradić južne Italije prepun čipkanih suncobrana i truli kućica

Da li ste čuli za gradić Cisternino?

Verujemo da niste, jer je on jedna od dobro skrivenih tajni Apulije. Beličasti grad Cisternino nalazi se na talasastim ravnicama Apulije, najjužnije i najistočnije regije Apenina. Za mnoge on je jedan od najlepših manjih gradova Belle Italije.

Osnovali su ga grčki naseljenici, a postao je rimski grad Sturnium pre nego što ga je Hanibal uništio tokom svojih pohoda na Apuliju.

PROČITAJTE I…

Pet italijanskih gradova kao alternativa Veneciji

Ponovo je uspostavljen 800-ih godina po nalogu bazilijanskih monaha koji su ovde izgradili grčki pravoslavni manastir. Razvio se tokom srednjeg veka, kada je istorijski centar beležio jednu „spontanu arhitekturu“. Naime, tada su novi okruzi dodavani postepeno po potrebi kako bi služili  gradu, umesto da budu izgrađeni prema jedinstvenom građanskom planu.

Rezultat je zanimljiv srednjovekovni centar prepun fascinantnih uličica sa lučnim prolazima koji vijugaju uskim izbeljenim ulicama ispred stepeništa, sa balkonima prepunim cveća i karakterističnim malim dvorištima. Omiljeni detalj? Čipkani ručni rad koji u vidu okruglih stolnjaka visi iznad vas dok šetate uličicama…

Cisternino – živahan gradić u srcu Apulije

Grad ima vrlo živu noćnu atmosferu kada se pasaži prepune ljudima koji se sastaju radi ćaskanja ili aperitiva. Mnogo je kafića i restorana, uključujući lokalnu posebnost – macelerije, pijace sa mesom na kojima vi birate šta želite za večeru, a oni vam to peku na žaru dok čekate. Ova rustikalna opcija za ručavanje van kuće je zabavna i ekonomična.

Crkva San Nicola iz 13. veka posvećena je gradskom zaštitniku i nalazi se u osnovi nekadašnjeg grčkog pravoslavnog manastira. Trg Torre Civica predstavlja ulaz u istorijski centar, dok je divan, zatvoreni glavni trg, Piazza Vittorio Emanuele, srce grada.

Ovaj istorijski renesansni grad se nalazi u centralnoj Italiji i predstavlja raj za ljubitelje arhitekture
PROČITAJTE I…

Italijanski gradovi u kojima niste bili, a treba da odete

Oko sela postoji nekoliko prelepih palata, naročito Palazzo Vescovile, sagrađena 1560. godine u kasnorenesansnom stilu, i Palazzo Amato, raskošnija vila sa cilindričnom kulom i arkadnim balkonom.

Cisternino je u srcu regije Trulli u Apuliji, fascinantnom području za istraživanje neobičnih arhitektonskih struktura koje karakterišu krovovi u obliku konusa i krečnjačka fasada. Zanimljivi gradovi u tom području su Locorotondo, Martina Franca, Ostuni i Alberobello. Lučki grad Bari je takođe lako dostupan i najbliži je aerodrom Cisterninu.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
173Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *