Destinacije – Da li je Estonija najviše potcenjena zemlja u Evropi? – Travel Magazine

Da li je Estonija najviše potcenjena zemlja u Evropi?

Da li je Estonija najviše potcenjena zemlja u Evropi?

Smeštena između Letonije i Finske, Estonija je možda najveća zagonetka severne Evrope. Iako se možda na prvi pogled čini kao bilo koja severnoevropska država, sa svojim bujnim zelenim, brdovitim predelima i vezama sa pohodima Vikinga, neke činjenice o ovoj intrigantnoj zemlji mogle bi vas prilično iznenaditi.

Na primer, da li znate da Estonija ima petu sezonu i kako uopšte izgleda ta ”peta” sezona? Još važnije, kako je Estonija dobila jednu od nagnutijih građevina na svetu, koja je rival čuvenoj Pizi?

Ali idemo redom kroz najneobičnije činjenice iz ove zemlje…

Estonija ima jedno od najnaprednijih digitalnih tržišta na svetu

Da li ste znali da se u Estoniji nalazi daleko više start-upova po osobi nego u američkoj Silicijumskoj dolini? Nije ni čudo što je magazin Wired baš Estoniju proglasio najnaprednijim digitalnim tržištem na svetu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Estonia (@visitestonia)

S obzirom da su internetske mega kompanije poput Skype-a stvorene u Estoniji, nije iznenađenje da je zemlja stekla ovakvu reputaciju. U stvari, Estonija je takođe pohvaljena zbog jedne od najboljih Wi-Fi veza na svetu, što je čini glavnim mestom za digitalne nomade. Pomoću državnog programa E-residency, digitalni nomadi mogu dobiti vladinu dozvolu za rad, te pristup glavnim uslugama i poslovnom okruženju Estonije. Dakle, ako imate opciju da radite remote, posebno u tech industriji, Estonija je možda baš mesto za vas.

Talin očarava posetioce svojim suprotnostima
PROČITAJTE I…

Baltičke prestonice – Talin, Riga i Vilnjus

Postoji preko 2.000 ostrva koje možete posetiti

Sa pristupom Baltičkom moru, Estonija je dom bezbroj ostrva. Jedna od najintrigantnijih ostrvskih zajednica je ona Kihnu. Dom pomoraca i ribara, Kihnu svoj život posvećuje okeanu, jer muškarci većinu vremena provode na moru.

Možete ići na posmatranje medveda

Za većinu nas pomisao da budemo negde u blizini divljih medveda zastrašujuća je (iako prilično uzbudljiva) misao.
Za Estoniju koja ima najviše medveda u celoj Evropi, ova životinja je sastavni deo svih godišnjih doba, jer se majke medveda i njihova mladunčad često viđaju i tokom proleća i leta.

Neverovatne gastro ture

Za sve pasionirane gurmane postoje brojne planinarske ture koje vode iskusni stočari, deleći savete o tome gde da pronađete najbolje delikatese i kako da čuvate proizvode tokom zime.

Misteriozni peti mesec Estonije

Između zime i proleća, Estonija proživljava vlažnu sezonu kao nijedna druga evropska zemlja. Uz značajan porast nivoa vode kako se zimi sneg otopljava, sezonu karakterišu masovne poplave, a stanovnici koriste čamce i kanue kao prevozno sredstvo.

Stanovnici u blizini Nacionalnog parka Soomaa razvili su načine da uživaju u ovom čudnom periodu, kao što se vidi u veštičjem bunaru Tuhala.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Romet Vaino (@metaloodus)

Tartu, nagnuti “grad”

Slično kao nagnuti toranj u Pizi, Tartuov muzej umetnosti, smešten u prigodno nazvanoj Kosoj kući, stradao je zbog svojih loših temelja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Miia Kaasinen (@kaasinenmiia)

Izgrađena 1793. godinu za jednu plemićku porodicu, zgrada je polako počela vremenom da tone. Srećom, nakon velikog projekta restauracije, zgrada je prestala da tone i postala je dom Tartuove impresivne umetničke kolekcije.

Stari grad u Talinu
PROČITAJTE I…

Jedan opušten dan u bajkovitom Talinu

Ostale zanimljive destinacije pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
17Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *