Destinacije – Dižon - najlepši izlet iz Pariza koji možete sebi da poklonite – Travel Magazine

Dižon – najlepši izlet iz Pariza koji možete sebi da poklonite

Dižon – najlepši izlet iz Pariza koji možete sebi da poklonite

Dižon, jedan od najlepših gradova Francuske nalazi se na sat i po vožnje vozom od Pariza. Pa kada se putovanja konačno obnove, na spisku gradova koje biste trebali da obiđete svakako je Dižon. Glavni grad departmana Zlatna obala i regije Burgonja, može se pohvaliti izuzetnom gastronomijom, kao i istorijskim znamenitostima i kulturnim atrakcijama.

Dižon je važna železnička veza na železnicama Francuske, koja poseduje jedan od tehnološki naprednih evropskih železničkih sistema. Francuski sistem brzih vozova daje turistima veliki raspon jednodnevnih putovanja, pa građani Dižona često putuju u Pariz i Lion, koji se takođe nalazi blizu, na dva sata vožnje ka jugu.

Severna Francuska
PROČITAJTE I…

Severna Francuska: fantastična hrana, prelepe plaže i šarmantni gradići…

Dižon – najlepše od Francuske

Grad se smatra sedištem čuvenog dižonskog senfa i cassis-a, slatkog, tamnocrvenog likera napravljenog od crne ribizle. Zato kada svratite u Dižon, obavezno posetite Boutique Moutarde Maille, osnovan 1845. godine. Mesto je vrlo popularno među turistima i lokalnim stanovništvom. Objekat sadrži široki spektar senfa, preko 40 sorti, pripremljenih ili posluženih za degustaciju, kao i druge začine, sirće i kornišone. Antoine Maille je brend osnovao 1747. godine, a danas se proizvodi u mestu Chevigny Saint Sauveur, udaljenom nekoliko milja od grada.

PROČITAJTE I…

Korzika – Francuska sa šmekom Italije

Pored senfa i likera, Dižon se može pohvaliti retkim vinima. Degustacija vina je veoma popularna širom Burgonje pa se stalno organizuju gurmanske i vinske ture u okolini Dižona.

Gistav Ajfel – najpoznatiji stanovnik grada

Inače, u ovom gradu je rođen Gistav Ajfel, dizajner gradske pijace, ali i čovek koji se proslavio konstrukcijom kule koja je zaštitni znak Pariza. Naravno, govorimo o Ajfelovoj kuli. Jedan od razloga zašto turisti vole Dižon svakako jeste činjenica da je ovo grad čistih, krivudavih pešačkih ulica, sa kućama iz 15. veka. Ulica koju ne smete da zaobiđete je Rue de la Liberte, gde možete da pronađete sve, od prodavnica odeće i apoteka do manufaktura specijalizovanih za senf i lokalna vina. Ova glavna ulica datira iz 18. veka, a vodi do Trga oslobođenja. U pitanju je veliki trg ispred palate vojvode od Burgonje.

Trg je pešačka zona koju leti oživljavaju mlaznice vode. Polukružnog je oblika i otvara se prema impresivnoj Palati. Danas se u Palati nalaze Gradska kuća, Turistička kancelarija i Muzej likovnih umetnosti.

Dižon –  uporište Jevreja još od 11. veka

Dižon je svoju važnu ulogu u istoriji započeo 1015. godine kada je Robert I, vojvoda od Burgonje, grad učinio glavnim gradom svog vojvodstva. Vojvode iz Burgonje stavile su Jevreje pod svoju zaštitu 1196. godine. Sinagoga i „Subotna kuća“ nalazile su se u odeljenju Petitie Juiverie, kao i groblje. Posle proterivanja 1306. i 1315. ovde se naselilo samo nekoliko Jevreja, sve do 1789. godine kada su se ponovo trajno uselili. Jevrejsko stanovništvo je 1902. brojalo oko 400. Danas ovde živi približno 225 jevrejskih porodica, gradu sa oko 159.000 stanovnika. Obnovljena 1879. godine, sinagoga u Dižonu je žarište jevrejske zajednice. Nalazi se u ulici Re de la 5.

View this post on Instagram

Dijon 📍

A post shared by M A N O N (@manon.hgnt) on

Iako su Nemci gradsku sinagogu koristili kao štalu i garažu, bogomolja je preživela Drugi svetski rat. Jedna osoba koja je možda bila odgovorna za njeno izbegavanje uništenja bio je katolički duhovnik, Chanoine (Canon) Feliks Kir, koji je kasnije postao gradonačelnik ove opštine, kao i član parlamenta. Kir je nagovorio Nemce da ne ruše hram. U svom domu sakrio je jevrejske ritualne predmete. Osamdeset posto zajednice stradalo je od Nemaca, uključujući i 36-godišnjeg rabina, člana otpora. Posetioci koji idu u sinagogu mogu da prošetaju pešačkim prelazom (nazvanim rue du Rabbin Elie Cyper) koji povezuje Rue de la Sinagogu sa trgom Place Wilson. U septembru 1944. Dižon je oslobođen od nacista koji su tokom rata okupirali grad i koji su grad držali pod strogim nadzorom, jer je bio važan centar železnice i autoputa. Posle Drugog svetskog rata jevrejska zajednica je počela iznova. Pošto je velika većina dižonskih Jevreja deportovana tokom rata, tek 1960-ih sa prilivom severnoafričkih Jevreja, zajednica je ponovo procvetala.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
314Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X