Destinacije – Dnevni izleti iz Lisabona - plaže, vino i stari zamkovi – Travel Magazine

Dnevni izleti iz Lisabona – plaže, vino i stari zamkovi

Dnevni izleti iz Lisabona – plaže, vino i stari zamkovi

Prošle godine Portugal je posetilo 22,8 miliona turista, a najpopularnije destinacije su Algarve sa 30,2% i Lisabon sa 25,9% ukupnih noćenja.

Lisabon je proteklih godina postao omiljena portugalska destinacija kako zbog noćnog života, arhitekture i brojnih istorijskih spomenika, tako i zbog široke ponude okolnih atrakcija koje se mogu istražiti u okviru jednodnevnih izleta. Evo samo nekoliko zanimljivih predloga za kratak obilazak drugih destinacija tokom posete Lisabonu.

Religija i tradicija na zapadu

Osim što se radi o važnoj regiji za katoličke vernike, zapadni deo Portugala posebno je značajan za neke od najvažnijih perioda konsolidacije portugalske države. Neka od nezaobilaznih mesta su Fatima, manastir Batalha, Nazaré i Óbidos. Fátima je od Lisabona udaljena samo sat vremena. U njoj se nalazi kompleks verskih objekata u čast događaja iz 1917. godine, kada se Bogorodica ovde ukazala lokalnoj deci.

Odatle možete nastaviti ka dominikanskom manastiru Batalha (na portugalskom bitka), koji predstavlja jedan od nalepših primera gotske arhitekture u zemlji. Izgrađen je u čast pobede Portugala nad Kastiljom u bitki kod Alžubarote 1385. godine. Tokom posete možete videti i mesto na kome se odigrala bitka. Zatim sledi Nazare, maleni grad sa možda najlepšim plažama u Portugalu. Popularan je među turistima, posebno surferima. Ovde se na vrhu brda sa koga puca spektakularan pogled na obalu, nalazi barokni verski objekat – Utočište gospe od Nazarea, podignut u čast još jednog lokalnog religijskog čuda. Posetu ovom delu zemlje možete završiti obilaskom izuzetno očuvanog srednjovekovnog sela Obidosa.

Fátima je od Lisabona udaljena samo sat vremena, i u njoj se nalazi kompleks verskih objekata u čast događaja iz 1917. godine

Foto: titosoft from Pixabay

Ruta vitezova Templara

Ako ste ljubitelj istorije i misterioznih evropskih viteških redova, preporučujemo vam jednodnevni obilazak grada Tomara, koji se nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a. Lociran je u centralnom delu zemlje, oko 140km severoistočno od Lisabona. Ovo je poslednji grad čiju izgradnju su u 12. veku poručili vitezovi Templari. Izgrađen je oko manastira Hristovog reda koji još uvek postoji. Najveća atrakcija je templarski zamak koji je služio kao utvrđenje protiv Mavara. U njemu se nalaze brojna umetnička remek-dela iz više istorijskih perioda. Zatim sledi poseta još jednom templarskom zamku – Almurolu. On je izgrađen na ostrvu na reci Težo (Tagus) i vitezovima je služio kao poslednja linija odbrane. Ovaj izlet možete završiti posetom selu Konštansija, u kome je utočište svojevremeno pronašao Luis de Kamois, nacionalni pesnik Portugala.

Ako ste ljubitelj istorije i miesterioznih evropskih viteških redova, preporučujemo vam jednodnevni obilazak grada Tomara

Foto: Pablo Valerio from Pixabay

Plaže na jugu i vinska regija

Nedaleko od Lisabona, između Sesimbre i Setubala, na površini od preko 108 kilometara kvadratnih, prostire se park prirode Arrabida. U okviru parka se nalaze i tri predivne plaže – Galapinhos, Portinho da Arrábida i Figueirinha. Obližnji Setubal poznat je po morskim specijalitetima, a nedaleko odatle u gradiću Azeitão, u lokalnoj vinariji možete degustirali čuveni moscatel.

Kraljevska farma konja i Estremoz

Stara kraljevska farma konja je mesto na kome je nastala jedna od najpoznatijih rasa konja na svetu – lusitano. Nju je u 18. veku stvorio portugalski kralj i od tada su se lusitano konji koristili za sve potrebe kraljevske porodice i svih državnih institucija. Farma je od Lisabona udaljena samo dva sata i tokom vođene ture posetioci će saznati više ne samo o konjima, već i o portugalskom umeću jahanja, koje je priznato kao Svetska nematerijalna baština UNESCO-a. Zatim sledi poseta gradiću Estremozu, koji je još od rimskog doba poznat po svom rudniku finog mermera. Iako se ovde mogu pronaći razne boje i nijanse ovog kamena, od bele i krem pa sve do crne, najpoznatija i najcenjenija je ružičasta nijansa estramoz pink.

Estremoz je još od rimskog doba poznat po svom rudniku finog mermera

Foto: INFOpaty from Pixabay

Évora

U pokrajini Alentežo, u centralnom delu zemlje, u blizini Estremoza nalazi se i Evora. Od Lisabona je udaljena 130km. Ova izuzetna destinacija značajna je po očuvanom starorimskom nasleđu, zbog čega se nalazi na Listi svetske baštine UNESCO-a. U starom gradskom jezgru možete istražiti brojne jedinstvene i značajne istorijske spomenike, kao što su rimski hram, katedrala iz 12. veka i kapela-kosturnica. Ručajte u obližnjem selu Monsaraz, sa odlično sačuvanom arhitekturom u okviru zidina zamka iz 8. veka. U povratku ka Lisabonu, obiđite neke od vinarija i isprobajte odlična lokalna vina.

Jesen je pravo vreme za posetu Portu, a saznajte više i o prvoj portugalskoj prestonici – Koimbri. Da li ste čuli za Rua das Pretas – novu muzičku atrakciju ove zemlje?

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
1Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X