Dominikanska Republika - najstarija karipska kolonija – Travel Magazine

Dominikanska Republika – najstarija karipska kolonija

Dominikanska Republika – najstarija karipska kolonija

Dominikanska Republika je najposećenija turistička destinacija u Karibima i druga po veličini država ove regije posle Kube.

Spada u najveće centralno i latinoameričke ekonomije, sa godišnjim privrednim rastom od 7%. U ovoj zemlji se nalazi drugi po veličini rudnik zlata na svetu, a ulaganja se vrše na više polja – u rudarstvu, proizvodnji, građevinarstvu i turizmu.

Dominikanska Republika je važno poglavlje u istoriji naseljavanja Srednje i Latinske Amerike. Kristofer Kolumbo je posetio ostrvo tokom svog prvog putovanja u Ameriku, a njegov brat Bartolomeo Kolumbo je 1496. godine ovde uspostavio prvu stalnu naseobinu u Amerikama – Santo Domingo. Ovaj grad je postao centar španske kolonijalne vlasti u Novom svetu, a danas je prestonica zemlje. U njemu se nalazi stari deo grada, takozvana Kolonijalna zona. Posetioci ovde mogu da vide najstariji mananstir, katedralu, dvorac i tvrđavu u Amerikama.

U Santo Domingu nalazi se kuća sina Kristofera Kolumba - Dijega

Kuća Dijega Kolumba, Foto: neufal54 from Pixabay

Dominikanska Republika se nalazi na ostrvu Hispanjola, koje deli sa znatno siromašnijim i nerazvijenim Haitijem. Brojni all inclusive resorti, vrhunski golf tereni i duge peščane plaže su glavna odlika zemlje, ali ona je poznata i kao geografski najraznovrsnija u Karibima. U njoj se nalazi najviši vrh Kariba – Pico Duarte i najveće jezero Enriquillo. Na površini od 48.442km2 nalaze se četiri planinska masiva, bogate doline, pustinjske oblasti, reke, vodopadi, raskošne lagune i malena ostrva uz obalu Hispanjole.

Nekada je ostrvo naseljavao narod Taino, koji je zbog eksploatacije i epodemija malih boginja izumro. Ipak, njihov genetski materijal zadržao se kod nekih od stanovnika, a uticaj je vidljiv u kulturnom nasleđu i gastronomiji. Dva poznata plesa – merenge i baćata su nacionalni plesovi Dominikanske Republike. Evo još nekoliko razloga zašto vredi posetiti ovu zemlju.

Na plažama su brojni opušteni barovi u kojima se služe kokteli od domaćeg ruma

Foto: RitaE from Pixabay

27 vodopada Damajagua-e

Puerto Plata je rizort u istočnom delu Dominikanske Republike. Poznat je po luksuznim rizortima i 32km dugoj „Kokosovoj obali“, sa najlepšim ostrvskim plažama i kristalno čistoj vodi. U neposrednoj blizini Puerto Plate nalazi se jedna od najčuvenijih atrakcija – 27 vodopada na reci Damajagua-i. Posetioci pešače kroz šumu, prirodne bazene, penju se uz stenje uz pomoć konopaca i merdevina, da bi stigli do vodopada, a zatim mogu da skaču ili se klizaju u vodu. Ovo je nezaboravno iskustvo u netaknutoj prirodi i preporuka je za sve koji odsedaju u ovom delu zemlje.

Plaže

Naravno da se od karipskog raja očekuje da ima spektakularne plaže. Dominikanska Republika može da se pohvali sa 1.000km plaža na severu, istoku i jugu, a trećina plaža je od najfinijeg belog peska. Neke od njih su poznate po zabavi, neke su odlične za opuštanje, ali na svakoj možete da poručite čašicu ruma i da uživate u kristalno čistoj vodi.

Santo Domingo

Kao što smo već spomenuli, Santo Domingo, prestonica Dominikanske Republike, najstariji je grad u Novom svetu. Zona Colonial se nalazi na Listi svetske baštine i krase je prelepa španska kolonijalna zdanja i preko 500 godina istorije. U Kolonijalnoj zoni ima više muzeja, a vredni pažnje, između ostalog, su Alcázar de Colón (vila u kojoj je živeo Kolumbov sin Dijego), Museo de las Casas Reales posvećen kolonijalnom periodu, Pomorski muzej, Muzej katedrale i Memorijalni muzej dominikanskog otpora. Ali ovo nije samo grad prošlosti, već je poznat po noćnom životu, gastronomiji i prijateljski nastrojenim lokalcima. Zanimljivo je da Santo Domingo ima i metro, i to najveću metro mrežu u Karibima.

Rizorti

Dominikanska Republika poznata je po all inclusive resortima, od onih za posetioce sa ograničenim budžetom, do ultraluksuznih aranžmana. Mnogi od najpoznatijih smešteni su u Punta Kani, nalaze se na spektakularnim lokacijama i uglavnom uključuju i vrhunske golf terene i spa-centre. Ovi rizorti su popularne destinacije za američka venčanja, pa su neki čak specijalizovani za ovakve svečanosti.

Gastronomija

Dominikanska Republika poznata je i po kreolskoj kuhinji, koju odlikuje upotreba svežih sastojaka i začina. Iako širom ostrva ima puno varijacija, glavni sastojci su uglavnom pirinač, meso, mahunarke, sveže povrće, riba i plodovi mora. Glavni uticaji su španski, afrički, ali i starosedelaca – naroda Taino.

Među specijalitetima koje obavezno treba probati su mangu (pire od kuvane banane sa lukom, sirom i jajima), casaba (kolač od juke) i la bandera (meso, pirinač i crveni pasulj) koja se tradicionalno služi sa prženom bananom. A evo kako se priprema lokalni gulaš od povrća – sancocho:

Posmatranje kitova

Ljudi nisu jedini koji migriraju na Karibe kako bi pobegli od zime. Svake godine hiljade grbavih kitova skupljaju se u blizini poluostrva Semana (Península de Samaná) radi parenja i rađanja mladih. Postoje brojne organizovane ture brodićima tokom kojih se ovi fascinantni sisari mogu posmatrati dok uživaju u zasluženom odmoru na Karibima.

Noćni život

Od opuštenih barova na plaži, preko sofisticiranih lounge-va za bogate posetioce, do noćnih plesnih i DJ klubova – Dominikanska Republika ima ponešto za svakog. Većina rizorta svojim gostima nudi muzičke i zabavne programe sa živom muzikom i časovima plesa, ali za autentično iskustvo preporučuje se da iskusite noćni život u Santo Domingu, koji se smatra i karipskom prestonicom zabave.

Saznajte još koje su najbolje karipske plaže, kao i koji su najbolji rizorti samo za odrasle na Karibima. Upoznajte Belize, još jedan savršeni karipski kutak.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
210Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *