Destinacije – Dva dana u Luganu - atrakcije koje bi trebalo da posetite – Travel Magazine

Dva dana u Luganu – atrakcije koje bi trebalo da posetite

Dva dana u Luganu – atrakcije koje bi trebalo da posetite

Švajcarska je poznata po svojim prelepim pejzažima, ali mnogi posetioci tek treba da otkriju Lugano, jedan od najšarmantnijih gradova u zemlji. Smešten u podnožju švajcarskih Alpa i s pogledom na jezero Lugano, grad ima koristi od mediteranske mikroklime sa gotovo stalnim sunčevim zracima. Lugano je na primer odlična baza za istraživanje regije Ticino. Belinzona i Lokarno su lako dostupni, kao i severna Italija.

Cirih je najveći grad u Švajcarskoj i jedna od najposećenijih turističkih destinacija ove zemlje
PROČITAJTE I…

7 razloga da posetite Cirih

Evo nekoliko najboljih stvari koje treba uraditi dok boravite u Luganu, kako bi vam pomogli da maksimalno iskoristite svoj boravak u ovom prelepom mestu:

Jezero Lugano

Od svih prirodnih atrakcija koje treba videti u Luganu, jezero Lugano bi trebao da vam se nađe na prvom mestu. Na italijanskom jeziku poznat kao Lago di Lugano, prostire se na gotovo 50 kvadratnih kilometara. Jezero Lugano dostojan je suparnik obližnjim italijanskim jezerima Komo i Mađore. Zapravo 37% jezera se nalazi u Italiji, a 63% u Švajcarskoj. Možete prošetati delom jezera do obližnjeg sela Gandria, Tragom maslinovog drveta. Postoje i izleti brodom po jezeru. Parco Ciani je predivan park pored jezera, prostire se na 63.000 kvadratnih metara. Leti zabava vas čeka na olimpijskom bazenu (zimi se greje) i igralištima za odbojku na pesku.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lugano Ticino Switzerland (@lugano.switzerland) on

Gradski centar Lugano

Stari grad Lugano je vrlo živopisan, sa mnogim nezavisnim prodavnicama hrane, poput Gabbanija. Uspinjača Lugano povezuje centar sa gornjim gradom, gde se nalazi železnička stanica. Ako ste raspoloženi za šoping „terapiju“, u gradu postoji nekoliko veoma luksuznih butika. Takođe vredi posetiti katedralu u Luganu, poznatu i kao katedrala San Lorenzo. Fasada datira iz 1517. godine, a unutra su neke impresivne barokne freske. Crkva Santa Maria degli Angioli je još jedno što morate videti. Smeštena na obali jezera, u njoj se nalazi renesansno remek-delo Strast i raspeće italijanskog umetnika Bernardina Luinija. Zanimljiva pijaca se održava na šarmantnom glavnom trgu, Piazza della Riforma, od 7 do 12 sati utorkom i petkom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lugano Ticino Switzerland (@lugano.switzerland) on

Lugano Arte e Cultura

Za savremene umetničke i koncertne nastupe, uputite se u LAC, zvani Lugano Arte e Cultura. Sa svojom upečatljivom arhitekturom i okruženjem jezera, jedna je od najzanimljivijih atrakcija Lugana. Otvoreno je od 10 do 18 sati svakog dana, osim ponedeljka, i do 20 sati četvrtkom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LAC Lugano Arte e Cultura (@luganolac) on

Šta posetiti u blizini Lugana

Područje Lugana, Ticino ima mnogo zanimljivih atrakcija. Evo nekoliko naših omiljenih.

Švajcarska kao minijatura

Bez obzira da li putujete sa decom ili ne, Swiss Miniatur je jedno od najboljih mesta za posetu u Luganu. Od skijaških stanica do zamkova i Hajdinog sela, odličan je uvod u raznolikost švajcarskih pejzaža i otvoren je svakog dana od 9 do 18 sati između 11. marta i 22. oktobra.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nadia (@nadzuc) on

Park Scherrer

Nekoliko kilometara od Lugana, u Morkote-u, živopisnom selu pored jezera, pronaći ćete Parco Scherrer. Ova zapanjujuća botanička bašta ima najspektakularniji pogled na jezero i niz egzotičnih paviljona. Može se posetiti od 15. marta do 31. oktobra.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Margherita Sulmoni (@margie_los_e_tris) on

Mont Bre

Mont Bre takođe vredi posetiti na visini od 925 metara. Ova planina i vidikovac su jedno je od najsunčanijih mesta u Švajcarskoj. Do nje možete doći žičarom ili se odvesti do vrha. Sa druge strane Lugana, možete uspinjačom doći do planinskog vrha Monte San Salvatorea, visokog 912 metara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Perfect Click (@xperfectclick) on

Park San Grato

Još jedno fotogenično mesto je Parco San Grato sa svojim skulpturama na otvorenom i dalekosežnim pogledom. Postoji ogromna kolekcija azaleja, a četinari i rododendroni prostiru se na njegovih 62.000 kvadratnih metara, kao i restoran za osveženje i niz pešačkih staza.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 1000 Schweizer Orte🇨🇭 (@1000schweizerorte) on

Gde ručati u Luganu

Nijedan vodič za Lugano ne bi bio potpun bez nekih predloga za ručak. Područje je dobro poznato po svojim prijatnim restoranima koji služe autentična lokalna jela. Neki od najboljih su Al Bosco i Grotto Tigini, u brdima. Grotto della Salute se nalazi u mirnoj rezidencijalnoj četvrti, a Il Grotto del Lago se nalazi na prelepom jezeru. Galleria Arte al Lago je jedini restoran sa zvezdicom sa Michelinovim imenom u Luganu, a takođe i umetnička galerija koja sadrži zanimljive privremene izložbe. Smešten na Piazza Emilio Bossi, restoran nudi prelep pogled na jezero Lugano. Prezentacija hrane je impresivna koliko i umetnička dela! Ovo je bez sumnje jedan od najboljih restorana u Luganu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VAGusLUXus (@vagusluxus) on

Sa druge strane Grand Cafe Al Porto je nešto poput institucije u Luganu, poznat po ukusnim čokoladama i kolačima. Ovaj popularni restoran u Luganu otvoren je 1803. godine i ubrzo je postao mesto susreta umetnika i lokalnih svetišta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Rist. Grand Café Al Porto (@grandcafealporto) on

Najlepsi gradovi na jezeru u Evropi
PROČITAJTE I…

Najlepši evropski gradovi koji se nalaze na jezeru

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
9Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X