Destinacije – Džajpur - 5 najboljih atrakcija ružičastog grada Indije – Travel Magazine

Džajpur – 5 najboljih atrakcija ružičastog grada Indije

Džajpur – 5 najboljih atrakcija ružičastog grada Indije

Džajpur, pustinjska prestonica Radžastana je deo popularnog turističkog kruga Zlatni trougao, zajedno sa Delhijem i Agrom.

Ovaj „ružičasti grad“ poznat je po dobro očuvanim palatama i utvrđenjima, sa složenom arhitekturom koja odražava njihovo kraljevsko nasleđe. Zato nas ne čudi što je Džajpur već godinama na Unesco listi svetske baštine.

Nedavno otvaranje velikog broja kul prodavnica, barova, kafića i kreativnih prostora dalo je gradu poseban vajb. Mi se ipak zadržavamo na top atrakcijama Džajpura.

Hawa Mahal (Palata vetra)

Ružičasta fasada Hawe Mahal (Palata vetra) verovatno je najfotografisanija zgrada Džajpura. Sagrađena je za vreme maharadže Sawai Pratapa Singha 1799. godine, kao dodatak ženskih odaja Gradske palate.

Maharadža je hteo da kraljevske žene uživaju u pogledu na grad i ulice, a da ih niko ne vidi. Vetar je strujio kroz rešetke prozora (ima ih 953!), dajući palati ime.

Palata vetrova u Dzajpuru

Foto: Annie Spratt from Unsplash

Neobično dizajnirana fasada koju zapravo čine prozori i balkoni, omogućivala je konstantni priliv povetarca unutar palate. Međutim, većina prozora danas je zatvorena kako bi se palata očuvala.

Amber Fort – tvrđava koja čuva Džajpur

Kao mesto iz bajke, utvrđenje Amber Fort „sedi“ na brdu iznad jezera Maota, oko 30 minuta severno od centra grada. Maharadža Man Singh I, koji je predvodio vojsku cara Akula Akbara, započeo je gradnju utvrde 1592. godine.

Amber Fort u Dzajpuru

Foto: Ibrahim Rifath from Unsplash

Unutar ovog kraljevskog utvrđenja koji se nalazi na grebenu, nedaleko od grada, postoji niz raskošnih palata, dvorana, bašti i hramovi.

Jal Mahal (Vodena palata)

Impresivna palata Jal Mahal (Vodena palata) na prvi pogled izgleda kao da čarobno lebdi iznad jezera Man Sagar, u blizini tvrđave Amber.

O njenoj istoriji se ne zna mnogo, ali smatra se da ju je maharadža Sawai Madho Singh sagradio sredinom 18. veka, sa ciljem da bude lovački dom. Takođe, kada god bi kraljevska porodica poželela da napusti Džajpur, odlazila bi ovde na mali predah, na izlet.

Vodena palata u Dzajpuru

Foto: Hans Vivek from Unsplash

Palata zapravo ima četiri sprata koji su potopljeni ispod vode, sa posebno dizajniranim krečnim malterom kako bi se sprečilo prodiranje vode. Nažalost, usled čestog renoviranja, palata još nije otvorena za javnost, tako da ćete morati biti zadovoljni gledanjem sa strane jezera.

Patrika Gate

Najčudesnija kapija Džajpura – Patrika kapija, krasi ulaz u baštu Javahar Circle, pet minuta severno od aerodroma u Džajpuru.

Ova nedavno izgrađena, ali tradicionalna ukrasna kapija nazvana je po medijskoj kompaniji Patriki.

Patrika Gate u Dzajpuru

Foto: Harsh Jain from Unsplash

Unutrašnji zidovi prekriveni su sjajnim slikama koje prikazuju prizore iz svakodnevnog života i različitih regiona u Radžastanu. Nije iznenađujuće da se radi o najomiljenijem IG mestu svih turista.

Muzej Albert Hall

Najpoznatiji muzej Džajpura, Albert Hall smešten je u veličanstvenoj zgradi indo-saraceničkog stila, koja je završena 1187. godine. Takozvani indo-sarecenski stil je miks evropskog stila arhitekture i indo-islamskog.

Albert Hall je najstariji muzej u Radžastanu, sa vrlo eklektičnom zbirkom koja obuhvata predmete iz prošlosti grada, uključujući portrete kraljeva, nošnje, nakit, slike, skulpture i keramiku.

Međutim, najistaknutiji eksponat je egipatska mumija, koja pripada dinastiji Ptolemaja. Muzej je otvoren svaki dan od 9 do 17h, ali i uveče od 19 do 22h kada je osvetljen. Noćne ulaznice su 100 rupija po osobi bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Pročitajte više o najčešćim turističkim prevarama u Indiji, i o tome zašto u ovoj zemlji ne vole da im se zahvaljujete. Jedna od novih turističkih atrakcija za kojom vlada pomama je – prisustvovanje autentičnom indijskom venčanju.

Ostale zanimljivosti pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
8Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X