Egipat - atrakcije drevnog kraljevstva faraona – Travel Magazine

Egipat – atrakcije drevnog kraljevstva faraona

Egipat – atrakcije drevnog kraljevstva faraona

Egipat je jedinstvena turistička destinacija, koja posetiocima nudi kombinaciju najrazličitija iskustva – od opuštanja na peščanoj plaži, preko posmatranja zvezda u pustinji, do istraživanja drevnih faraonskih grobnica i nekih od najstarijih hrišćanskih manastira na svetu.

Njegova letovališta na Crvenom moru, poput Hurgade i Šarm el Šeika, turistima nude vrhunske plaže, hotele i prvoklasne svetske lokacije za ronjenje. Krstarenje Nilom, izlet u pustinju, poseta starom Kairu, opuštenom Asuanu ili savremenoj i užurbanoj Aleksandriji, kao i nekim od najstarijijih hrišćanskih svetinja na svetu samo su neka od autentičnih iskustava koja Egipat nudi.

Ipak, Egipat je najpoznatiji kao zemlja faraona. Ostaci fascinantne drevne civilizacije koja zaokuplja maštu i vekovima inspiriše čovečanstvo, zapravo su njegovo najveće blago. Monumentalni hramovi, grobnice i spomenici koji svedoče o nekadašnjoj moći i veličini Egipta omiljene su turističke destinacije. Turistima su, osim arheoloških lokaliteta, dostupne i savremene interaktivne izložbe koje će im dočarati fascinantni svet faraona. Predstavljamo vam samo neke od najvažnijih lokaliteta koji svedoče o slavi moćnog kraljevstva na čijim ruševinama je nastao moderni Egipat.

Piramide u Gizi

Piramide u Gizi su simbol Egipta, najstarije i jedino od sedam čuda Starog sveta koje i dalje postoji. Monumentalni kompleks sa podjednako fascinantnom statuom Sfinge privlači pažnju i inspiriše čovečanstvo hiljadama godina, pa su ga još antički Grci pominjali kao čudo i divili mu se. Izgrađene kao grobnice egipatskih faraona, Piramide su i dalje obavijene velom misterije i čuvaju tajne koje arheolozi tek treba da otkriju. Nalaze se na platou Gize u blizini Kaira, u okviru nekropole drevne egipatske prestonice Memfisa. Osim piramida, kompleks obiluje manjim lokalitetima i grobnicama egipatskih velikodostojnika. Ovo je, bez sumnje, najveća turistička atrakcija Egipta i obavezna je tokom posete Kairu.

Piramide u Gizi su simbol Egipta

Foto: Spencer Davis on Unsplash

Luksor, Karnak i Dolina kraljeva

Luksor je grad na Nilu u nekadašnjem Gornjem Egiptu, oko koga se nalazi najviše arheoloških nalazišta skoncentrisanih na relativno maloj površini. Zato se nekada pominje i kao najveći arheološki muzej na otvorenom. Većina turista ovde započinje ili završava krstarenje Nilom. U samom Luksoru, koji se nalazi na mestu nekadašnje Tebe, centru vlasti faraona Novog kraljevstva, nalazi se monumentalni kompleks hramova posvećen bogu Amonu, njegovoj ženi Mut i sinu Konsu, koji je dograđivan tokom više vekova.

Karnak je selo udaljeno nekoliko kilometara od Luksora, u kome se nalazi severna polovina ostataka Tebe. O monumentalnosti i značaju kompleksa dovoljno govori podatak da ga je gradilo 30 faraona.

Nasuprot Tebi, na zapadnoj obali Nila je Dolina kraljeva, fascinantni lokalitet, na kome su se tokom perioda od 500 godina sahranjivali faraoni i ugledne ličnosti. Do danas su otkrivene 63 grobnice, od kojih je najpoznatija Tutankamonova. Zbog njihove izuzetne vrednosti, ali i zbog straha da bi mogle biti oštećene, mnoge grobnice nisu otvorene za javnost. Zapravo, turistima je dopstupno samo 18 grobnica, između ostalog i Tutankamonova, za koju se, zbog popularnosti, kupuje posebna ulaznica.

Karnak je selo udaljeno nekoliko kilometara od Luksora, u kome se nalazi severna polovina ostataka Tebe

Foto: Ramon Perucho from Pixabay

Abu Simbel

Na levoj obali Nila, u oblasti koja je nekada činila Donji Egipat (u blizini današnje granice sa Sudanom), nalazi se Abu Simbel, kompleks koji čine dva velika hrama urezana u stenu. Izgradio ih je jedan od najmoćnijih faraona, Ramzes II. Veliki hram posvećen je bogovima Amonu, Ptahu i Ra-Harakhtu, a manji je posvećen boginji Hator i tu je bila i grobnica kraljice Nefertari. Lokalitet je poznat po kolosalnim statuama Ramzesa, izuzetno oslikanoj unutrašnjosti hramova, ali i po jednoj zanimljivosti. Naime, hramovi su zbog izgradnje Asuanske brane 1969. godine pomereni sa svoje originalne lokacije na više mesto da ne bi bili uništeni. Tokom akcije koja je trajala četiri godine i koju je vodio UNESCO, hramovi su isečeni na blokove i pažljivo premešteni i rekonstruisani. Danas se oni nalaze na jezeru Naser.

Na levoj obali Nila, u nekadašnjem Donjem Egiptu (u blizini današnje granice sa Sudanom), nalazi se Abu Simbel

Foto: la_pet from Pixabay

Egipatski muzej

Na Trgu Tahrir, u samom centru Kaira, nalazi se najveći muzej staroegipatske istorije i umetnosti na svetu. Poseduje više od 160.000 predmeta, a najveće atrakcije su blago Tutankamonove grobnice, 27 kraljevskih mumija i soba posvećena faraonu Akhenatenu. Ipak, ljubitelji istorije uživaće na svakom koraku, jer su sve zbirke, od perioda praistorije do grčko-rimske epohe, zaista fascinantne. Inače, za 2021. godinu najavljeno je otvaranje novog Velikog egipatskog muzeja na platou Giza, koji bi trebalo da postane nova svetska turistička atrakcija.

Na Trgu Tahrir, u samom centru Kaira, nalazi se najveći muzej staroegipatske istorije i umetnosti na svetu

Foto: Andrew Martin from Pixabay

Hram u Abidosu

Današnje seoce El-arab-el-Maduma nalazi se na mestu nekadašnjeg staroegipatskog svetog grada Abidosa. Ovo je jedno od najvažnijih arheoloških nalazišta u zemlji, kao mesto kraljevskih grobnica prve dve kraljevske dinastije i centar obožavanja boga Ozirisa, koji je prema legendi ovde ubijen i sahranjen. Hram posvećen Ozirisu, jedno je od najvećih arheoloških blaga. Prekriven je drevnim zapisima u hijeroglifima i fascinantnim slikama. Dograđivali i ulepšavali su ga mnogi faraoni, uključujući i Ramzesa II i Tutmosa III. Hram Setija I takođe je poznat po svojoj lepoti, ali i po čuvenom spisku kraljeva koji je ovde pronađen i koji je pomogao u dešifrovanju bogate i kompleksne istorije drevnog Egipta. U Abidosu, koji je posećen znatno manje od Luksora i u kome nema gužvi, mogu se videti i faraonske grobnice iz četvrtog milenijuma pre hrišćanske ere.

Pročitajte više o Šarm el Šeiku, čuvenom egipatskom letovalištu. Saznajte zašto je Marsa Alam dragulj na Crvenom moru, a Siva jedinstvena oaza eko-turizma.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Današnje seoce El-arab-el-Maduma nalazi se na mesteu nekadašnjeg staroegipatskog svetog grada Abidosa

Foto: Makalu from Pixabay

Podelite ovaj članak...
1Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *