Destinacije – Zakoračite Enejevom kulturnom rutom – Travel Magazine

Zakoračite Enejevom kulturnom rutom

Zakoračite Enejevom kulturnom rutom

Čanakale, drevni grad, koji je nadahnuo najstarije svetske mitove, dom je arheologije i ruta kulturne baštine koje prošlost predstavljaju u sadašnjosti. Antički grad Troja , koji se od 1998. godine nalazi na UNESCO-ovoj listi svetske baštine, pleni kao jedinstvena regija koja svedoči o razvoju grada kroz istoriju. Ovo drevno mesto takođe je i početna tačka Enejeve rute. U pitanju je prva i jedina kulturna ruta registrovana od strane Saveta Evrope, koja kreće iz Turske.

Bodrum
PROČITAJTE I…

Bodrum – susret najboljeg sa Egeja i Mediterana

Enejeva kulturna ruta polazi od arheoloških nalazišta Troje i Antandrosa (Turska) i završava u Rimu (Italija). Ova ruta spaja nekoliko ruralnih krajolika, prirodnih područja i arheoloških nalazišta. Neka od ovih mesta su dobro poznata i upisana na UNESCO-vu listu svetske baštine.

Pogledajte izbliza Enejev put koji obećava dugu i uzbudljivu kulturnu avanturu ljubiteljima istorije!

Enejeva kulturna ruta 02

Grad inspiriran herojem Troje

Enej i legenda o njemu nadahnjuju Enejevu kulturnu rutu na način kako ju je ispevao latinski pesnik Vergilije. Vergilijeva Enejida govori o ovom junaku, plemenitom sinu trojanskog princa i Afrodite, boginje ljubavi. Prema legendi, Eneja je sa svojim ocem i sinom pobegao iz razorenog grada Troje. Otišao je na dugo putovanje kroz civilizacije, kulture i krajolike kako bi izgradio novu Troju. Eneja je otputovao u drevni grad Edremit Antandros, gde je gradio brodove koristeći drvo s planine Ida, da bi se ukrcao na njih s ostalim preživelima i isplovio.

Junakov put započeo je na obalama Trakije, nastavio se kroz Grčku, Albaniju i Tunis, da bi se završio u Italiji. Zatim je, postavivši temelje rimske civilizacije na italijanskom tlu, označio jedan od najznačajnijih događaja u istoriji. Legendarni „otac“ rimske civilizacije i bezvremenski izvor inspiracije za umetničko i kulturno stvaranje evropejstva kroz vekove, trojanski junak Enej ostaje simbol evropskog identiteta.

Ruta pokriva pet zemalja i njihove stanice

Program Kulturnih ruta Saveta Evrope pokrenut je 1987. godine. Cilje je bio da se, korišćenjem putovanja kroz prostor i vreme, pokaže kako baština iz različitih evropskih zemalja doprinosi zajedničkoj kulturnoj baštini. Danas Enejeva kulturna ruta prolazi kroz 21 luku u 5 evropskih i mediteranskih zemalja. Ruta, koja počinje na obalama turskog severozapadnog Egejskog mora i proteže se do italijanske obale Lacijuma, uključuje šest mesta sa UNESCO-ve liste svetske baštine: Troju, Butrint, Delos, Etnu, Kartaginu i Cilento – Vallo di Diano. Važno je istaći da uključuje i tri nacionalna parka: planinu Ida, Nacionalni park Butrint i Nacionalni park Cilento i Vallo di Diano.

Enejeva kulturna ruta 03

Put istorije, arheologije i mitologije

Enejev put može mnogo ponuditi putnicima koje zanima istorija, arheologija i mitologija. Arheološke ruševine Troje vode posetioce na fascinantno putovanje kroz istoriju civilizacija uništenih i nanovo obnovljenih na tačno određenoj lokaciji. Proglašenjem 2018. godine „Godinom Troje“ i otvaranjem Muzeja Troje na ulazu u grad, Čanakale je pretvoren u kulturno i umetničko središte, zahvaljujući jedinstvenom bogatstvu od drevnog grada Troje. Ne zaboravite posetiti Muzej Troje, gde su izložena jedinstvena gradska umetnička dela, nakon istraživanja mnogih iskopina iz drevnog grada Troje, kao što su pozorište i kupatila, kako biste saznali više o misteriji Troje!

Uzivanje u morskim plodovima Istanbula
PROČITAJTE I…

Uživajte u prepoznatljivim morskim plodovima Istanbula

Ostale zanimljive vesti pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
1Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *