Evropa – 10 besplatnih stvari koje ne treba propustiti u Parizu – Travel Magazine

10 besplatnih stvari koje ne treba propustiti u Parizu

10 besplatnih stvari koje ne treba propustiti u Parizu

Pariz – prestonica Francuske, mnogima je visoko na listi destinacija koje žele da posete.

Postoji pregršt stvari koje obično povezujemo sa Gradom svetlosti: sveže pecivo, muzeji svetske klase, Ajfelov toranj, umetnici sa stereotipnim beretkama u prugastim košuljama, nepregledne kaldrmisane ulice i, generalno, prilično bolan bankarski izvod, na kraju puta. Međutim, samo zato što Pariz može biti poprilično skup, to ne znači da tako mora biti baš uvek. Uz dobar plan i spremnost da pešačite, Pariz može biti podjednako lep i prijatan za vaš novčanik…

Posetite vrt Trokadero

Ukoliko se niste slikali ispred Ajfelovog tornja i poslali prijateljima svoju sliku, kao i da niste bili u Parizu. I dok horde turista plaćaju dosta kako bi se popeli na vrh tornja, mana je što ćete imati pogled na ceo Pariz, ali bez njegove ikone, jer se upravo nalazite na njoj! Neki od najboljih pogleda na grad i Ajfelov toranj su sa druge strane Sene, iz vrta Trokadero. Najbolje od svega je što vas dolazak na ovo mesto ne košta ništa.

Vrt Trokadero nudi najbolji pogled na Ajfelov toranj

Foto: e-tchango from Flikr

Prošetajte kvartom Le Marais

Čitav grad je prepun slikovitih (iako ponekad prilično neprijatnih) kaldrmisanih ulica, pa posetioci često mogu da naiđu na prave dragulje prošlih vremena šetajući se različitim četvrtima. Jedan poseban kvart koji se izdvaja od ostalih je Le Marais. Istorijski deo grada prepun je impresivnih fasada, a među njima se nalaze zgrade od velikog istorijskog i arhitektonskog značaja. Međutim, ono što najviše privlači turiste je ovdašnja atmosfera – mnoštvo neobičnih kafića, unikatnih butika i zanimljivih restorana. Do ovog kvarta je lako doći, jer vas od njega deli lagana šetnja od glavnih turističkih atrakcija.

La Marais je jedna od najlepših gradskih četvrti Pariza

Foto: strelitzia — from Flikr

Uživajte u Luksemburškim vrtovima

U gradu koji izgleda kao da nema kraja, prostrano područje puno zelenila pruža prekopotreban dašak svežeg vazduha. U čuvenim Luksemburškim vrtovima čini se kao da vreme sporije prolazi, dok se lokalci, podjednako kao i turisti opuštaju na klupama i stolicama ispred fontane, dremaju, čitaju knjige ili sa porodicom piknikuju na travi. Imajući na umu da je većina pariskih atrakcija krcata posetiocima, kratka poseta ovom očaravajućem gradskom parku pružiće vam ne samo priliku da napravite odlične fotografije, već i da se na miru malo opustite.

Luksemburški vrtovi su mesto na kome možete da ose opustite i uživate

Foto: Sabine Krzikalla from Pixabay

Park Tiljeri

Oaza usred grada, predvorje Jelisejskih polja, koja povezuje uvek popularni muzej Luvr sa trgom Konkord, svakodnevno primi hiljade turista. Obavezno spremite kameru jer su na svakom koraku sjajne prilike za fotografisanje, od cveća do fontana, uličnih izvođača i ekscentričnih lokalaca.

Vrt Tiljeri je odlično mesto za šetnju i opuštanje

Foto: Marco Verch Professional Photographer and Speaker from Flikr

Šetajte se Jelisejskim poljima

Posle parka Tiljeri, čeka vas ugledna avenija, čuvena Jelisejska polja, vredna nekoliko sati vašeg vremena. Sa vrhunskim modnim radnjama, poznatim poslastičarnicama i mnoštvom restorana nanizanim duž avenije, ovde možete videti i uraditi puno toga pre nego što na kraju završite kod Trijumfalne kapije.

Šetnja Jelisejskim poljima je obavezna u svakom pariskom itinereru

Foto: NakNakNak from Pixabay

Nestvaran pogled sa bazilike Sakr Ker

Ukoliko želite da uživate u pogledu na Pariz sa Ajfelovog tornja ili vrha Trijumfalne kapije, moraćete za to da izdvojite novac. Međutim, odlazak do bazilike Sakr Ker i sjajan pogled koji se odatle pruža na grad neće vas koštati ništa. Čuvena bazilika se nalazi na vrhu Monmartra, jedne od dve najviše tačke u celom Parizu. Osim pogleda, Monmartr je očaravajuća turistička atrakcija sama za sebe, a jedan od najboljih načina da obiđete ovu brdovitu četvrt, prolazeći pored omiljenih svratišta najpoznatijih umetnika, je da se upustite u pešački obilazak.

Brdo Monmartr je i samo po sebi atrakcija, ali na njemu je najposećenija bazilika Sakr Ker

Foto: cthkim from Pixabay

Groblje Per Lašez

Per Lašez je najveće groblje u gradu, a smatra se jednim od najpoznatijih na svetu i u njemu su sahranjene brojne poznate ličnosti. Šetajući se među nadgrobnim spomenicima, naići ćete na imena poput Oskara Vajlda, Frederika Šopena, Balzaka, Rosinija, Bizea, Džima Morisona, Marije Kalas, Edit Pjaf, Marsela Prusta i mnogih drugih. Godišnje ovo groblje poseti preko tri i po miliona posetilaca, što ga čini najposećenijim grobljem na svetu.

Posetite terasu na krovu Galerije Lafajet

Osim fantastičnih pogleda koji se pružaju sa Monmartra i Trokadera, postoji još jedno sjajno mesto za uživanje u pogledu koje je pravi skriveni dragulj. Sa terase na krovu vodeće robne kuće Galerije Lafajet na Bulevaru Osman, posetioci i lokalno stanovništvo imaju nepregledan vidik dok uživaju u crnom vinu i mekanom briju. Terasa se uglavnom zatvara u 20 časova, tako da se pobrinite da stignete ranije, pogotovo ako želite da uhvatite zalazak sunca nad Gradom svetlosti.

Obavezna je i poseta terasi Galerije Lafajet

Foto: Peggy und Marco Lachmann-Anke from Pixabay

Kanal Sen Marten

U poređenju sa kanalom Sen Marten, Sena je svakako poznatija, ali je, takođe, i izuzetno turistički orijentisana. Umesto toga, kanal Sen Marten se može pohvaliti modernom uličnom umetnošću, gomilom neobičnih barova, restorana i prodavnica. Puno je slikovitih mostova koji prelaze preko blistave vode i mame vas da ih nebrojano puta fotografišete. Turisti uglavnom hrle ka Seni i plaćaju prepuna, precenjena rečna krstarenja, a ukoliko želite nešto autentičnije iskustvo, učinite ono što rade i meštani i uputite se do kanala Sen Marten.

Kanal Sen Marten možda nije popularan kao Sena, ali je podjednako lep

Foto: Patrick BARBAUD from Pixabay

Šetajte se!

Pariz je grad koji je prepun iznenađenja iza svakog ugla. Od neodoljivog mirisa svežeg peciva koje vas privlači kao u crtanim filmovima, do uličnih izvođača, umetnika sa beretkama i bogatih radnji, nikad ne znate na šta ćete naići dok ulazite u narednu ulicu. Mada su kaldrmisane ulice jako privlačne i bajkovite, nakon nekoliko sati pešačenja vaše noge mogu početi da ispaštaju, zato obavezno u Pariz ponesite par najudobnih cipela ili patika koje imate.

Evo kako još možete da uštedite novac tokom posete Parizu, a evo i kako da prva poseta Gradu svetlosti bude zaista magična. Pročitajte i neke zanimljivosti o Parizu koje možda niste znali.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X