Evropa – 10 najlepših primorskih gradova Španije, II deo – Travel Magazine

10 najlepših primorskih gradova Španije, II deo

10 najlepših primorskih gradova Španije, II deo

Španija ima preko 1.600 km morske obale, mešavinu starih lučkih gradova i turističkih odmarališta koja privlače evropsku aristokratiju. Ali, prava lepota nije ograničena samo na primorske pejzaže – hrana u San Sebastijanu, umetnost u Malagi, mermerna šetališta u Alikanteu čine ove gradove nekim od najlepših mesta u zemlji.

6. Kadiz

Geografija Kadiza je ono što ga čini jedinstvenim i prelepim. Najstariji neprekidno naseljeni grad u Španiji, smešten je na malom pojasu zemlje na jugozapadu, gotovo u potpunosti okružen Atlantskim okeanom i možda više nego bilo koji drugi primorski grad u zemlji, u potpunosti grli more. Svetionici i kule za osmatranje su svuda, a grad je izgrađen oko svoje luke – spasa za lokalce već hiljadama godina.

7. Alikante

07 AlicanteViše od bilo kog drugog mesta na ovoj listi, Alikante je idealna destinacija za sve one koji su više naklonjeni pravom odmoru na plaži. Razvijena turistička infrastruktura čini ovaj primorski grad na jugoistoku zemlje, na Kosta Blanki, izuzetnim mestom za čitavu porodicu. Ali samo zato što je ovaj grad načičkan turističkim odmaralištima i restoranima, to ga ne čini manje lepim. Ukoliko vam je potreban dokaz, samo prošetajte šetalištem La Esplanada de Espanja, koje ide paralelno sa lukom, a oivičeno je palmama i napravljeno od 6,5 miliona mermernih ploča.

8. Valensija

08 ValenciaValensija je treći po veličini grad u Španiji, ali često je u senci Madrida i Barselone. Prošetajte se gradom i ubrzo ćete shvatiti da je Valensija pravo umetničko delo. Kada je reka Turia poplavila grad, vlasti su preduzele mere kako bi skrenule njen tok, pretvarajući obalu u ogromnu zelenu površinu i omogućavajući stanovnicima da se kreću kroz grad bez automobila. Znaćete da ste došli do istočnog kraja parka kada dođete do Grada nauke i umetnosti, staklene hemisfere koja se izdiže iz zemlje kao da je izašla iz nekog romana Isaka Asimova.

9. Sićes

09 SicesUmorni ste od Barselone? (Ako je to uopšte moguće…) Sićes nudi mali predah od neprekidne vreve grada. Svega 40 km od glavnog grada Katalonije, nekadašnji centar španske kontrakulture 1960-ih godina i dalje je zadržao dosta od svoje umetničke prošlosti – domaćin je niza filmskih i muzićkih festivala, ali je istovremeno i mesto gde možete da odmorite, dobro se isplivate, ili samo da sedite, posmatrate ljude i pijuckate ledeno lokalno pivo.

10. Marbelja

10 MarbeljaMarbelja, na andaluzijskoj Kosti del Sol, je poznata po mega jahtama, sjajnim automobilima i po tome što se ovde leti okuplja evropska aristokratija. Ali ukoliko se malo udaljite od glavne turističke zone, postaje potpuno drugačiji grad. Stari grad poput lavirinta uvija se oko Plasa-e de los Naranhos, trga nazvanog po drveću pomorandži koje ga okružuje. Na Avenidi del Mar, prošetajte kroz kolekciju skulptura Salvadora Dalija, nonšalantno izloženih javnosti i pratite šetalište pored obale sve do susednog gradića San Pedro de Alkantara. To je prava Marbelja, a ne sjaj i glamur sa naslovnih strana.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Veoma zanimljivo, poučno, lepo i dosta lepih gradova za posetu

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X