Evropa – 10 razloga da jednog dana posetite Vilnjus – Travel Magazine

10 razloga da jednog dana posetite Vilnjus

10 razloga da jednog dana posetite Vilnjus

Vilnjus, Riga i Talin…

Baltičke prestonice već neko vreme su sve popularnije među turistima iz celog sveta.

Bogata istorija, očuvani stari delovi grada koje štiti Unesco, pristupačne cene, bajkovita arhitektura, zanimljiva kuhinja, sve to mami turiste da posete neki od baltičkih gradova.

Ovoga puta akcenat stavljamo na litvansku prestonicu, koja je pre 11 godina zajedno sa austrijskim gradom Lincom bila proglašena za Evropsku prestonicu kulture. Nešto što čeka naš Novi Sad sledeće godine…

Viljnjus ima pola miliona stanovnika i 2009. godine bio je Evropska prestonica kulture

Foto: Dan Marian Stefan Doroghi from Unsplash

Zanimljivo je da se Vilnjus nalazi na jugoistoku Litvanije, na samo 20 kilometara od granice sa Belorusijom, te vam pruža mogućnost da posetite i ovu zemlju.

Vilnjus je smešten u dolini reke Neris, na nadmorskoj visini od 112 metara, i zauzima oko 400 kvadratnih kilometara površine.

Ukoliko vas putem jednom navede ka Vilnjusu, evo koja mesta predlažemo da nikako ne zaobiđete…

Hotel … Artagonist

Vilnjus ima hotele ispred kojih stoji prestižni prefix Kempinski, Marriot i Radison Blu, ali oni nisu naš predlog. Mi vam predlažemo da čekirate eklektičan Artagonist.

U pitanju je malo imanje sa art vajbom, koje se nalazi u starom delu gradu, koji je pod zaštitom Unesco-a, odnosno na listi Svetske baštine.

U sobama se nalaze upečatljiva savremena dela litvanskih umetnika, dok su spoljni prostori ukrašeni odvažnim freskama i skulpturama. Doručak se servira u raskošnom bifeu, a tu je i odličan restoran Amandus, koji nudi vrhunske, sezonske specijalitete litvanske kuhinje.

Muzej … Palata velikih knezova

Ekstravagantna Palata velikih knezova Litvanije, dočarava 1000 godina staru istoriju i burne odnose Litvanije sa susednim zemljama.

Smešten u impozantnoj zgradi, u blizini katedrale, ovaj muzej posetiocima nudi četiri tematske „rute“ kroz veliku zbirku, sa fokusom na arheologiju, arhitekturu, oružje i muziku.

Restoran … Etno Dvaras

U starom delu grada nalazi se restoran Etno Dvaras – vrhunsko mesto za sve one koji žele da probaju tradicionalna litvanska jela. Izdvajamo: ohlađenu, ružičastu supu od cvekle, zatim hrskave palačinke sa krompirom i revolucionarni cepelinai – knedle od krompira, punjene slaninom i pavlakom.

Zatražite sto u podrumu i sve to zalijte osvežavajućim lokalnim pivom koje važi za jedno od najboljih u ovom delu sveta.

Crkva … Kapela u Kapiji zore

Ljubitelji crkve razmaženi su izborom u Vilnjusu. Grad ima toliko udela u baroknoj lepoti, da ne znate šta biste pre posetili. Ukoliko vas zanima nešto skromnije, pogledajte malu kapelu u Kapiji zore (jedinu preživelu kapiju sa odbrambenog zida koja je nekada okružavala grad).

U njoj ćete naći fresku Bogorodice iz 17. veka koja mami hodočasnike iz cele Evrope. Upravo u ovoj kapeli papa Jovan Pavle II, molio se tokom svoje posete 1993.

Predgrađe… Užupis

Užupis je nešto krajnje neobično. Ova opština Vilnjusa je 1997. godine dobila svojevrsnu “nezavisnost” od grada i postala samoupravna boemska republika koja je prepuna ulične umetnosti, galerija, restorana i barova.

Prvobitno nastao od strane hipija tokom ranih 90-ih, danas je jedna od najskupljih četvrti grada.

Uzupis je dom umetnika i kreativaca u Vilnjusu

Foto: Anton Ivanchenko from Unsplash

Sa ministrima za važne dužnosti, poput zagrljaja i zviždanja, sopstvene valute i nepostojećeg Ustava sa 41 članom, koji je prikazan na uličnom zidu, Užupis je krajnje predivno i čudno mesto za popodnevnu šetnju.

Deo grada…kod železničke stanice

Nakon što su cene zakupa u Užupisu naglo skočile, mnogi umetnici i kreativci preselili su se u poluindustrijski deo oko železničke stanice u Vilnjusu.

Nekada idealno mesto za dilere droge i prostitutke, danas je hipi-enklava sa kul barovima, zapanjujućom street art umetnošću i hipi-restoranima (svratite u Keule Ruke na sjajne hamburgere i rebarca).

Da biste detaljno pogledali ovaj kraj, pridružite se nekoj od Vilnjus tura u okviru Besplatne alternativne ture po Vilnjusu.

Bar … Peronas

Bar Peronas, nalazi se na napuštenoj platformi unutar železničke stanice. Opremljen je sedištima iz napuštenih vozova, te naročito popularan vikendom, kada postoje uživo nastupi bendova i DJ-jeva.

Okolina je nekada bila vrlo mračna zona u večernjim satima, ali bar je pronašao sopstveni oblik zaštite – ogromnu skulpturu Tonija Soprana u donjem vešu.

Vidikovac … kod spomenika Tri krsta

Vilnjus ima toliko prelepih vidikovaca sa kojih biste mogli da se divite njegovoj bajkovitoj panorami.

Dvorac Gediminas, zvonik katedrale Viljnus i TV toranj visok 326 metara, nude impresivne poglede na grad.

Ali ako želite da se osećate kao da ste taj pogled “zaradili”, popnite se na brdo Tri krsta. Ne samo da ćete biti nagrađeni sjajnim pogledom na grad, već ćete i izbliza pogledati memorijalni spomenik Tri krsta, sagrađen u sećanje na mučenje grupe franjevaca iz 14. veka.

Spomenik Tri krsta u Vilnjusu

Foto: Ricardas Brogys from Unsplash

Kafić … Strangelove Coffee

Duž ulice Pilies, glavne pešačke zone u Vilnjusu, naći ćete bezbroj kafića. Ipak, za manje turističko iskustvo, savetujemo vas da se uputite ka kafiću Strangelove Coffee, koji se nalazi u rustičnoj Bernardinskoj bašti.

Njegovi stručni baristi mogu usitniti sve, od očaravajuće ravne bele boje do osvežavajuće limunade, prelivene espressom. Uživajte u svom kofeinu po izboru, na balkonu kafića s pogledom na raskošni vrt.

Suvernir iz Vilnjusa?

Šta kažete na neki sir preliven čokoladom?

Dziugas je proizvođač sireva koji je nagrađivan za ukusni parmesan, napravljen od tvrdog sira. Međutim, ovde možete pronaći i niz drugih poslastica sa sirom, uključujući čokoladu, kolače i sladoled.

Pročitajte i detaljan predlog jednodnevnog obilaska Talina, obnovite svoje znanje o Litvaniji, a saznajte više i o Turkuu – najstarijem gradu u Finskoj.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X