Evropa – 5 manje poznatih grčkih ostrva – Travel Magazine

5 manje poznatih grčkih ostrva

5 manje poznatih grčkih ostrva

Bliži se leto, a grčkih ostrva je toliko… 

Velike su šanse da ste svoju destinaciju u Grčkoj već odabrali, ali uvek možete iskoristiti priliku da upoznate i neku novu, manje istraženu lokaciju. Danas vam predstavljamo pet ostrva koja možda ne spadaju u standardnu agencijsku ponudu, ali su sa većim turističkim centrima dobro povezana trajektima i mogu biti vredan dodatak vašem već isplaniranom odmoru.

Amorgos, Kikladi
Azurni zalivi ovog ostrva opčinili su još davne 1988. godine ljubitelje filma Veliko plavetnilo Lika Besona (The Big Blue), ali Amorgos je u stvari najpoznatiji po svojim brojnim stazama za hajking, koje ne samo što povezuju ostrvska sela, već vam pružaju pristup njegovim brojnim prirodnim i kulturnim lepotama. Svoju šetnju započnite iz prestonice ostrva, Hore, i zaputite se ka simbolu Amorgosa, pravoslavnom manastiru Panagia Hozoviotissa. Manastir je u 11. veku izgradio vizantijski car Aleksije I Komnin, a posebnu čar daje mu dramatično okruženje, budući da je podignut na litici, 300 metara iznad mora. Nakon što savladate 300 stepenika, i prođete kroz mermerna vrata, još jedno stepenište će vas odvesti do kapele sa manastirskim blagom i ikonama. Za svoj trud, bićete nagrađeni idiličnim pogledom na Mediteran, ratlukom od ruže i rakijom sa medom i začinima (psimeni raki) kojom će vas ponuditi monasi. Odatle ćete lako doći do šljunkovite plaže Agia Anna, gde se talasi razbijaju o stenu na kojoj je podignuta kapela posvećena svetoj Ani.

Karpatos, Dodekanez
Najveće dodekanesko ostrvo počinje da se pojavljuje i u ponudi domaćih turstičkih agencija, a možete ga posetiti i u vidu izleta sa Krita ili Rodosa (trajektom). Glavni grad i luka je Karpatos, odnosno Pigadija, a druga ostrvska luka je Diafani. Turizam ovde još uvek nije uspeo da poremeti tradicionalan način života, a domaćini važe za izuzetno ljubazne. Sva mesta se odlikuju dobro očuvanom tradicionalnom arhitekturom, a posebno je vredno posete seoce Olimpos na severu, koje put tek odnedavno povezuje sa ostatkom ostrva. Kapatos obiluje malim plažama, od kojih mnoge krasi beli pesak, a najpoznatije su Damatria, Diakoftis, Đavolja plaža i nudistička Agriopotamos.

Kastelorizo, Dodekanez
Kastelorizo je najistočnije grčko ostrvo. Od turske obale udaljen je manje od 1,5 km, a jedna od njegovih glavnih osobina je da uopšte nema pijaće vode, već se ona jednom nedeljno ostrvljanima dostavlja trajektom iz luke Pirej. Poznato je i kao Megisti, što na grčkom znači „najveći“, iako je najmanje od Dodekaneskih ostrva. Ipak, odlikuje ga bogata i burna istorija, o kojoj svedoče različiti arhitektonski uticaji na ostrvu. Za razliku od većine drugih grčkih ostrva, kuće ovde nisu obojene u karakterističnu belo-plavu kombinaciju, već njihove šarene i klasično anadolijske fasade daju poseban šarm i dinamičnost maloj ribarskoj luci Kastelorizu. Osim nekoliko taverni, gradić ima pravoslavnu i katoličku crkvu, džamiju (sada muzej), manastire, zamak iz 14. veka i ostatke antičkog akropolja na zapadnom obodu Kasteloriza. Mala izolovana plaža koja se nalazi zapadno od luke je idealna za porodice. Inače, ostrvo je javnosti postalo poznatije nakon što je na njemu snimljen čuveni film Mediterraneo, koji je 1991. nagrađen Oskarom. Do ostrva se lako stiže sa Rodosa.

Donusa, Kikladi
Donusa spada u manja i mirnija ostrva Kiklada i sakrivena je iza mnogo većeg Naksosa. Do 1982. godine njegovi stanovnici nisu imali ni struju, ali su se stvari poslednjih godina značajno promenile. Brojni mladi Grci vratili su se na ostrvo kako bi obogatili njegovu turističku ponudu, mada broj stalnih stanovnika još uvek nije prešao 200. Danas ćete ovde naći neke sjajne restorane, uključujući i restoran organske hrane u zalivu Kedros. Donusu odlikuju brojni manji i veći zalivi i peščane plaže, koje tokom sezone možete istraživati minibusom, a ukoliko biste voleli da je posetite u okviru kraćeg izleta, redovne trajekt linije povezuju Naksos i Donusu.

Hidra, Saronska ostrva
Hidra je poznata kao utočište atinske srednje i više klase, ali i porodica sa malom decom, a od grčke prestonice je udaljena oko sat i 40 minuta vožnje trajektom. Na ostrvu nema automobila i motora, koji su zabranjeni zakonom, ali ako vam se baš ne hoda, možete se provozati na konju ili magarcu. Hidra je poznata i kao jahting destinacija. U uskim kaldrmisanim ulicama glavnog mesta, luke Hidra, smešteni su svi restorani, prodavnice i male galerije, a manja seoca koja možete posetiti su Mandraki, Kamini, Molos i Palamidas. Nakon dana provedenog na peščanoj plaži, počastite se jagnjetinom sa ražnja, domaćim hlebom i feta salatom koja se podrazumeva čak i ako je niste tražili. Inače, Hidra je bila omiljeno utočište mnogih umetnika, slikara i pisaca, između ostalog i Lenarda Koena. Neke od njegovih najpoznatijih pesama, uključujući Bird on a Wire i So long, Marianne, nastale su upravo ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Sve ok samo što je hidra od Atine udaljena, 3,5h trajektom

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *