Evropa – 6 najromantičnijih gradova italijanske jezerske regije – Travel Magazine

6 najromantičnijih gradova italijanske jezerske regije

6 najromantičnijih gradova italijanske jezerske regije

Iako ostaju skriveni od očiju „klasičnih“ turista, koji preferiraju posete obližnjim atrakcijama, Veneciji ili Milanu, gradići smešteni oko jezera u severnom delu Italije predstavljaju pravi raj za istinske romantike, zahvaljujući filmskim pejzažima koji ih okružuju.

Pastelne boje tendi i raskošno cveće na balkonima, pejzaži kojima dominiraju renesansni zamkovi i srednjovekovni tornjevi – potpuno će opčiniti svakog posetioca. Budući da su ovi gradići i dalje pošteđeni masovnog turizma, u potpunosti su sačuvali svoj identitet i jednostavnu lepotu. Od jezera Komo na zapadu, do jezera Garda na istoku, ovo je šest najromantičnijih severnih gradića Italije.

Bergamo
Bergamo se nalazi u srcu Lombardije i do njega se vozom stiže veoma lako. Od Milana je udaljen 40 km, a od jezera Komo 30km. Severno od grada počinju da se uzdižu Alpi. Dominantna odlika su masivne mletačke zidine izuzetno očuvanog starog dela grada (Citta Alta) i tornjevi brojnih crkava koje svedoče o davno prošlim vremenima. Posetiocima će biti posebno interesantan trg Piazza Vecchia, koji okružuju elegantna stara zdanja, uključujući crkvu iz 12. veka, baziliku Santa Maria Maggiore, Palazzo Nuovo i toranj Torre del Campanone. Ambijent trga naročito je upečatljiv noću, a u njemu možete uživati dok pijete kafu u nekom od obližnjih kafea. Gradskom žičarom se možete popeti i do poslednje stanice, na romantičnu večeru u restoranu Baretto di San Vigilio, u kome se služe jela tradicionalne bergamske kuhinje, uz pogled na panoramu starog grada.

Leko
Ovo je jedan od nepravedno zapostavljenih lombardskih dragulja, sa skoro nestvarnom panoramom. Oko grada, koji se nalazi na jugoistočnom temenu jezera Komo, uzdižu se najjužniji grebeni Alpa, pa gde god da se nalazite imate savršen pogled, na obalu jezera ili planinske vrhove. 
Do Leka se stiže direktnim vozom iz Bergama, a grad je od Milana udaljen oko 50km. Od železničke stanice posetioci mogu da se pored elegantnih zdanja iz 19. veka prošetaju do trga Piazza XX Novembre, a zatim da posete i crkvu Basilica San Nicola iz 11. veka i toranj Viscontea iz 14. veka, od koga dalje izlaze pravo na jezero. Zelena promenada vijuga oko jezera, sa pogledom na Malgrate i Moregalo. Zlatna statua svetog Nikole, sveca zaštitnika Leka, nalazi se u blizini.

Varena
Varena se ne može pohvaliti monumentalnom arhitekturom kao ostali jezerski gradovi severa, ali osvaja autentičnim šarmom i nepretencioznom lepotom. Grad je smešten na jezeru Komo i odlikuju ga tradicionalne ribarske kućice sa terasama i ogradama od kovanog gvožđa, čije se pastelne i crvene fasade prelivaju i stapaju sa bujnom jezerskom vegetacijom. Avanturisti će se opredeliti da istražuju pešačke i biciklističke staze obližnje doline Esino, dok će sanjari ostati uz obalu, čije male kamene plaže, vrtovi okolinih vila, živopisne đelaterije i restorani nude savršeno okruženje za romantičare, sa pogledom preko jezera na Belađo i Menađo.

Lovere
Stogodišnja zdanja izbledelih pastelnih fasada spuštaju se niz brdo do jezera Izeo. Svež povetarac sa obližnjih planina i jezera kovitla nemirno vijugavim gradskim ulicama. Galerija Tadini Akademije finih umetnosti otvorena je početkom 19. veka i poseduje bogatu kolekciju umetničkih dela, uključujući radove Antonija Kanove, Frančeska Hajeza i Đandomenika Tijepola. Promenadu je obavezno posetiti uveče, jer je posmatranje zalaska sunca na jezeru iskustvo koje ćete pamtiti.

Sirmione
Brojne atrakcije Sirmionea smeštene su na 4km obale poluostrva u južnom delu jezera Garda. Destinacija se godinama drži ispod radara masovnog turizma, ali ima verne posetioce koji joj se godinama vraćaju. Među njima su mnoge poznate ličnosti, kakva je bila i Marija Kalas. Obala Sirmionea je divlja i stenovita, posebno na mestu gde se tirkizne vode plaže Jamaica susreću sa snežnobelim kamenim formacijama. Ovo mesto je leti idealno za sunčanje i plivanje. Poseta Sirmioneu može vam poboljšati i zdravlje. Prirodni termalni izvori će vam pružiti vrhunski užitak i relaksaciju u Termama Sirmione. Nakon posete starim gradskim crkvama i obilnog ručka u restoranu na jezeru, posetioci mogu da se popnu do utvrđenih zidina zamka Rocca Scaligera, odakle se pruža pogled na jezero Garda.

Mantova
Mantova je dokaz da renesansa može da živi zauvek. Grad, koji se spominje u šekspirovoj tragediji „Romeo i Julija“, okružen je sa tri veštačka jezera, koja su stvorena u 12. veku i koja vodu dobijaju iz reke Minćo (koja izlazi iz jezera Garda). Ovaj nekada moćan finansijski i umetnički centar zadržao je deo starog sjaja, iz vremena kada su ovde živele moćne vlastelinske porodice. Trg Piazza Sordello iz 14. veka je najstariji u gradu, a mermerne statue na krovu romaničke katedrale svetog Petra i Pavla predstavljaju zasebna umetnička dela. Palazzo Ducale je nekada pripadao vladajućoj porodici Gonzaga, a ukoliko odsednu i luksuznim apartmanima renesansnog zamka Palazzo Castiglioni, posetioci će moći da steknu utisak u kakvom luksuzu su nekada živeli bogati stanovnici Mantove.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

2 Komentara

 1. Dobar dan,ja se zovem Zoran i dolazim iz Cibutkovice i zeleo bih da se inforimisem za Tajland ovo sa strane sto pise.Ja bih da uzmem vizu i da sa zenom i sestoro dece odem na putovanje od toga su 3 maloletna pa ako moz neki popust.Hyvala i odgovoite mi brzo.Pozz iz Cibutkovice

  Pošaljite odgovor
  • Dragi Zorane,
   Za sve informacije u vezi sa izdavanjem tajlandskih viza obratite se Počasnom konzulatu Kraljevine Tajland u Beogradu. Njihova internet adresa je http://www.thaiconsulate.rs Želimo vam srećan put i lepo provod!

   Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X