Evropa – 6 zanimljivosti koje niste znali o Budimpešti – Travel Magazine

6 zanimljivosti koje niste znali o Budimpešti

6 zanimljivosti koje niste znali o Budimpešti

Naravno da znate mnogo o Budimpešti, i velike su šanse da ste je već i posetili. Prelepa arhitektura, bogato istorijsko nasleđe, Dunav, gulaš, ulice Vaci i Andraši, poslastičarnica Žerbo, šoping… Ovaj grad ima toliko toga da ponudi i toliko nam je blizu, da nije ni čudo što je omiljena destinacija srpskih turista.

Ali da li ste znali da je čuveni mađioničar Hari Hudini rođen upravo u Budimpešti, da se ispod ovog grada nalazi najveći sistem geotermalnih pećina na svetu, i da, postoji verovanje po kome ako dodirnete pero na statui Anonimusa u blizini Trga heroja možete postati poznati pisac? Evo još nekoliko zanimljivih činjenica o mađarskoj prestonici koje možda niste znali, a pomoći će vam da je bolje razumete.

Današnja Budimpešta obuhvata tri nekadašnja grada, a mogla je i da se zove drugačije
Izgrađen davne 1849. godine, živopisni Lančani most Széchenyi spaja obale Dunava i podjednako zanosno izgleda danju i noću, kada zbog osvetljenja ostavlja skoro bajkovit utisak. Sa jedne njegove strane posetioci mogu da vide grandioznu zgradu Parlamenta, a sa druge Budimski dvorac. Ako pređete sa jedne na drugu stranu mosta, imaćete utisak kao da ste iz jednog grada ušli u drugi. I nećete mnogo pogrešiti, jer su ovo nekada zaista bili potpuno različiti gradovi. Budim je tiši, brdoviti, rezidencijlani deo, zapadno od Dunava, Obuda (stari Budim) je severno od njega, a ravna i nešto življa Pešta prostire se sa istočne strane reke. Ova tri grada su se ujedinila 1873. godine i tako je nastala Budimpešta kakvu znamo danas. Neko vreme je postojala mogućnost i da ime grada bude drugačije skovano, ali eto, Mađari su ipak odlučili da im se prestonica ne zove Peštabudim.

Nijedna zgrada ne sme biti viša od 96 metara
Ako dobro pogledate, videćete da su dva najviša zdanja u Budimpešti bazilika svetog Ištvana (Stefana I) i Parlament. Bazilika je izgrađena u čast prvog mađarskog kralja (izgradnja je trajala više od 50 godina), a Parlament je izgrađen u neogotičkom stilu i poznat je po tome što mu je kupola ukrašena sa preko 40kg zlata. Iako su ove zgrade izgrađene u različito vreme, jedna stvar im je zajednička – obe su visoke tačno 96m. Njihova identična visina simbol je podjednake važnosti crkve i države, i zakon zabranjuje da bilo koja građevina bude viša od njih. Ako ste se nekada zapitali zašto u Budimpešti nema solitera, to je glavni razlog.

Budimpešta ima zaista stare atrakcije
London je jedini grad na svetu koji ima stariji metro sistem od Budimpešte. Budući da je sa radom počeo 1896. godine, kada je Mađarska proslavljala 1.000 godina od dolaska Mađara u ovu oblast, metro je dobio naziv Milenijumski metro. U gradu se nalazi i jedan od najstarijih zooloških vrtova na svetu. Budimpeštanski zoo vrt i botanička bašta, otvoreni 1865. godine, poznati su po zdanjima neodoljive art nuvo arhitekture.

Neke od atrakcija su stvarno velike
Locirana u 7. distriktu, sinagoga u ulici Dohany je najveća evropska sinagoga (u funkciji) i druga najveća u svetu. Izgrađena je pedesetih godina 19. veka u neomavarskom stilu, i danas može da primi 3.000 vernika. Ovo zdanje izuzetno je kako spolja, tako i iznutra i vredi izdvojiti vreme za vođenu turu i obilazak muzejskog dela, kako biste se upoznali sa njenom istorijom i pričom o stradanju lokalnog jevrejskog stanovništva tokom Drugog svetskog rata. Budimpešta je poznata po još jednoj velikoj atrakciji, koja je i nama dobro znana, a to je Sziget Festival, jedan od najvećih muzičkih festivala na svetu. Svakog avgusta ovde se skupi oko 400.000 ljudi iz celog sveta kako bi uživali u više od 1.000 koncerata najrazličitijih izvođača.

Budimpešta nije oduvek bila prestonica
Budimpešta je prestonica Mađarske i njen najveći grad, ali to nije uvek bio slučaj. Estergom ili Ostrogon (Esztergom), mesto rođenja prvog mađarskog kralja Ištvana I (Stefana I), bio je prestonica od 10. do 13. veka, kada je, tokom mongolske invazije, kralj Bela IV premestio svoju prestonicu prvo u Peštu, a potom u Budim.

Poznata je po svojim termalnim izvorima
Pored impresivne arhitekture, bogate istorije i ukusne hrane, Budimpešta je poznata po svojim termalnim izvorima. Ovde ih ima preko 100, što je više nego u bilo kojoj drugoj svetskoj prestonici. Izvora ima raznih, od onih sa blago toplom vodom do onih čija voda je vrela, a njihove zdravstvene blagodeti su brojne, posebno za mišiće, kosti i kožu. Mnoga termalna kupatila, koja su se koristila još u vreme starih Rimljana, i danas rade. Neka od poznatijih su Gellert, Szechenyi, Rudas i Kiraly.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *