Evropa – Avinjon, provansalski papski grad – Travel Magazine

Avinjon, provansalski papski grad

Avinjon, provansalski papski grad

Stari grad okružen zidinama i most na Roni najčešće su slike Avinjona, grada smeštenog među provansalskim pejzažima… Grada koji se i danas naziva papskim sedištem…

Avinjon je najveći i glavni grad francuskog departmana Vokliz (Vaucluse) u regionu Provansa – Alpi – Azurna obala. Smešten je na levoj obali reke Rone, u Provansi, na jugu Francuske. Najznačajniji deo istorije Avinjona je period Papskog grada, odnosno države od 1309. godine, kada je papa Klement V izabrao Avinjon za mesto boravka, umesto dotadašnjeg sedišta, Rima. Od marta 1309. do januara 1377. godine, kada je papa Grgur XI vratio sedište papstva u Rim, Avinjon je imao važnu ulogu u rimokatoličkom svetu. Ovaj potez izazvao je brojna negodovanja, pa se u Avinjonu birao antipapa, a crkveni raskol, nazvan Zapadna šizma, okončan je 1417. godine. Zanimljivo je da je u junu 1348. godine vojvotkinja od Provanse, Jovana I Napuljska, prodala Avinjon papi Klementu VI za 80.000 florina. Nakon viševekovne pripadnosti Papskoj državi Avinjon je okupiran od strane kralja Luja XV, a ujedinjenje sa Francuskom Republikom zvanično je potvrđeno 1797. godine Tolentinskim ugovorom.

Upečatljive zidine, podignute u 14. veku, sa 39 kula i nekoliko kapija, okružuju grad. Papska palata i most na reci Roni, obe znamenitosti pod zaštitom UNESCO-a, najpoznatija su obeležja grada. Papska palata (Palais des Papes), na istoimenom trgu, građena u 14. veku, najveća je gotička palata na svetu, a zapravo se sastoji od dve palate – Stare i Nove. U palati su živeli papa Benedikt XII i papa Clement VI. Danas, kao jedna od najposećenijih turističkih atrakcija u Francuskoj, omogućava turistima posetu papskim odajama ukrašenim italijanskim freskama.

Nezaobilazni Most svetog Benezea (Pont Saint Bénezet) ime je dobio po, kasnije kanonizovanom, pastiru Benezeu, čija vizija je dovela do izgradnje mosta. Most podignut nad dva toka Rone i ostrvom Bartelas u sredini, spaja Avinjon sa Vilnev lez Avinjon (Villeneuve-lés-Avignon). Napravljen je u 12. veku, od drveta, a obnovljen je u 17. veku. Danas se mogu videti četiri od 22 originalne arkade. Most je poznat i po francuskoj pesmi „Sur le pont d’Avignon“.

Katedrala Notr Dam de Dom (Notre Dame des Doms), mesto je najranijeg naselja Rocher des Domes, kao i muzeji u Avinjonu, koji se mogu posetiti tokom boravka u gradu. Svakako treba obići muzej Angladon (La Musée Angladon), muzej Kalve (Musée Calvet), Muzej male palate (Musée du Petit Palais), muzej Luj Vuland (Louis Vouland), kao i zbirku Lamber (Collection Lambert), veliku izuzetnu privatnu zbirku Ivona Lambera (Yvon Lambert), koju je poklonio gradu.

Centar Avinjona pogodan je za obilazak pešice, jer je takva i struktura starog dela grada, a znamenitosti nisu mnogo udaljene jedna od druge. Postoji autobuski gradski prevoz koji je pogodan za obilazak šireg područja grada i okoline. Autobuski prevoz na široj teritoriji grada (Grand Avignon), uključuje Lez Ongle (Les Angles), Vilnev lez Avinjon i Le Ponte (Le Pontet). Doprinos ekologiji je mogućnost iznajmljivanja bicikala u Vélopop sistemu i vožnja Baladine vozilima na električni pogon, sa sedam sedišta, koji tokom juna i jula saobraćaju svakodnevno, a u periodu od septembra do juna ponedeljkom i subotom. Za vožnju rekom Ronom, odnosno za prevoz do ostrva Bartelas (Ile de Barthelasse) postoji brodski servis – Navette Fluviale, a za turističku vožnju gradom mali turistički voz – Petit Train, koji u junu i julu saobraća na pola sata, a tokom ostalih meseci sredom i subotom.

Pogodnost pri obilascima odabranih znamenitosti i posetama određenim muzejima je kartica Avignon Passion, koja je besplatna i može se dobiti pri prvoj kupovini ulaznice po punoj ceni, a popusti, od 10 do 50 procenata se ostvaruju pri kupovinama ulaznica za posetu ostalim atrakcijama. Ova vrsta popusta važi 15 dana, za maksimalno pet osoba, a odnosi se i na turistički prevoz (popust od 20 posto) i organizovane turističke ture i obilaske.

Provansa je turistima zanimljiva tokom cele godine, a u Avinjonu se leti sjati veliki broj posetilaca i turista tokom poznatog pozorišnog festivala. U svakom slučaju ne propušta se šetnja rečnim kamenom popločanim ulicama Avinjona, nazvanim po zanimanjima njenih žitelja i zanatlijama, koje se pružaju među srednjovekovnim građevinama i fasadama kasnijih arhitektonskih stilova.

Još novih saveta pročitajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares

Author: Bojana Šestović

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *