Evropa – Bajkoviti škotski zamkovi – Travel Magazine

Bajkoviti škotski zamkovi

Bajkoviti škotski zamkovi

Brojni monumentalni zamkovi su ponos i dika Škotske.

Sa svojim masivnim zidinama, visokim i vitkim tornjevima ili drevnim ruševinama, oni svedoče o istoriji legendarnih keltskih klanova, a danas predstavljaju jednu od najznačajnijih atrakcija Škotske. Svako ko planira posetu ovom delu Britanskih ostrva trebalo bi da izdvoji vreme za obilazak bar jednog zamka, a osim u divnim, a ponekad i strašnim istorijskim pričama i legendama, imaće priliku da uživaju i u gotovo nestvarnim pejzažima u kojima su ova zdanja smeštena.

Edinburški zamak
Kule Edinburškog zamka izdižu se iznad čuvene Kraljevske milje. Zamak je podignut na kupi davno ugašenog vulkana (Castle Rock), što odlično reprezentuje veoma turbulentnu istoriju čiji je bio svedok. Prva naseobina ovde podignuta je još u gvozdeno doba, a utvrđenja su podizali Rimljani, Anglosaksonci i Škoti. Među najvećim atrakcijama su kapela svete Margarete ( St Margaret’s Chapel) – najstarije zdanje u Edinburgu, škotski kraljevski dragulji poznati pod imenom The Honours – koji su prethodno bili izgubljeni vekovima, Mons Meg, veliki top iz 15. veka, nekoliko vojnih muzeja, kraljevska palata škotskih kraljeva i, naravno, prelepa gradska panorama.

Zamak Glamis
Ovaj zamak od Edinburga je udaljen oko 112km i poznat je kao mesto na kome je rođena pokojna kraljica majka (sadašnje britanske kraljice Elizabete II) i kraljičina sestra princeza Margareta. U Glamisu je ubijen kralj Malkom II, što je Šekspiru poslužilo kao inspiracija za čuveno delo Magbet, u kome kralj Magbet takođe živi na ovom mestu. U 16. veku je lejdi Dženet Daglas ovde spaljena na lomači, a priča se da njen duh i dalje opseda kapelu i sahat kulu. O ovim i još mnogim zanimljivim pričama možete saznati više tokom vođenih obilazaka. Inače, zamak je danas dom grofova od Stratmora i Kinghorna, a prelepi vrtovi su otvoreni za javnost.

Zamak Sterling
Zamak Sterling je jedno od ključnih mesta za istoriju škotske nezavisnosti i najveći deo građevina potiče iz 15. veka. Ovo utvrđenje je bilo toliko moćno da je čuveni Robert Brus, koji je 1314. godine u obližnjem Banokburnu pobedio kralja Edvarda II, naredio da se njegove zidine sruše, jer se plašio da bi on mogao ponovo da padne u engleske ruke. Englezi su ga ipak ponovo osvojili i izgradili odbrambene zidine, ali je ubrzo ponovo postao škotski. Ovde se odigrala i istorijska pobeda Vilijama Volasa nad Englezima kod mosta Sterling, gde danas stoji monumentalna Volasova statua. Zamak ponosno stoji na vulkanskoj steni na granici između škotskih Highlands-a i Lowlands-a, a bio je i dom Meri Stjuart (Meri I od Škotske).

Caerlaverock
Srednjovekovni zamak na škotsko-engleskoj granici potiče iz 13. veka i izdvaja se zbog neobičnog trouglastog oblika i širokog dubokog šanca koji ga okružuje. Izgradili su ga propadnici klana Maxwell, a tokom Škotskih ratova za nezavisnost osvojio ga je lično kralj Edvard I. U 17. veku, loša politička odluka Maxwell-a da podrže nesrećog kralja Čarlsa I dovela je do opsade i uništenja zamka. Tada je unutar zidina izgrađena prelepa plemićka rezidencija koja i danas pleni svojim finim renesansnim detaljima.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Zamak Urquhart
Ruševine zamka iz 16. veka nalaze se u prelepom okruženju čuvenog jezera Loch Ness. Njegova strateška pozicija na jezeru značila je da je tokom svoje istorije stalno bio u središtu brojnih sukoba. U 16. veku Urquhart su, tokom međusobnih razmirica dva škotska klana, poharali i potpuno uništili pripadnici i pristalice klana Mekdonald. Danas je kompleks ruševina jedna od najvećih atrakcija Škotske zbog fenomenalnog jezerskog okruženja u kome se nalazi, a uz zamak su smešteni i suvenirnica i restoran.

Eilean Donan
Eilean Donan je ostrvce u Nacionalnom parku Kintail u zapadnom delu Highlands-a, u neposrednoj blizini ostrva Isle of Skye. Zbog svoje fotogeničnosti nalazi se na brojnim turističkim brošurama ove oblasti, ali ono što posetioci danas mogu da vide je fantazija pukovnika Džona Mekreja-Gilstrapa. On je prema postojećim nacrtima starijih zdanja između 1911. i 1932. godine podigao magično zdanje koje svojim izgledom opčinjava. Orignalno zdanje je podignuto kao utvrđeno ostrvo koje je služilo za odbranu kopna od vikinških napada. Konačno je uništeno u Jakobitskoj pobuni 1719. godine.

Zamak Dunrobin
Možda će vas ovaj zamak podsetiti na dvorac Uspavane lepotice iz Diznijevog tematskog parka, a prema nekim pričama, upravo su njegovi tornjevi bili inspiracija Diznijevim umetnicima. Smatra se jednim od najstarijih kontinuirano naseljenih mesta u Škotskoj. U njemu se mogu videti komadi nameštaja iz 13. veka i sedište je klana Saderland. Ipak, njegovi fantastični delovi izgrađeni su u 19. veku i delo su arhitekte ser Čarlsa Berija, koji je delimično zaslužan i za izgled zdanja londonskog Parlamenta. Zamak je okružen šumom i vrtovima, a za javnost je otvoren od aprila do oktobra.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
2Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *