Evropa – Besplatne atrakcije Londona – Travel Magazine

Besplatne atrakcije Londona

Besplatne atrakcije Londona

London je verovatno grad sa najviše besplatnih atrakcija na svetu. Osim prvoklasnih muzeja, od kojih je za većinu ulaz potpuno slobodan, grad se može pohvaliti prelepim parkovima, marketima i crkvama.

Za razliku od nekih destinacija, na kojima ćete se pomučiti da nađete atrakciju sa besplatnim ulazom, u Londonu ćete morati da pravite neke teške izbore – jer je gotovo nemoguće, posebno tokom kratke posete, obići sve kvalitetne besplatne sadržaje i atrakcije. Evo nekoliko najpoznatijih.

Nacionalna galerija
Sa kolekcijom dela velikih umetnika kakvi su Van Gog, Renoar, Da Vinči i Mikelanđelo, Nacionalna galerija je jedna od najposećenijih kulturih institucija Londona. Svake godine je poseti preko šest miliona ljudi, a ukoliko želite da izbegnete gužvu, planirajte da je posetite radnim danima (najbolje odmah ujutru) ili petkom uveče.

Britanski muzej
Kojim god povodom da se nađete u Londonu, obavezno iskoristite priliku da upoznate blaga iz čitavog sveta pohranjena u Britanskom muzeju. Mnogi turisti, svesni veličine kolekcije ovog muzeja, posetu dele na dva, ili čak više dana, kako bi imali dovoljno vremena da uživaju u 80.000 neverovatnih eksponata Britanskog muzeja, potpuno besplatno. Egipatske mumije, samurajski oklopi, predmeti iz anglo-saksonskih grobova, samo su deo postavke koja inače predstavlja 1% od osam miliona predmeta u vlasništvu Britanskog muzeja.

Parlament
Sedište Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Severne Irske nalazi se u monumentalnom neogotičkom zdanju Vestminsterske palate iz sredine 19. veka. Deo ovog kompleksa je i jedan od simbola grada -toranj Big Ben. U palati su smeštena dva doma parlamenta (House of Commons i House of Lords), a ukoliko rezervišete termin nekoliko dana unapred, možete ući unutra i prisustvovati sednicama.

Tate Modern
Jedna od omiljenih atrakcija Londona nalazi se na južnoj obali Temze, u zdanju nekadašnje elektrane. Tate Modern je jedna od četiri britanske Tate galerije. Ovde ćete besplatno uživati u stalnoj postavci koju čine dela Poloka, Vorhola, Matisa i Pikasa, između ostalog. Kafe u okviru galerije pruža odličan pogled na Temzu.

Borough Market
Budući da je 2014. godine proslavio svoj hiljaditi rođendan, može se reći da Borough Market spada u neke od najstarijih gradskih atrakcija. Danas se nalazi u kompleksu izgrađenom polovinom 19. veka, sa prelepim ulazom uređenim u art-deko stilu, dodatim 1932. godine. Market je otvoren od ponedeljka do subote i na njegovim tezgama naći ćete specijalitete iz celog sveta, razne lokalne delikatese i pravo je mesto za razledanje, ali i niskobudžetni obrok za pamćenje.

Muzej Londona
Ovo je atrakcija „ispod radara“ za većinu turista, što je prava šteta, jer pruža odličan uvid u istoriju grada i njegove brojne fenomene. Od geološke istorije doline Temze, preko naseljevanja anglo-saksonskih plemena, do običaja savremenih Londonaca, ovde vas čekaju mnoge zanimljive priče. U bašti se nalazi simpatični kafe.

Kensington Gardens
Kensingtonski vrtovi, nekada privatni vrtovi Kensingtonske palate, danas su jedan od Kraljevskih parkova Londona. Ostali Kraljevski parkovi su Regent’s Park, Hyde Park, Green Park i St James’s Park Gardens, a ulaz u sve njih je besplatan. U Kensingtonskim vrtovima nalaze se brojne atrakcije, kao što su Memorial princa Alberta, statua Petra Pana i galerije Serpentine.

Smena straže
Svakog dana u 11.00h, ispred Bakingemske palate, možete prisustvovati smeni straže. Pripadnici Kraljičine garde, u prepoznatljivoj uniformi, izvode dobro uvežbanu koreografiju uz pratnju muzike. Posetioci koji žele da zauzmu dobro mesto treba da dođu bar 45 minuta ranije, a pre posete obavezno na zvaničnom sajtu proverite informacije za taj dan, jer zbog drugih obaveza pripadnika garde, vreme smene straže može da se promeni.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Prirodnjački muzej
Zbirka Prirodnjačkog muzeja sastoji se iz 80 miliona najrazličitijih predmeta i predstavlja pravu poslasticu za sve ljubitelje prirode. Smešten je u neogotičkom zdanju s kraja 19. veka. Zbirka je grupisana u pet velikih kolekcija: botaniku, entomologiju, mineralogiju, paleontologiju i zoologiju. Posebno su popularne kolekcija vrsta koje je prikupio Čarls Darvin i izložba skeleta dinosaurusa.

Muzej Viktorije i Alberta
Jedan od najpoznatijih muzeja primenjene umetnosti na svetu, Muzej Viktorije i Alberta je otvoren preko 150 godina i poseduje zbirku od preko 4,5 miliona predmeta. Prvi sprat posvećen je azijskoj i delimično evropskoj umetnosti. Ovde ćete videti japanske mačeve, drevnu kinesku keramiku i kalup za Mikelanđelovog Davida.

Portobello Road Market
U srcu romantičnog Notting Hill-a, u ulici Portobello Road, svake subote održava se čuvena pijaca antikviteta, i ovo je jedini dan kada su svih pet segmenata pijace otvoreni – ovde možete naći najrazličitiju polovnu robu, odeću, sve za kuću, voće i povrće, a ukoliko imate puno sreće (ili znanja), možete prepoznati i kupiti i antikvarne predmete velike vrednosti. Iako je subota glavni dan, ovde se tokom cele nedelje nešto dešava, a kafei i radnjice su takođe otvoreni svakodnevno.

Muzej nauke
Na sedam spratova Muzeja nauke uživaćete u veoma informativnim, ali i zabavnim interaktivnim izložbama. Postoji više sadržaja za decu, a među najpopularnijim je simulator letenja.

Kolekcija Wallace
Ova mala galerija smeštena je u blizini ulice Oksford i posetiocima nudi uvid u život aristokratije 18. veka. Raskošno uređen prostor obiluje umetničkim delima i predmetima iz 17. i 18. veka.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

 

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *