Evropa – Besplatne atrakcije Rima – Travel Magazine

Besplatne atrakcije Rima

Besplatne atrakcije Rima

Putujete u Rim, ali imate veoma ograničen budžet? Ne brinite, iako mnogi muzeji i atrakcije naplaćuju ulaz, uz malo pažljivog planiranja možete svoj itinerer ispuniti vrednim, a potpuno besplatnim iskustvima.

Muzeji, crkve koje skrivaju umetnička blaga, grandiozna arhitektura „na svakom ćošku“… A takođe vas ništa neće koštati ni da se šetate i upijate atmosferu istorijskih ulica, trgova i parkova. Evo nekoliko predloga:

Panteon je jedan od simbola grada i ulaz u ovo zdanje, nekada paganski hram, a danas katoličku crkvu, potpuno je besplatan.

Bazilika svetog Petra u Vatikanu se nalazi na spisku svakog turiste koji planira posetu Rimu. Ulaz je besplatan, ali su redovi nestvarno dugački. Ukoliko uspete da se probijete unutra, najveće atrakcije su Mikelanđelova Pijeta i Berninijeva Stolica svetog Petra.

Uživajte u izvođenjima uličnih zabavljača i umetnika na trgu Navona, u fantastičnom okruženju baroknih palata i fontana.

Španske stepenice su već dugo vremena omiljeno okupljalište u Rimu. U 19. veku su lokalne lepotice volele da paradiraju stepeništem u nadi da će ih neki umetnik primetiti i angažovati kao modela, a danas su obavezna stanica turista.

Bacite novčić u Fontanu di Trevi i prema verovanju, ovo će vam osigurati ponovnu posetu Rimu. Inače, svakog dana se u ovu fontanu ubaci oko 3.000 eura.

Prošetajte se ulicom Via Margutta, koju su proslavili Odri Hepbern i Gregori Pek u klasiku Praznik u Rimu.

Istražite park Villa Borghese, treći po veličini u Rimu, uređenu engleskom maniru. U okviru parka nalaze se i muzeji, galerije i vile, a za neke od njih se ulaz plaća.

Jevrejski geto je deo grada u kome ćete pronaći umetničke radionice, radnje sa vintidž robom, košer pekare i popularne tratorije.

Via Appia Antica je jedan od najstarijih i najvažnijih strateških puteva starog Rima. Njegovi ostaci u gradu su oivičeni raskošnim drvećem i antičkim ruševinama i šetnja ovim drevnim putem predstavlja nezaboravno iskustvo.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Trastevere je živopisan deo grada, čiji trgovi i ulice privlače i turiste i lokalce. Odlična je opcija za večernji izlazak.

New Rome Free Tour (newromefreetour.com) organizuje svakodnevno besplatne ture po istorijskom centru grada.

Ulaz je besplatan za muzej Museo Storico della Liberazione, koji je posvećen Drugom svetskom ratu, a nalazi se u nekadašnjem sedištu nemačkih SS trupa.

Divite se mozaicima u crkvi Chiesa di Santa Prassede, koja spada u najimpresivnije sakralne građevine u Rimu, ali je turisti često previde.

Chiesa di Santa Maria della Vittoria je crkva u kojoj ćete naći jedno od najvećih remek-dela italijanskog baroka – Berninijevu Ekstazu svete Tereze.

Na brdu Gianicolo nalazi se Bramanteov Tempietto (mali hram), koji se smatra prvim značajnim zdanjem renesanse.

Chiesa di San Pietro in Vincoli je crkva iz 5. veka u kojoj se nalazi Mikelanđelova skulptura Mojsija, ali i lanci koje je prema predanju nosio sveti Petar u zatočeništvu.

Chiesa di San Luigi dei Francesi je crkva u kojoj se nalaze čak tri slike čuvenog Karavađa (ciklus svetog Matije).

Campo de’ Fiori je maleni trg na kome tokom dana možete da razgledate robu na lokalnom marketu, dok uveče uz pićence možete da upijate atmosferu. Upečatljiva statua na trgu predstavlja Đordana Bruna.

Neke od atrakcija za koje se ulaz plaća, takođe možete posetiti bez nadoknade, određenim danima:

Koloseum, Palatino i Rimski Forum – prva nedelja u mesecu

Vatikanski muzeji – poslednja nedelja u mesecu

Svi državni muzeji – prva nedelja u mesecu

Palazzo di Montecitorio – prva nedelja u mesecu

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *