Evropa – Bolonja - obrazovana, crvena i masna – Travel Magazine

Bolonja – obrazovana, crvena i masna

Bolonja – obrazovana, crvena i masna

Iako često izostavljena u planovima putovanja po Severnoj Italiji, Bolonja i te kako ima šta da ponudi turistima.

U Italiji za Bolonju kažu da je „la dotta, la rossa e la grassa“ što bi značilo „obrazovana, crvena i masna“.

Obrazovana je jer je u njoj smešten najstariji evropski univerzitet; crvena je zbog zemljano crvenih (terakota) cigli od kojih je sagrađena većina zgrada, a masna zato što se u njoj dobro jede.

Hrana

Čak i za čuvene italijanske kulinarske standarde, Bolonja je prestonica hrane, baš kako bi se i moglo očekivati od postojbine bolonjez sosa (mada se on tako ne zove ovde). Brojne pijace u centru grada nude veliki izbor svežeg voća, povraća, ribe, peciva i hleba, a ulica Pratello (Via del Pratello) je idealno mesto za ručak, kao i okolina studentskog grada u ulici Zamboni. Mada, teško da možete pogrešiti bilo gde da sednete da jedete u ovom gradu.

Krivi toranj

Verovatni niste znali, ali Bolonja ima krivlji toranj od onog u Pizi. Dve kule, poznate kao Garisenda i Asinelli predstavljaju simbol grada. Viša kula, Garisenda je toliko nakrivljena da bi joj Krivi toranj u Pizi pozavideo. O njoj je pisao i Dante u svojoj Božanstvenoj komediji (Commedia). Na ovu kulu ne može da se penje, ali može na sestrinsku Asinelli. Ulaznica košta tri evra, ali vredi jer se odavde pruža izvanredan pogled na grad. Kule su zaostale iz perioda Srednjeg veka, kada su feudalne porodice njima obeležavale svoju teritoriju, a pravile su ih da budu visoke kako bi pokazale svoju moć.

Prolazi pod kolonadama

Bolonja je poznata po svojim brojnim prolazima pod kolonadama (porticoes) u starom gradu. Ovi prolazi osim što su prelepi i predstavljaju pravi arhitektonski biser, su i odlično sklonište od kiše. Možete tako prošpartati skoro ceo grad po kiši, a da ostanete suvi. Nekada su se ovi prolazi koristili kao pijace. Lokalni trgovci bi postavljali svoje štandove unutar kolonada. Po tome je posebno bila poznata ulica Indipendenza gde postoji utisnuto u pločnik „panis vita, canabis protecto, vinum laetitia“ – Hleb je život, kanabis je lek, vino je zabava“, na mestu gde su se ove namirnice prodavale.

Crkve

U samom centru grada nalazi se mnogo prelepih crkava. U crkvi Chiesa della Santa čuvaju se mumificirani ostaci Svete Katarine Bolonjske, a u katedrali San Domenico se nalazi Mikelanđelova statua i klavir na kome je svirao Mocart tokom svoje posete Italiji.

Čak sedam crkava je posvećeno Svetom Stefanu. One su građene u periodu od šest vekova u različitim stilovima.

Bolonjski kanali

Nekada je Bolonja bila grad na mreži kanala na kojima su se nalazile brojne vodenice koje su bile potrebne za rad tekstilnih radionica. Većina ovih kanala se danas, nažalost, nalazi ispod ulica i parkirališta.

Bolonja je mali grad sa mnogo toga zanimljivog i zabavnog i sa sjajnom pozicijom koja omogućava brojne dnevne izlete. Odavde se lako i brzo stiže do Modene, Ferare Venecije, Firence, Parme, Ravene ili San Marina. U gradu se nalazi i značajna umetnička galerija – Pinacoteca Nazionale sa umetničkim delima od II veka p.n.e pa sve do baroka. Galerija Municipal Art Collections čuva umetnička dela od XIV do XIX veka, a Galleria D’Arte Maggiore i Muzej moderne umetnosti MAMbo imaju neka od savremenih dela italijanskih umetnika.

Iako je poznata kao grad sa najstarijim evropskim univerzitetom, Bolonja poseduje još jedan univerzitet koji je vredan pomena – Carpigiani Gelato University, je škola za pravljenje sladoleda (Jasno vam je zašto je italijanski sladoled najbolji na svetu). Pored njega se nalazi i Muzej sladoleda u kome osim posete možete sebi priuštiti i sladoledžijsku radionicu.

Bolonja je prestonica regije Emilija-Romanja. Ako ste već u Bolonji, možete da posetite novi Muzej italijanskih Jevreja u Ferari.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X