Evropa – Bratislava - turistička zvezda u usponu – Travel Magazine

Bratislava – turistička zvezda u usponu

Bratislava – turistička zvezda u usponu

Bratislava, glavni grad Slovačke, donedavno je bio turistički zapostavljen, ali on danas predstavlja pravi biser Srednje Evrope koji svojim šarmom privlači sve veći broj turista.

Maleni istorijski centar grada zgodan je za obilaženje.

Njegove šarene, sveže obnovljene fasade, živahne bašte kafića i šik butici ostavljaju odličan utisak na svakog posetioca.

Donedavno napuštena i oronula industrijska zona tik uz centar grada, sada je postala središte modernih nebodera. Nad gradom, sa obližnjeg brda, dominira blješteće beli dvorac. Čak i stambeno naselje Petržalka, sa druge strane Dunava, prema austrijskoj granici, koje je bilo simbol komunističke ere, danas dobija nove boje i izgled.

Bratislava je definitivno grad koji se menja velikom brzinom. Iako je glavni grad malene Slovačke, uklještene između mnogo većih i značajnijih suseda poput Austrije, Češke, Mađarske, Poljske i Ukrajine, Bratislava je uspela da raširi svoja krila i uzleti.

michalska brana bratislava

Foto: slovakia.travel

Slovaci čak tvrde, da je grad ekonomski postao veoma moćan i da danas ima možda i najveći dohodak po glavi stanovnika u celom nekadašnjem Istočnom bloku. Bratislava je sa Bečom formirala alijansu koja za cilj ima razvoj trgovine. Dva glavna grada se nalaze veoma blizu jedan drugom – vozom su udaljeni manje od jednog sata, a katkad se iz Bratislave mogu videti i svetla Beča.

Uz izostanak udarnih turističkih atrakcija, Bratislava je idealna za šetnje i gluvarenja koje vas neće koštati. Možete provesti ceo dan u šetnji prelepim ulicama starog grada koje su pretvorene u pešačke zone, a potom se popeti do tvrđave ili otići na vidikovac na tornju neobičnog mosta preko Dunava.

Vredno posete je i luksuzno naselje Eurovea, tik uz Dunav. Smešteno je u priobalni park sa predivnim šetalištima, luksuznim apartmanima i tržnim centrima.

Bratislava centar

Foto: slovakia.travel

Pravi biser Bratislave je stari grad, koji je za vreme komunizma bio ne samo zapostavljen već i sistemski uništavan. Kao simbol buržoazije, stare, gospodske kuće su nacionalizovane i zapuštene, a ulice su razrovane, da bi se autentična kaldrma prodala Nemačkoj kako bi se tamošnji gradovi, razrušeni u Drugom svetskom ratu obnovili.

Nakon pada komunizma, nove gradske vlasti su odlučile da obnove Stari grad. Kuće se vraćene starim vlasnicima i njihovim porodicama, obnovljene su fasade i sređene ulice, pa je ovaj kvart zablistao u svom punom sjaju i otkrio svoj šarm ne samo turistima već i iznenađenim stanovnicima Bratislave, koji su na njega zaboravili.

Ako se odlučite da u Bratislavu krenete kolima, pogledajte šta kažu evropski propisi. Bratislava je nedavno proglašena za jednu od najpovoljnijih destinacija za britanske turiste.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Foto: slovakia.travel

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X