Brisel je i za putnike sa skromnijim budžetom

Brisel je i za putnike sa skromnijim budžetom

Brisel nam je poznat kao centar evropske administracije – nezvanična prestonica Evrope i sedište brojnih velikih korporacija – skup i pomalo dosadan grad.

Neosporno je da Brisel spada u skuplje evropske gradove, ali se takođe može pohvaliti bogatim kulturnim i umetničkim sadržajima, muzejima, a naravno i čuvenim čokoladama, vaflima, pomfritom i pivima. Zato ga ne treba izbrisati sa travel liste želja samo zbog ograničenog putnog budžeta, jer čak i sa malo novca ovde možete da se dobro provedete, uz nekoliko saveta koji će vam pomoći da pronađete besplatne atrakcije i uštedite na putovanju.

Saveti
Brisel je mali grad i nema potrebe da novac trošite na javni prevoz. Šetnja je zdrava, a omogućava vam da stignete do većine glavnih atrakcija.

Oblasti u kojima ćete naći pristupačne cene hrane su Place Jourdan i okolina Palate pravde.

Muzej piva ulaz naplaćuje pet eura. Bolje posetite neku od pivnica, jer ćete dobiti mnogo autentičnije iskustvo.

Ako letite na aerodrom Brisel Šarlrua, rezervišite prevoz do grada unapred. FlixBus je najjeftinija opcija, a karte se mogu pronaći za pet eura.

Gladni ste i dosta vam je brze hrane? Tražite plat du jour. Mnogi restorani u ponudi imaju „jelo dana“ ili fiksni meni sa jeftinijim obrocima u vreme ručka.

Iznajmite Villo. Ovi bicikli su dostupni širom grada i besplatni su ukoliko ih vozite do 30 minuta. Ako planirate dužu vožnju, dnevna karta košta samo 1,6 eura, dok ćete sedmodnevnu platiti 8,2 eura.

Preporučili smo da grad obiđete pešice, ali ako iz bilo kog razloga ipak želite da koristite javni prevoz, kupite propusnicu za metro. Jedna vožnja će vas koštati 2,5 eura, dok za dnevnu kartu treba izdvojiti 7,5 eura. Rentiranje automobila nije dobra ideja osim ako želite da obilazite i okolinu grada, kako zbog cena rent-a-car-a, tako i zbog velikih saobraćajnih gužvi.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Besplatne aktivnosti
Samo zato što nemate mnogo novca, ne znači da ne zaslužujete vrhunski obilazak grada sa vodičem. Visit Brussels je organizovao niz besplatnih tura, sa različitom tematikom. Ljubitelji stripa će uživati u Tintin obilasku, a ako vas zanima gradska arhitektura, prijavite se za art-nuvo turu. Posebno je zanimljiva opcija šetnji koje organizuju Brussels Greeters, grupa od preko 100 volontera, Ako se prijavite za besplatnu turu, dobićete lokalca sa sličnim interesovanjima i hobijima, koji će vam organizovati potpuno besplatan, personalizovan obilazak grada.

Posetite veličanstvene gradske parkove, među kojima se posebno izdvajaju Parc du Cinquantenaire, Bois de la Cambre, Parc de Woluwe, Square Ambioix, Parc Léopold i Parc d’Egmont.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Organizujte sebi obilazak briselskih crkava i katedrala, od kojih većina ne naplaćuje ulaz, dok se za nekoliko plaća simbolična suma. Među najvažnijim su Co-Cathédrale collégiale des Ss-Michel et Gudule u blizini Grand Place-a, neogotička kraljevska crkva Église Notre-Dame de Laeken u blizini Kraljevske palate (rezidencije belgijske kraljevske porodice), Notre Dame du Sablon iz 15. veka koja se nalazi na Trgu Sablon (čuvenom po čokolaterijama) i Basilique Nationale du Sacré-Cœur, grandiozna art-deko crkva koja dominira Koekelberg-om.

Ukoliko u Brisel putujete tokom leta, Kraljevska palata je jedno od mesta koje obavezno treba da posetite. Ona je otvorena samo u letnjoj sezoni i posetioci mogu da vide neke njene delove. Kraljevska porodica svoju podršku umetnosti demonstrira organizovanjem različite umetničke izložbe svake godine.

Ako vas zanima politika, možete videti gde se održavaju plenarne sednice Evropskog parlamenta, uz audio-vodič dostupan na 23 jezika Evropske unije. Besplatan je ulaz i u Parlamentarium, muzej koji će vas odvesti na interaktivno putovanje i upoznati sa zemljama članicama EU.

Iako najvažniji gradski muzeji naplaćuju ulaz, većinu njih možete posetiti besplatno jednom mesečno – prve srede ili nedelje u mesecu.

Ako vaši datumi putovanja nisu fleksibilni i svoju posetu ne možete da organizujete u ovo vreme, kao ljubitelj muzej bi trebalo da razmotrite kupovinu Brussels Card-a, koji vam omogućava besplatan ulaz u više od 40 gradskih muzeja, popuste za turističke atrakcije, vođene ture, šoping, kafee i restorane, besplatnu mapu grada i muzeja i besplatan gradski prevoz. Dnevna cena kartice sa besplatnim gradskim prevozom iznosi 33,5 eura, kartica koja važi 48h košta 48 eura, dok ona koja je validna 72h košta 60 eura.

Foto: © www.visitbrussels.be

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X