Evropa – Bugarska - turistička destinacija u usponu – Travel Magazine

Bugarska – turistička destinacija u usponu

Bugarska – turistička destinacija u usponu

Možda to niste znali, ali bugarski grad Plovdiv će biti jedna od dve Evropske prestonice kulture 2019. godine (druga je Matera u Italiji).

Drugi po veličini grad u Bugarskoj ujedno je i jedan od najstarijih kontinuirano naseljenih gradova u Evropi, a osnovan je šest milenijuma pre hrišćanske ere. Danas je ovo moderan grad koji predstavlja administrativni, akademski, ekonomski, komercijalni i transportni centar južno-centralnog dela zemlje. Gradske vlasti poslednjih godina veoma rade na njegovom imidžu i promociji u inostranstvu: „Cilj Plovdiva je da postane privlačan turistima, posebno iz Evrope, i da se broj posetilaca udvostruči. U 2019. očekujemo oko dva miliona turista. Imamo sjajne događaje: muzičke festivale, Opera Open… Plovdiv je sjajan grad za posetu. U njemu nema gužve, ali je istovremeno veoma dinamičan.“

Plovdiv ima oko 200 arheološki lokaliteta, a jedan je od retkih gradova koji se može pohvaliti sa čak dva rimska amfiteatra. Krase ga ostaci srednjovekovnih zidina i kula, hamami i džamije, staro gradsko jezgro sa izvrsno očuvanom tradicionalnom arhitekturom, stare crkve i uske kaldrmisane ulice.

Među brojnim muzejima ističu se Etnografski, arheološki i Muzej istorije. Plovdivska sinagoga je jedna od dve preostale sinagoge u Bugarskoj (druga je u Sofiji) i jedan je od najbolje očuvanih primera balkansko-turskog stila sinagoge.

Još jedan od gradova koji poslednjih godina doživljava turistički bum je Varna, poznata kao primorska prestonica Bugarske. Osnovana kao trgovačka kolonija 570. godine prehrišćanske ere pod imenom Odessos, Varna je danas treći po veličini bugarski grad (330.000 stanovnika) i rizort koji se ubrzano razvija. Poznata je po spektakularnoj plaži i čistom moru. Nalazi se na severnoj obali Crnog mora i uglavnom se smatra letnjom destinacijom. Ipak, gradska vlast marljivo radi na promociji Varne kao celogodišnje destinacije. Osim sjajne plaže, grad ima i više termalnih izvora, bogato kulturno-istorijsko nasleđe i odličnu gastronomiju, a domaćini su poznati po gostoljubivosti. Varna ima oko 340 hotela i godišnje je poseti oko dva miliona turista, najviše Rumuna, Rusa i Nemaca.

Inače, prihodi od turizma čine 18% do 20% bruto domaćeg proizvoda Bugarske, ali u Varni su prihodi od turizma još značajniji, jer je 70% smeštajnih kapaciteta zemlje locirano upravo na moru. U 2017. godini zemlja je zabeležila porast broja turista od 7,6%, dok su prihodi od turizma uvećani za 9,3%. Bugarsku je tokom prošle godine posetilo 8,9 miliona stranih turista.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X