Evropa – Čari Atinske rivijere – Travel Magazine

Čari Atinske rivijere

Čari Atinske rivijere

Za koji dan nam stiže proleće, koje uvek poziva na buđenje, putovanje, istraživanje… Poseta grčkoj prestonici je idealna destinacija za kraći odmor – imaćete priliku da istražujete njeno bogato kulturno-istorijsko nasleđe, vrhunsku gastronomiju, odlične prilike za šoping, ali i plaže njene živopisne obale.

Možda niste znali, ali ako ste u Atini, da biste uživali u lepotama grčkih plaža nije potrebno da se trajektom vozite do nekog od ostrva, dovoljna je kratka vožnja autobusom i moći ćete da birate među brojnim prvoklasnim plažama Saronskog zaliva, od kojih mnoge krasi oznaka vrhunskog kvaliteta i čistoće – plava zastavica. Atinska rivijera se prostire od južnih predgrađa Atine do najjužnije tačke Atike – Rta Sunion. Samo pola sata vožnje vas deli od uživanja u kupanju, sunčanju, vodenim sportovima, golfu, ručku u restoranu na obali, šetnji živopisnim pešačkim uličicama i marinama, šopingu, a uveče i poseti brojnim klubovima i barovima.

Kako da stignete?
Tramvajem: Linijom T1 od Sintagme do Néo Fáliro-a, ili linijom T2 ka Voúla-i (stanica Asklipiío Voúlas). Linija T3 povezuje Voúla-u i Néo Fáliro.
Autobusom: Možete odabrati rutu B3 (Akadimia-Glyfáda, kroz Aveniju Vouliagménis) ili ekspresnu liniju broj E22 (Akadimia-Saronida).
Automobilom: Krenite ka Glifadi autoputem E75, a zatim možete voziti duž obale do Rta Sunion. Ova ruta vas vodi do Voula-e i Vouliagmeni-ja, Lagonissa-e i Saronidi-ja. Uz malo planiranja do Rta Sunion ćete stići taman na vreme da posmatrate čuveni zalazak sunca. U povratku, ukoliko vam se žuri, možete da izaberete rutu do grada, koja prolazi pored Međunarodnog aerodroma u Atini.

Odsedanje na Rivijeri
Jednodnevni izlet do Atinske rivijere nije jedina opcija za upoznavanje sa njenim brojnim čarima. U zavisnosti od toga šta vas zanima, ovde možete naći sve – od jaftinih pansiona i apartmana, do najluksuznijih hotela poznatih svetskih lanaca. Među poznatijim su Westin Hoteli, grčki Grecotel i Grand Resort Lagonissi.

Aktivnosti
Ukoliko volite jedrenje iz neke od brojnih marina na Atinskoj rivijeri možete da se otisnete ka seocima i plažama Peloponeza ili ostrvima u Saronskom zalivu.

Jedna od obaveznih ekskurzija je poseta Posejdonovom hramu lociranom na vrhu litice Rta Sunion. Osetićete neverovatnu energiju ovog mesta, koje je ovekovečeno u antičkim mitovima i legendama (odvde je Egej, atinski kralj, skočio u svoju smrt, verujući da mu je sina Tezeja ubio Minotaur). Posejdonov hram je podignut 440. godine pre hrišćanske ere, otprilike u istom periodu kada i Partenon i vekovima je dočekivao atinske brodove koji su uplovljavali u Egejsko more. Posmatranje zalaska sunca na Rtu Sunion predstavlja nezaboravno iskustvo.

Glavna plaža Atinske rivijere je Asteras Vouliagmenis, ali su ovde i cene paprene, a ostale plaže koje obavezno treba posetiti su Loubarda, Agia Marina, Iliopoulos, Mavro Lithari, Eden i Saronida.

I za kraj, mali savet. Ukoliko plainrate posetu Atinskoj rivijeri, izbegavajte vikend, jer se tada cela Atina slije ovde i osim gužvi u saobraćaju i na plažama, problem može predstavljati i dobijanje ležaljki ili mesta u restoranu.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X