Evropa – Cirih - kratki city break – Travel Magazine

Cirih – kratki city break

Cirih – kratki city break

Uprkos malom broju stanovnika (oko 400.000), Cirih je jedan od najznačajnijih svetskih finansijskih centara, jedan od najbogatijih evropskih gradova i godinama se nalazi na listama najboljih mesta za život.

Najveći grad Švajcarske smešten je na severozapadnom kraju Ciriškog jezera i kroz njega prolazi reka Limat. Okružen je brdima, a najviši vrh Utliberg (Uetliberg – 870m) nudi odličan pogled na gradsku panoramu i omiljeno je vikend izletište lokalaca. Utliberg je sa gradom povezan železnicom, a vozovi sa glavne železničke stanice polaze na svakih pola sata (vožnja traje oko 20 minuta).

Posetioci na raspolaganju imaju brojne staze za šetnju i vožnju bicikla, a odličan restoran hotela Uto Kulm ima i povisoke cene, pa ukoliko putujete na striktnijem budžetu, bolja opcija je piknik u sopstvenoj režiji. Ljubitelji prirode će uživati i na jezeru, oko koga u dužini od 3km vodi prelepa Promenada, posebno popularna tokom leta.

Stari grad Altstadt prostire se sa obe strane Limata i njegov najstariji deo smešten je na brdu Lindenhof, koji je proglašen lokalitetom od nacionalnog značaja.

Ovde se mogu naći ostaci keltske i rimske naseobine, a kasnije je na mestu rimske utvrde izgrađena karolinška palata Ludviga II Nemačkog. Danas trg predstavlja oazu mira sa koje se pruža sjajan pogled na grad.

Crkve koje spadaju u važna zdanja Starog grada su Grossmünster, čija dva tornja dominiraju gradskom panoramom, Fraumünster u kojoj se nalaze Šagalovi vitraži i romaničko-gotičko-barokna crkva svetog Petra sa velikim časovnikom iz 16. veka.

Uličice Starog grada su prijatne za šetnju i razgledanje izloga, a u tradicionalnim kućicama smešteni su i brojni kafei i restorani. Ukoliko ste raspoloženi za kupovinu, Bahnhoffstrasse je jedna od najpoznatijih i najskupljih šoping ulica na svetu i proteže se od glavne železničke stanice do jezera. Ovde možete kupiti sve – od ručno rađene čokolade do skupocenog dijamantskog nakita, a dve najpopularnije robne kuće su Globus i Jelmoli.

Zurich West je nekadašnji industrijski deo grada, koji je poslednjih godina potpuno renoviran i postao je centar kulturnih dešavanja i noćnog života.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Zürich Card je gradska kartica koja turistima omogućava, za period od 24h i 72h, besplatno korišćenje gradskog prevoza (tramvaji, autobusi, vozovi, brodići i žičare), rečno krstarenje Limatom, besplatan ulazak ili kupovinu ulaznica sa popustom za 40 muzeja, 50% popusta na obilazak Starog grada sa vodičem i brojne druge pogodnosti pri kupovini ili u restoranima.

Cena kartice koja važi 24h košta 27 franaka, dok ćete za onu koja važi 72h morati da izdvojite 53 franka. Među gradskim muzejima obavezna je poseta Nacionalnom muzeju koji se nalazi u neposrednoj blizini glavne železničke stanice i u kome je odlično dokumentovana kulturna istorija Švajcarske – od praistorije do danas (ulaz je besplatan sa Zürich Card-om).

Kunsthaus Zürich je najveći muzej umetnosti u Švajcarskoj, a bogata kolekcija, pored dela švajcarskih umetnika kakvi su Alberto Đakometi i Ferdinand Hodler, poseduje i značajna dela stranih umetnika. Privremene izložbe su takođe veoma zanimljive, a ulaz sa Zürich Card-om obezbeđuje popust od oko 30%. Arheološka kolekcija Ciriškog univerziteta sadrži predmete iz starog Egipta, Mesopotamije, Grčke, Rima, itd., a ulaz je besplatan sa Zürich Card-om. Vredni posete su i FIFA World Football Museum, Kunsthalle Zürich, Swiss Finance Museum, Muzej tramvaja, muzej Rietberg i Mühlerama.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Foto: Zurich Tourism i Pixabay

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X