Cirih – kulturna prestonica Evrope ranog XX veka

Cirih – kulturna prestonica Evrope ranog XX veka

Cirih je poslužio kao utočište za mnoge slavne umetnike i naučnike koji su za vreme Velikog rata emigrirali iz ostatka Evrope, što je od njega stvorilo kulturnu prestonicu starog kontinenta u to doba.

Iako je danas ovaj grad više povezan sa lukusznim šopingom, on još uvek čuva svoj kulturni i intelektualni duh. U njemu su živele mnoge slavne ličnosti.

Pisci Džejms Džojsk i Tomas Man, Vladimir Ilič Lenjin, ruski revolucionar i državnik, naučnik Albert Ajnštajn i njegova prva žena, srpska matematičarka Mileva Marić.

I danas je ovaj grad privlačan mnogim slavnim ličnostima. U njemu žive i čuvene pevačice Tina Tarner i Patrisija Kas.

Džejms Džojs

Džejms Džojs je živeo u Cirihu nekih pet godina sa prekidima, a o životu u tom gradu dosta je pisao u svom poslednjem romanu Fineganovo bdenje. Umro je u Cirihu 1941. nakon što je izbegao iz Pariza kada su taj grad okupirala Nemačka.

Lenjin

Foto: Wikimedia

U egzilu u Cirihu se tokom Velikog rata našao i Lenjin. On je sa svojom suprugom Nadeždom Krupskajom proveo godinu dana u centru grada, u zgradi nedaleko od Kabarea Volter, mesta na kome je nastao dadaizam.

Lenjin je veoma voleo Cirih. Provodio je dane u šetnjama sa svojom suprugom, nije izlazio iz ciriških biblioteka, a bio je i redovan posetilac Kabarea Volter. U osvim revolucije u Rusiji, 1917. on napušta Cirih i vraća se u domovinu. U Cirihu je završio svoje kapitalno delo Imperijalizam kao najviši stadijum kapitalizma.

Tomas Man

Tomas Man, nemački književnik, koji je pre Drugog svetskog rata otišao iz Nemačke. Prvo se krio u Sanari sur Meru pored Tulona na Azurnoj obali, a kada je rat počeo prelazi u Cirih, odakle odlazi u Ameriku. Cirihu se vraća nakon rata gde ostaje da živi sve do smrti 1955.

Cafe Bar Odeon

Foto: Otto Normalverbraucher / Pixabay

Jedna kafana u Cirihu je prava istorijska znamenitost. Kafe bar Odeon je otvoren 1911. godine, a njegov art-deko enterijer je očuvan do danas. Kafana je sačuvala status alternativog mesta okupljanja brojnih intelektualaca. U nju je svraćao Albert Ajnštajn tokom svog boravka u Cirihu, a kako su redovni gosti bili i Džojs i Lenjin, pretpostavlja se da su se ova trojica onovremenih influensera morala sresti za šankom.

Kronenhalle

Foto: Kronenhalle

Danas nije jednostavno posetiti Kraljevsku halu Kronenhalle, čuveni restoran u koji je dolazila kulturna elita između dva rata. Za ovaj restoran vam je potrebna rezervacija mnogo unapred. Osnovala ga je bogata trgovačka porodica Zumweg, koja se obogatila u trgovini svilom. Redovni posetioci restorana bili su Pikaso, Koko Šanel, Džejms Džojs, kompozitor Ričar Štraus, vajar Alberto Đakometi, Iv Sen Loren. Kuhinja je francuska, a na zidovima još uvek vise dela Miroa i Pikasa.

Ciriška filharmonija

Foto: Thomas Steiner / Pixabay

Sa veoma dugom tradicijom, Ciriška filharmonija, i danas privlači pažnju najvećih svetskih muzičara i umetnika. Nastala je još 1834. godine kao muzička dvorana, a sredinom XIX veka je postala dom ciriške opere i filharmonije kada je u njoj kao dirigent radio i Rihard Vagner. Ovde su prvi put izvedene i njegove opere Holanđanin lutalica i Tanhojzer.

Korbizijev paviljon

Foto: Jürg-Peter Hug / Pixabay

Jedan od tvoraca moderne arhitekture, švajcarski arhitekta poznat pod imenom Le Korbizje dizajnirao je paviljon na obali Cirškog jezera. Zgrada je napravljena gotovo u celosti od stakla i čelika. U njoj se nalazi stalna postavka i odražavaju se razni kulturni programi, a otvorena je i za turističke obilaske.

Pročitajte još: Cirih – kratki city break. Pogledajte simpatičan video u kome vas sa Cirihom upoznaje radnik gradske komunalne službe tokom svog radnog dana. Cirih je među najskupljim gradovima sveta za poslovna putovanja.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X