Evropa – Devet francuskih mesta koja su savršena alternativa Parizu – Travel Magazine

Devet francuskih mesta koja su savršena alternativa Parizu

Devet francuskih mesta koja su savršena alternativa Parizu

6. Regija Baskija

Okružena Atlantskim okeanom i njegovim snažnim talasima, Baskija se prostire između Francuske i Španije. Ovde nećete naći selo bez zida za „pelotu“ (sport sličan tenisu), niti brdo bez pešačke staze ili golf terena. Ljubitelji mora takođe će biti zadovoljni kilometrima plaža za surfovanje i ronjenje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 2T (@cecconist)

5. Regija Bretanja

Bretanja je popularna destinacija za odmor među Francuzima. Ima ribarske luke i farme, turistička mesta i razna misteriozna mesta, čudesne šume, priče i legende, muzeje i zabavne parkove. Region možete lako istražiti pešice putem jedne od mnogih pešačkih staza, poput GR 34 koja se proteže duž obale, skoro 2.000 km. Ali najviše od svega, Bretanja je pravo mesto – ako ste gurman. Ostrige, jabukovača, vina, palačinke… uz narodni ples, zasigurno su nešto što ćete upamtiti.

4. Korzika

Idealno mesto za miran odmor u italijansko-francuskoj kulturi, Korzika je ostrvo koje se može podeliti na dva dela. Bastija je glavni grad na severu, a Ajačo glavni na jugu. Skromni nadimak Korzike je Ostrvo lepote, što simbolično govori o njoj. U zavisnosti od vrste odmora za kojim žudite, možete dan provesti na suncu na nekoj od peščanih plaža sa kristalnom vodom pred nogama ili planinariti i popeti se po dramatičnim vrhovima okolnih planina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by punkufer.hr (@punkuferhr)

3. Nant

Zelena prestonica Evrope 2013. godine, Nant se ističe posvećenošću zaštiti životne sredine. Ovde možete uživati u zaštićenim rutama i zelenim stazama na obalama reke Loare, recimo na biciklu. Tu je srednjovekovni zamak Brittany’s Dukes. Ne ustručavajte se da trajektom stignete do starog ribarskog sela Trentemoult, gde isprepletane ulice ulepšavaju šarene fasade kuća, utirući put do reke na kojoj vlada atmosfera „guinguette“ (kafić na otvorenom).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Myriam (@streetwalk44)

2. Marsej

Marsej ima toliko toga da ponudi za svakog posetioca. Lučki grad bogate prošlosti, najstariji je grad u Francuskoj. Pravi morski grad blista pod sunčevom svetlošću, ali čuvajte se maestrala, koji može da duva i do 100 kilometara na čas. Marsej je bio Evropska prestonica kulture 2013. godine i nudi širok spektar pozorišta, koncertnih sala i muzeja, počev od MuCEM-a. Ovde možete i da se prošetate nacionalnim parkom Calankues, ali ne zaboravite da ponesete kremu za sunčanje i vodu sa sobom, jer leti temperature mogu da dostignu i 35 stepeni Celzijusa.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Daniel Banon (@dbanon)

1. Lion

Nekada glavni grad Francuske, predstavlja drevnu prestonicu koja je sačuvala izuzetno arhitektonsko nasleđe. Većina njegovih okruga, poput brda Fourviere i padine Croix-Rousse navedeni su kao svetska baština. Možete da se vozite tramvajem iznad reke Rone, dok će uspon do katedrale Notre-Dame-de-Fourviere zahtevati da savladate 567 stepenika.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Juan Sánchez (@juans83)

Ovde ćete biti počašćeni punom panoramom grada, koja se proteže od parka Tete d’Or do savremene četvrti Confluences. Obavezne atrakcije u Lionu? Lutanje „trabulama“ (tajno pokriveni prolazi), a zatim ručak u „bušonu“ pored reke Saone, tradicionalnom restoranu u kojem se služe sjajno crveno vino i mesni specijaliteti.

Najlepsa sela Francuske
PROČITAJTE I…

Najlepša sela Francuske

Ostale zanimljive destinacije pogledajte ovde.

Podelite ovaj članak...
50Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *