Evropa – Dnevni izleti iz Beča – Travel Magazine

Dnevni izleti iz Beča

Dnevni izleti iz Beča

Klasičan Beč jedna je od omiljenih turističkih destinacija u Evropi, a vrlo je čest izbor i naših putnika.

Nalazi se na Dunavu, okružen prelepim brežuljcima Gornje Austrije. Čuva prebogatu istoriju i kulturno je središte od svetskog značaja. Cela dolina je upisana na spisak kulturne baštine UNESCO-a. Nedaleko od ovog grada nalaze se živopisna sela, vinogradi i planinski predeli koji oduzimaju dah. Tokom boravka u Beču, posetioci mogu da izaberu neki od mnogobrojnih jednodnevnih izleta.

Dolina Vahau
Dolina Vahau je predeo izuzetnih prirodnih lepota i kulturno-istorijskih spomenika. Nalazi se na manje od sat vremena od Beča. Prepuna je malih, idiličnih gradova, vinograda, prelepih reka i rečica, srednjovekovnih manastira i dvoraca. Do nje se iz Beča može stići veoma jednostavno prigradskim prevozom. Dolina se prostire u krugu od oko 30km između gradova Krems i Melk. Najznačajnija znamenitost regiona je očaravajući benediktinski manastir Melk, koji se nalazi na vrhu brda u istoimenom gradu. Manastir je sa početka XI veka i u njemu se čuva izvanredna kolekcija knjiga i vrednih predmeta koje čuva skoro hiljadu godina. Vahau dolina je poznata i kao vinogradarski region u kome je moguće organizovati vinske ture, koje uključuju obilaske podruma i degustaciju vina.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Bratislava
Na samo sat vožnje od Beča nalazi se prestonica susedne Slovačke – Bratislava. Dve su prestonice najbliži glavni gradovi na svetu, a saobraćajne veze između ova dva grada su takve da omogućavaju jednostavne jednodnevne izlete. Bratislava je jedan od najočuvanijih starih gradova Evrope, čiji je mali centar pešačka zona izuzetnih arhitektonskih vrednosti. Obavezno treba posetiti prelepu, belu tvrđavu iz XVI veka koja dominira gradom. U letnjem periodu između Beča i Bratislave saobraćaju i turistički brodići koji nude zanimljiva krstarenja Dunavom.

Manastir Klosternojburg
U gradu Klosternojburg, u široj okolini Beča, nalazi se istoimeni manastir koji je veoma važan religijski centar Austrije. Ovaj manastir, koji je osnovan u XII veku, predstavlja neobičnu kombinaciju manastira i kraljevske rezidencije, jer su u njemu često boravili članovi mnogih carskih porodica. Manastir čuva brojne relikvije, među kojima obavezno treba videti čuveni oltar Verdun koji datira još iz srednjeg veka.

Zamak Krojceštajn
Zamak Krojceštajn nedaleko od austrijske prestonice potiče iz dalekog XII veka, ali je nakon rušenja u XVII veku, obnovljen dva veka kasnije. Služio je kao odbrambeni centar moćne Habsburške porodice. Danas je muzej srednjovekovne istorije i kulture.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Muzej Betovena
Na obodu Beča, u mirnom mestašcu Hejligenštad, nalazi se muzej Betovena. Ovde je Betoven boravio prilikom svake posete Beču, a u jednom od stanova u ovom gradiću napisao je i neka od svojih čuvenih dela, poput Druge simfonije.

Carnantum
Arheološko nalazište iz rimskog perioda, Carnantum, nalazi se istočno od grada i do njega se može stići gradskom železnicom. Na lokalitetu se nalazi veoma zanimljiv arheološki park sa brojnim ostacima rimskog grada, koji je u svoje zlatno doba imao i 50.000 stanovnika.

Salcburg
Udaljen 300km od Beča i u blizini nemačke granice, ovaj gradić izgleda kao sa razglednice, okružen raskošnim planinama. Najpoznatiji stanovnik Salcburga bio je Mocart, a barokni Stari grad (Altstadt) nalazi se na Listi svetske baštine UNESCO-a. Među gradskim atrakcijama ističu se palata Mirabell, salcburška katedrala i Residentzplatz, veliki trg u centru grada kojim dominira Residenzbrunnen, prelepa mermerna fontana. Vredi posetiti zamak Hohensalzburg i prošetati se duž reke Salcah.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

 

Podelite ovaj članak...
3Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *