Evropa – Drezden - Firenca na Elbi – Travel Magazine

Drezden – Firenca na Elbi

Drezden – Firenca na Elbi

U istočnom delu Nemačke, u dolini reke Elbe, samo dvadesetak kilometara od granice sa Češkom, smešten je grad koji je zbog svog izuzetnog kulturnog i istorijskog nasleđa dobio nadimak Firenca na Elbi – Elbflorenz.

Drezden, administrativni centar savezne države Saksonije (zvanično Slobodne Države Saksonije) spada i u najzelenije gradove Evrope, budući da šume i parkovi pokrivaju preko 60% njegove površine, a na severu grada se nalazi šuma površine 50km2. U 12. veku su ga osnovali Sloveni, koji su mu i dali ime Drežd’any (starolužičko-srpski naziv za stanovnike močvara). U 19. veku je bio prestonica Kraljevine Saksonije. Poznat je po izuzetnim baroknim zdanjima i brojnim prvoklasnim muzejima.

Tokom Drugog svetskog rata Drezden je bio najbombardovaniji grad u Evropi i 80% istorijskog centra je sravnjeno sa zemljom, ali su mnoga važna zdanja danas u potpunosti obnovljena. Većina drugih atrakcija se takođe nalazi u blizini Starog grada (Altstadt). Zanimljiv je podatak da se zbog svog značaja Stari grad Drezden 2004. godine našao na Listi svetske baštine UNESCO-a, ali da je 2009. godine postao i prva evropska baština koja je skinuta sa ove liste, nakon što su saksonske vlasti uprkos protivljenju UNESCO-a ovde izgradile moderan most sa četiri trake.

Nakon rata Drezden je postao jedan od najvažnijih industrijskih centara Nemačke Demokratske Republike, a i danas, u ujedinjenoj Nemačkoj, predstavlja važan kulturni, politički i ekonomski centar.

Evo nekoliko najvažnijih gradskih atrakcija.

Priča o Bogorodičinoj crkvi
Gradska Bogorodičina crkva (Frauenkirche) je protestantska barokna crkva iz 18. veka, koja se smatra jednom od najlepših u Nemačkoj. Njena neobična kupola visine 96 metara, daje upečatljiv izgled celoj gradskoj panorami. Ova crkva je tokom rata potpuno uništena, a socijalistički režim je ostavio njene netaknute ruševine kao neku vrstu memorijala koji je podsećao na ratna razaranja. Tek 1994. godine počela je rekonstrukcija, skoro u potpunosti finansirana privatnim donacijama iz celog sveta, a 2005. je konačno otvorena za vernike i posetioce.

Palata Cvinger
Ovo zdanje, izgrađeno početkom 18. veka, predstavlja jedan od najboljih primera barokne arhitekture u Nemačkoj, a služila je kao oranžerija, galerija i prostor za proslave saksonskih kraljeva. Danas je ovaj kompleks paviljona, galerija i unutrašnjih vrtova dom nekoliko muzeja, tu su – Drezdenska kolekcija porcelana, Matematičko-fizički salon i Galerija starih majstora u kojoj se nalazi i čuvena Rafaelova Sikstinska madona.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Brulova terasa
Brulova terasa (Brühlsche Terrasse) smeštena je između Starog grada i reke Elbe, a nadimak joj je „Balkon Evrope“. Ova terasasta promenada nekada je bila deo originalne gradske utvrde, a danas se duž nje mogu videti neke od najlepših zgrada Drezdena, uključujući muzej Albertinum i Akademiju finih umetnosti.

Procesija kneževa
Procesija kneževa (Fürstenzug) je najmasivniji porcelanski mural na svetu i predstavlja paradu saksonskih kneževa i plemića. Originalno je naslikan je u 19. veku, u čast 800 godina postojanja saksonske kraljevske dinastije Vetin, ali je početkom 20. veka zamenjen kompozicijom od 23.000 porcelanske pločice, dužine 35 metara. Nalazi se na spoljnom zidu kraljevske konjušnice Drezdenskog dvorca. Noću je iskustvo još čarobnije, jer je mural osvetljen.

Zeleni trezor
Muzejska zbirka nazvana Zeleni trezor (Grünes Gewölbe) je najveća kolekcija kraljevskih dragulja i predmeta od vrednosti u celoj Evropi, a sadrži predmete koji su pripadali dinastiji Vetin. Zbirku je započeo saksonski knez Avgust II Jaki u 18. veku, a sadrži 4.000 finih predmeta vrhunske izrade, među kojima su najpoznatiji skulptura Mavar sa smaragdima i drezdenski zeleni dijamant – najveći zeleni dijamant na svetu (41 karat). Zbirka je smeštena u Drezdenskom dvorcu.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Provozajte se starim parobrodom
Priuštite sebi istorijsku vožnju parobrodom po Elbi. Popodnevna varijanta podrazumeva i posluženje – kafu i kolače, a među opcijama za krstarenje je poseta gradu Majsenu, poznatom po proizvodnji porcelana.

Opera Zemper
Semperoper, odnosno opera Zemper, ime je dobila po arhitekti koji ju je projektovao 1841. godine. Zdanje je veoma zanimljivo i u svoje vreme je pokrenulo mnoge diskusije. Izgrađeno je u kombinaciji renesansnog i baroknog stila, sa upečatljivim stubovima u korintskom stilu, tipičnim za klasicizam i neoklasicizam. Zgrada je uništena 1945. godine tokom savezničkog bombardovanja, a nakon rekonstrukcije, otvorena je 1985 – istim koncertom koji je izveden i neposredno pre njenog uništenja.

Upoznajte nemačku vojnu istoriju
Drezdenski muzej vojne istorije (Militärhistorisches Museum der Bundeswehr) posetiocima daje uvid u fascinantnu, ali nekada i izuzetno mračnu istoriju nemačkih vojnih poduhvata, koje istražuje sa poštovanja vrednom hrabrošću. Prvobitno oružarnica cara Vilhelma I, ova zgrada je tokom vremena prolazila kroz velike transformacije i bila je Muzej nacizma, Sovjetski muzej i Muzej Istočne Nemačke. Zbog svoje delimično izolovane lokacije, preživela je veliko savezničko bombardovanje 1945. godine, kada je ostatak grada goreo. Muzejska zbirka se sastoji od preko milion eksponata, među kojima je i 800 različitih modela vojnih vozila, rakete, replike i modeli oružja, ali akcenat ovde nije na vojnoj snazi i moći, već na ljudskom aspektu ratovanja.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Provozajte se uspinjačom
Za samo tri evra možete se provozati jedinstvenom gradskom uspinjačom Schwebebahn Dresden, koja je u funkciji još od davne 1901. godine, a pruža vam mogućnost da napravite sjajne fotografije gradske panorame.

Podelite ovaj članak...
1Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *