Evropa – Evropa za ljubitelje savremene umetnosti – Travel Magazine

Evropa za ljubitelje savremene umetnosti

Evropa za ljubitelje savremene umetnosti

Evropa je kontinent sa fascinantnom istorijom i kulturom.

Skoro da nema destinacije koja se ne može pohvaliti bogatim nasleđem, očuvanim kulturno-istorijskim atrakcijama, živopisnim pričama i legendama, muzejima sa impresivnim umetničkim kolekcijama antičke, srednjovekovne i klasične umetnosti… Ali i za ljubitelje savremene umetnosti izbor je bogat, a užitak garantovan. Ovo su samo neke od brojnih destinacija na Starom kontinentu, na kojima ćete imati priliku da svoj boravak obogatite savremenim umetničkim sadržajima.

Berlin, Nemačka
Upoznavanje sa berlinskom savremenom umetničkom scenom počinje u ulicama Augustrasse i Linienstrasse u kojima se nalazi veliki broj galerija. U jednoj od njih, prostranom KW institutu, koji su osnovali mladi neafirmisani umetnici devedesetih godina, izlažu se avangardna dela mladih nada berlinske umetničke scene. Ulaz je slobodan četvrtkom, od 18.00h do 21.00h. Galerija König, koju je otvorio mladi entizijasta Johann König smeštena je u neobičnoj crkvi izgrađenoj u brutalističkom stilu. Prostor je ispunjen provokativnim instalacijama, kao što je „Nemoguća fizika“ Jeppe-a Hein-a (kugla za rušenje koja udara o zidove galerije). Veliki broj dela renomiranih savremenih umetnika nalazi se u nekadašnjoj stanici Hamburger Bahnhof, kao i u čuvenoj galeriji CFA (Contemporary Fine Arts) u srcu zapadnog Berina. Ne propustite turističke obilaske ulične umetnosti – poznatih gradskih murala, grafita i instalacija, koji predstavljaju svetski čuvene primere kontrakulture.

Bilbao, Španija
Prva stanica na hodočašću ljubitelja savremene umetnosti u Bilbau svakako je muzej Gugenhajm, čije zdanje je delo jednog od najuticajnijih arhitekata današnjice – Frenka Gerija, i predstavlja posebnu atrakciju. Kreativno-interaktivna zbirka dela savremene umetnosti ovog muzeja jedna je od najvažnijih u svetu, a u okviru nje su i skulpture na otvorenom, između ostalog, Salvadora Dalija, Aniša Kapura i Džefa Kunsa. Obavezna je i poseta Muzeju finih umetnosti, u kome se nalaze neka od najvažnijih dela Fransisa Bejkona i Pabla Pikasa.

Bazel, Švajcarska
Bazel je poznat po jednom od najprestižnijih svetskih sajmova umetnosti, Art Basel-u, koji se održava svake godine u junu, a osim toga, ljubitelji savremene umetnosti ovde će uživati u veoma bogatom itinereru. Prva na listi za posetu je Fondacija Beyeler, muzej moderne umetnosti smešten u raskošnom zelenom parku, u kome ćete imati priliku da vidite dela Monea, Vorhola, ali i Van Goga, a zatim možete popiti kafu u obližnjem simpatičnom bistrou. Sledi poseta jednoj od najstarijih gradskih galerija, Kunsthalle-u, u kojoj ćete videti izložbe vodećih svetskih savremenih umetnika. Nešto avangardniji su Balzer Projects i Stampa – galerija koja je proslavila mnoge mlade umetnike i koja još uvek promoviše neafirmisane, inovativne umetnike.

Roterdam, Holandija
Večito u senci Amsterdama, drugi po veličini holandski grad i te kako ima šta da ponudi posetiocima. Počev od smele arhitekture (na primer, Cube Houses holandskog arhitekte Pieta Bloma) i umetničkih instalacija na otvorenom, do izuzetne kolekcije Witte de With Centra za savremenu umetnost, Roterdam je destinacija vredna pažnje. Kunsthal je podjednako zanimljive spoljašnjosti i unuatrašnjosti i poznat je po postavkama koje posetioce navode na razmišljanje.

Sent Ivs, Ujedinjeno Kraljevstvo
Maleno ribarsko selo u Kornvolu, početkom 20. veka postalo je utočište umetnika iz Evrope i sveta. Među brojnim značajnim imenima izdvajaju se Barbara Hepvort, Piet Mondrijan, Šođi Hamada i Moris Samrej. U međuvremenu je ovo seoce postalo popularni letnji rizort, a o uticaju umetničkih kolonija u njemu snimljeno je i nekoliko dokumentarnih filmova. Devedesetih godina prošlog veka, ovde je otvoren jedan od četiri najpoznatija muzeja moderne umetnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu – galerija Tate St. Ives. Nakon nedavnog renoviranja, galerija sadrži i atraktivne nove sadržaje, kakvi su vrt na krovu i prostor za edukaciju. Odvojite vreme za kafu i kolačiće u kafeu u okviru galerije, sa pogledom na lokalni zaliv. U okviru galerije Tejt radi i Muzej i bašta skulptura Barbare Hepvort, umetnice koja je u Sent Ivsu živela i stvarala 25 godina.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X