Evropa – Glavne turističke atrakcije Atine – Travel Magazine

Glavne turističke atrakcije Atine

Glavne turističke atrakcije Atine

Istorija prestonice Grčke je bogata i slavna i svako ko planira da je poseti naći će se u velikoj nedoumici – šta od njenih nebrojenih atrakcija i blaga treba izdvojiti i kako za kratko vreme videti što više.

Osim kulturnih i istorijskih sadržaja, u Atini deo vremena treba izdvojiti i za zabavu i provod u nekoj od brojnih tradicionalnih taverni, a da biste u potpunosti uživali, savet je da se dobro organizujete ali da se ne opterećujete vremenom, kako biste u potpunosti mogli da se utopite u opuštenu i prijatnu atmosferu Atine. Evo devet važnijih gradskih atrakcija koje bi trebalo da se nađu u vašem itinereru:

Akropolj i Partenon
Akropolj i Partenon dominiraju Atinom i gde god u gradu da se nalazite, osetićete kako vas drevno antičko svetilište poziva da ga posetite. Čak i da nema Partenona, Akropolj vredi posetiti zbog neverovatnog pogleda na Atinu. Ulaznica za Akropolj se plaća 20 eura i pokriva posetu hramovima Partenonu i Erehtejonu, a tokom zimskih meseci (od 01. novembra do 31. marta) na ovu cenu posetioci imaju popust od 50%. Novi Muzej Akropolja je posebna atrakcija kojoj vredi posvetiti nekoliko sati, cena ulaznice je 5 eura, a ovde posetioci često imaju mogućnost da vide i gostujuće izložbe iz drugih velikih svetskih muzeja (u toku je izložba predmeta iz Šangajskog muzeja, koja će biti otvorena do 30. aprila). Na Akropolju se možete pridružiti grupama koje se organizuju prema jeziku na kome će vam se licencirani vodič obraćati i nekad posetioci moraju da malo sačekaju, kako bi se oformila dovoljno velika grupa. Postoji i mogućnost da unapred bukirate turu, koja obično uključuje i prevoz iz hotela. Ture se plaćaju nezavisno od cene ulaznice.

Nacionalni arheološki muzej
U srcu Atine, u muzeju koji predstavlja ponos cele zemlje, nalazi se bogata kolekcija grčkog antičkog nasleđa. Budući da ćete imati priliku da se upoznate sa hiljadama godina istorije, od ostataka minojske i mikenske civilizacije pa sve do danas, nemojte štedeti na vremenu, i za ovu posetu odvojite minimum 3 sata. Cena ulaznice za iznosi 10 eura. Osim Nacionalnog arheološkog muzeja, ljubitelji istorije treba da posete i Nacionalnu galeriju.

Rt Sunion i Posejdonov hram
Ukoliko imate vremena za mali izlet van Atine, preporuka je da posetite rt Sunion, i to u popodnevnim časovima, jer ćete tako imati prilike da prisustvujete najlepšem zalasku sunca u Grčkoj, u dramatičnoj scnografiji koju čine nepregledno more i ostaci monumentalnog hrama posvećenog bogu Posejdonu. Do Suniona iz Atine možete stići autobusom ili u okviru organizovane ture, koju možete bukirati preko hotela ili neke atinske turističke agencije. Ulaznica za rt Sunion staje 8 eura.

Noćna šetnja Atinom
Atina je siguran grad za šetnju, ukoliko se vodite zdravim razumom, držite se centralnih gradskih oblasti i izbegavate mračne uličice. Suvenirnice i taverne su otvorene do kasno, pa slobodno uživajte u noćnom provodu.

Pirej
Ako vam je poseta Atini probudila nostalgiju za grčkim ostrvima, sedite u metro i posetite Pirej, gradsku luku. On se naravno ne može zaista porediti sa magijom ostrva, ali večera u jednoj od šarmantnih (i prilično skupih) taverni Mikrolimana, može poslužiti u tu svrhu. Ukoliko imate nešto više vremena, tokom posete Pireju planirajte i da svratite do Arheološkog muzeja Pireja i Nautičkog muzeja. Povratak u Atinu će biti zanimljiviji u nekom od otvorenih turističkih autobusa, koji povezuju Atinu i Pirej.

Brdo Likavitos (Likavet, Likabet)
Tokom letnjih dana, kada u gradu postane toplo i kamen na Akropolju se užari, jedno drugo brdo, Likavitos, predstavlja idealnu desetinaciju za posetu. Do njegovog šumovitog vrha lako ćete stići uspinjačom, a na njemu se nalaze kapela svetog Georgija, teatar i restoran.

Plaka
Plaka je beomska četvrt Atine, slična beogradskoj ulici Skadarlija. Poznata je po radnjicama, restoranima i staroj arhitekturi. Iako je veoma komercijalizovana, i dalje je vredna posete. Savet turistima: Možda ste čuli da je običaj da se u restoranima Plake lome tanjiri, ali ukoliko planirate da se veselite na ovaj način, imajte u vidu da ćete morati da platite sve što ste polomili.

Trg Sintagma
Ovaj trg, poznat i kao Trg Ustava, nalazi se ispred Palate parlamenta. To je veliki otvoreni prostor u srcu Atine, koji uokviruju luksuzni hoteli i poslovne zgrade i na kome se organizuje većina velikih gradskih dešavanja. Predstavlja i jednu od glavnih tačaka gradskog prevoza, a pešačka ulica Ermou koja se uliva u trg je pravi raj za šopoholičare. Jedna od najfotografisanijih gradskih atrakcija nalazi se upravo na Sintagmi – smena straže (čuvenih evzona, stražara koji su obučeni u raskošnu tradicionalnu uniformu) ispred zgrade Parlamenta, koja se odigrava svakog dana u 18.00h.

Agora
Atinska Agora (tržnica) je atrakcija koju turisti često, i potpuno neopravdano, previde tokom svoje posete grčkoj prestonici. Čitava jedna gradska četvrt predstavlja dragoceni arheološki lokalitet, sa brojnim spomenicima i ruševinama iz perioda kada je Agora bila kulturno, društveno i versko središte Atine. Jedna od najvećih atrakcija je skoro u potpunosti restauriran Hefestov hram, a svakako vredi posetiti Muzej Agore, koji se nalazi u rekonstruisanoj antičkoj zgradi poznatoj kao Atalova stoa. Ulaz u muzej naplaćuje se 8 eura. Inače, u Atini postoji i Rimska Agora, lokalitet koji je takođe moguće posetiti, a ulaznice za posetioce koštaju 6 eura.

NAPOMENA: Cene ulaznica u tekstu odnose se na odrasle osobe, budući da je za sve muzeje i arheološke lokalitete u Grčkoj ulaz besplatan za maloletnike (osobe mlađe od 18 godina).

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

1 komentar

  1. Postovani, da li postoje turisticke agencije u Atini preko kojih je moguce otici na neki od fakulatativnih izleta iz Atine sa vodicem na srpskom jeziku? Konkretno, zanima nas obilazak Argolide i Akropolja. Putujemo za Novu godinu u sopstvenoj organizaciji. Pozdrav.

    Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X