Grčka ostrva: Ležerni Kos

Grčka ostrva: Ležerni Kos

Ni nekoliko ljudskih života ne bi bilo dovoljno da se obiđu sva grčka ostrva, u njima uživa, opusti, da se istraže i zavole. Ovo je kratka priča o jednom od ostrva na koje se turisti iz naših krajeva ne upućuju tako često i u velikom broju. 

Za Rodos se zna: veličanstveni stari grad, zalazak sunca na Monolitosu, dolina leptirova Petaludes, magični Lindos i zaliv svetog Pavla. Za ‘srpski Jerusalim’, odnosno Krf, se može reći da je ostrvo koje se mora posetiti iz dobro znanih razloga (i ne samo zbog njih). Krit je država za sebe i valja mu se vraćati nekoliko puta, i tako redom, dok se ne stigne na Kos.

Tek odnedavno su uspostavljene čarter linije iz Beograda, pa putnici iz Srbije i regiona mogu brzo i lako stići do Kosa. Treće po veličini ostrvo u arhipelagu Dodekaneza odavno je dobro poznato gostima iz Skandinavije i Holandije kojih ima najviše tokom letnje sezone. Slede ih nezaobilazni Rusi, pa Poljaci, Česi…

Na ležernom Kosu postoje brojni ostaci arhitektura osvajača ostrva

Tvrđava Neratzias, Foto: Turistička organizacija Grčke, Y. Skoulas

Svima njima prijaju duge peščane plaže ostrva, dostupnost najznačajnih znamenitosti i samog grada Kosa, ukusni riblji specijaliteti koji se služe u restoranima kojih ima na svakom ćošku i topao dah vetrova koji ponekad duvaju sa severa.

Susret sa najvećim i glavnim gradom ostrva, istoimenim Kosom, počinje u luci u kojoj su usidreni turistički brodovi, ribolovačke barke i luksuzne jahte. Neonska svetla kojima su obasjane noću, doprinose suptilnom šarmu i pomalo mondenskoj atmosferi starog grada.

Iz gradske luke turističke ture kreću ka Bodrumu

Luka, Foto: Turistička organizacija Grčke, Y. Skoulas

Brodovi i njihovo osoblje će se sa stotinama znatiželjnih putnika sutra uputiti ka susednom Bodrumu, domu jednom od 7 čuda antičkog sveta – Mauzoleju iz Halikarnasusa i rodnom mestu oca istorije – Herodotu. Za samo pola časa vožnje, buka i mirisi bodrumskog suka zaparaće srca, oči i dušu onih koji se na njemu budu cenkali, kupovali ili se samo šetali.

Neki od brodova će s otisnuti ka susednim ostrvima argipelaga: Kalimnosu, Pserimosu i Platiu. Oni koji vole sunđere, ležernu atmosferu, malo njihanja na talasima i vetar u kosi, prvi će zauzeti mesta na gornjoj platformi broda.

Iz luke Kosa možete se zaputiti na izlet do drugih obližnjih ostrva

Luka, Foto: Turistička organizacija Grčke, Y. Skoulas

Prekoputa luke, na nekoliko mesta se može uputiti ka starom gradu Kosa čiji su prostrani trgovi i uličice pune sveta. Iznenađujuće čist, nenametljiv, stvoren za večernje šetnje. Nekada je njime hodao i u hladu jednog platana učio svoje studente otac medicine – Hipokrat. U istočnom delu grada, odmah uz džamiju, baš taj je platan oivičen kružnom ogradom. Iako je utvrđeno da ovo drvo i nije baš toliko staro, veruje se da su antički lekari upijali najvažnije pouke od najboljeg među njima.

Veruje se da je pod starm platanom u centru grada Kosa nekada davno sedeo i sam otac medicine - Hipokrat

Hipokratov platan, Foto: Turistička organizacija Grčke, Y. Skoulas

Kaldrmisani puteljci vode na nekoliko strana: jedan ka tvrđavi, drugi ka antičkoj agori a treći ka divnoj palati koja je ostala za Italijanima, koji su vladali ostrvom prve 4 decenije prethodnog veka. Puno je njihovih tragova širom grada. Pod krošnjom Hipokratovog platana i zvezdanim nebom, muzički duo koji čine saksofonista i klavijaturista, lake i poznate melodije boje veče romantikom. Slušajući ih, konobari u restoranu ‘Platanos’ žure da posluže goste stifadom, musakom, pasticiom i domaćim belim vinom, za stolom broj 14. Zaljubljeni, pravac tamo!

I tvrđava vitezova svetog Jovana koja je nekada štitila grad, kao i glavna crkva, te džamija uz nekoliko desetina objekata su zatvoreni, ograđeni ili poduprti gredama, skelama ili čeličnim konstrukcijama. Godine 2017. zemljotres je prodrmao harmonični Kos i podsetio stanovnike i turiste da se Zemljina kora i dalje hladi. Ispod rascvetalih krošnji neobjašnjivo privlačne bugenvile, četiri stasite i isto tako privlačne Skandinavke dovršavaju večeru sastavljenu uglavnom od ribe i plodova mora. Nakon nje će se malo prošetati, a noć provesti u nekoj od diskoteka u ‘ulici barova‘.

Na trgu Eleftherias nalaze se glavna zdanja, uključujući staru džamiju

Trg Eleftherias, Foto: Turistička organizacija Grčke, Y. Skoulas

Girosa i suvlakija nema baš na „svakom koraku“, ali sladoledžinica i poslastičarnica zaista ima svuda. U njima se može probati ili kupiti boca Kanelade, slatkog sirupa od cimeta. Najbolji je onaj sa etiketom na kojoj je predstavljen flamingos, ptica koja prilikom seobe na jug svrati na ovo ostrvo radi predaha i poziranja objektivima fotoaparata u zaštićenoj oblasti Aliki, oko slanog jezera, samo desetak kilometara istočno od grada.

Kos je ostrvo koje ne prisiljava svoje goste da njime bezglavo jure u nameri da nešto ne propuste. Takav je i grad. Nenametljiv, lagodan, šarmantan. On se neće naljutiti ako ne obiđete njegov Arheološki muzej ili Rimsku kuću. Dovoljna je šetnja avenijom palmi u luci ili posmatranje bezbrižnog sveta okupljenog na pijaci začina, voća i proizvoda od maslina. Kao i u mnogim drugim gradovima grčkih ostrva ili, hajde, slično Rodosu (pošto Kos zovu njegovim minijaturom ili manjom sestrom – u grčkom jeziku ostrva su ženskog roda), profana i sakralna, srednjovekovna i moderna venecijanska arhitektura, te tipična grčka, ostrvska, prepliću se po trgovima, ulicama i sokacima.

Poseta Arheološkom muzeju nije obavezna, ali je toplo preporučujemo

Arheološki muzej Foto: Turistička organizacija Grčke, Y. Skoulas

U ulici Averof koja ‘izbija’ ka luci i hotelu Kosta Palas, noć je ispunjena tihim, ali oštrim zvucima udarca pribora za ručavanje o tanjire i zveketom poljubaca vitkih vinskih čaša do pola ispunjenih vinom. Jedan do drugog, sa obe strane ulice, restorani se utrkuju da svojim izlozima, baštama i mirisima praćenim dimom koji dopire iz kuninje, privuku ogladnele goste. I sama imena nekih od restorana otvaraju apetit: Gusto, Sofra, Sardeles, Psaropula… U baštama na pesku plaže, sa daščanim stazicama kojie prolaze kao uličice između korpusa jednostavnih drvenih stolova i stolica ofarbanih u boje grčke zastave, veče se nadmeće da bude lepše od prethodnih.

Pijaca obiluje svežim voćem, povrćem, polodovima mora i začinima

Gradska pijaca, Foto: Turistička organizacija Grčke, Y. Skoulas

Grad Kos je raj za bicikliste, ili bar jedna njegova varijanta. Ulicom Kanari, tom turističkom žilom kucavicom koja vodi pravo ka luci, proteže se biciklistička staza. Ako neko ‘“slučajno“ nije poneo bicikl na ostrvo, a poželi da ga provoza, neka se mnogo ne sekira, oni se mogu iznajmiti skoro pa na svakom ćošku. Cena najma na dan staje koliko i dve kugle sladoleda, gotovo svi su opremljeni korpama, stabilni su, udobni, a svuda ima i dovoljno mesta za parkiranje. Ljude sa naših prostora čudi i intrigira kako to da ih niko ne zaključava i ostavlja svima na dohvat ruke? Kos je jednostavno ostrvo na kome se bickl „ne pozajmljuje“.

Bicikli su omiljeni vid prevoza na Kosu

Biciklistička staza, Foto: Turistička organizacija Grčke, Y. Skoulas

Pešaci, oprez! Skoro svi pešački prelazi u gradu su izlizani ili su izbledeli pa je zaustavljanje automobila pred ‘zebrom’ kada su na njoj pešaci – događaj.

Za one koji “pucaju“ od kondicije, jedno posebno mesto je takođe dostupno nakon, otprilike sat vremena okretanja pedala. Za sve ostale, tu su su automobili i ostrvski javni prevoz. Drvoredi džinovskih eukaliptusa, akrokarije, maslinjaci i kedrovi će praviti društvo svima koji su se tamo uputili. Na 13 kilometara istočno od grada, putem koji prati obalu, stiže se do skretanja na makadamski put koji vodi nizbrdo. Pored table na kojoj je na grčkom i na engleskom jeziku istaknuto da se dalje kretanje odvija na sopstvenu odgovornost zbog mogućeg odrona uz veliki znak uzvika, na susednoj tabli izazovno stoji ‘Empros Thermi‘. Ako je na brdašcima okolo i bilo ponekog drvceta, ovde se okruženje potpuno menja. Tek po koji žbun, strme stenovite litice i divlje koze koje se po njima, neznajući za strah, veru sa neverovatnom sigurnošću.

Empros Therma je nazaobilazna atrakcija ostrva Kos

Empros Therma, Foto: Turistička organizacija Grčke, Y. Skoulas

Da je reč o neobičnom mestu, nagoveštava crni vulkanski pesak na obali i najpre blag, pa sve snažniji miris (ili smrad) sumpora. Konačno, na kraju plaže, improvizovani plitki bazen kružnog oblika prečnika desetak metara, oivičen ka moru velikim komadima stena i u njemu lekovita voda temperatura oko 50 stepeni. U takvoj vodi, gde mehurići izbijaju na površinu kao u džinovskoj čaši mineralne vode, neko izdrži da u nju umoči nožne prste, drugi celo stopalo, treći u termalnu vodu uđu do kolena pa brže bolje izađu. Ima i onih (najčešće iz zemalja istočne Evrope) koji ne prezaju da se u njoj okupaju sasvim, na zaprepašćenje svih prisutnih.

Voda u Empros thermi je lekovita i bogata mineralima koji povoljo deluju na obolele od reume

Empros Therma, Foto: Turistička organizacija Grčke, Y. Skoulas

Voda je bogata magnezijumom, kalcijumom, sumporom i još po kojiim elementom i pomaže u lečenju kožnih i reumatskih oboljenja. Sa spoljašnje strane bazena, kroz ogradu od stenja, vruća voda čiji miris podseća na kuvana jaja, meša se sa hladnom morskom pa ona postaje mlaka i to je mesto gde kupača ima najviše. U tuš-kabinama kupatila hotelskih soba, biće potrebno nešto više sapuna i gela za tuširanje ne bi li se koža otarasila “mirisnog suvenira“ koji je na sebi ponela sa ovog neobičnog mesta.

Apolonov sin Asklepius, bog je medicine i isceljenja, te prvi među doktorima u starogrčkoj religiji i mitologiji. Njemu su bila posvećena svetilišta širom antičke Grčke, a verovalo se da njegove isceliteljske moći vraćaju ljude pravo iz mrtvih. Tako su nastajali Asklepioni, svojevrsni zdravstveni centri sa brojnim sadržajima za opuštanje, uživanje, razonodu i promovisanje zdravog načina života koji su uključivali teatar, vežbalište, toplu kupku i biblioteku. Bilo ih je preko 300 širom antičke Grčke, a među tri najpoznatija nalazi se upravo onaj na Kosu, na samo nekoliko kilometara od grada. Okružen šumom kedrova, rasporen na nekoliko širokih i dugačkih terasa, ostaci ove zdravstvene institucije čuvaju uspomenu na vreme kada su sveštenici tumačili snove onih koji su čeznuli za isceljenjem i na osnovu njih prepisivali im tretman. Saznanja iz medicinskih nauka se ovde sistematizuju, a u nekadašnjoj školi, mladi naraštaji izučavali su anatomiju, filozofiju, hirurgiju, itd.

Najveći i najpoznatiji polaznik ovog medicinskog učilišta i lečilišta bio je, naravno Hipokrat. Da je samo mogao da zna tada da će nedaleko odatle nakon skoro dva i po milenijuma džinovske plehane ptice sletati i odletati na i sa mesta koje nosi njegovo ime, a da će mu lekari širom Gee polagati zakletvu…

Plaže? One koje su smeštene na severnoj obali izložene su vetrovima, a samim tim i talasima, ali ne uvek. Uglavnom su peščane, uređene su i u gradu njeni delovi nose imena barova koji se na njima nalaze: Baltik,Tarzan, Coco, Milos, itd.

Na Kosu posetioci na raspolaganju imaju brojne plaže

Kamari, Foto: Turistička organizacija Grčke, Y. Skoulas

Ipak, ponekad preglasna i često monotona i jednolična muzika koja dopire sa zvučnika, nateraće one koji žele da slušaju samo lekovitu pesmu talasa i kotrljanje peska, da krenu ka plažama oko Tigakija, Marmarija i Mastiharija. Nije tajna da su plaže na južnoj obali Kosa mnogo atraktivnije i lepše za kupanje. Pesak je na njima sitniji, voda bistrija, a svoj kutak na plaži Egzotik imaju i nudisti. Pre nego što se stigne do najvećeg mesta na zapadu ostrva –Kefalosa, putokazi će dozivati ka plažama laskavih imena: Rajska (Paradise), Magična (Magic), Sunčana (Sunny). Sa njih se u daljini može videti ostrvo Nisiros koje takođe pripada arhipelagu Dodekaneza. Ono što se ne vidi sa ležaljki na nekoj od pomenutih plaža, jesu krater i kaldera sa još uvek primetnim vulkanskim aktivnostima na Nisirosu. Da bi se oni videli izbliza, kao i lepi grad već poznatog imena – Mandraki, potrebno je da se brodom ka njemu uputi iz mesta Kardamena.

Veliki je izbor plaža za svačiji ukus na Kosu

Plaža Agios Stefanos, Kefalos Foto: Turistička organizacija Grčke, Y. Skoulas

Svi gosti na ostrvu čuli su za seoce po imenu Zia. Na obroncima planine Dikaios koja dominira pejzažem čitavog ostrva, ponegde popločano hoklakiom (podni mozaik čiji su sastavni delovi kameni obluci bele i crne boje, karakteristični za arhipelag Dodekaneza), ovo idilično mesto pretesno je za sve one koji žele da ga posete u smiraj dana. Razlog za to je prilično jednostavan: odavde se posmatraju najlepši zalasci sunca na ostrvu. Pre no śto sunčev disk boje rovitog žumanca uroni u pučinu Egejskog mora, negde kod ostrva Kalimnos, među posmatračima okupljenim na vidikovcu odmah uz kaldrmisani put i za stolovima u baštama restorana, vlada atmosfera slična pretprazničnoj. Mnogi će se nakon zalaska razići, brže-bolje „okačiti“ fotografije kao trofej po društvenim mrežama, ne znajući da će potom uslediti spektakularno „razlivanje“ hiljada nijasi ružičaste na horizontu. Pre nego što Kos prekriju mrak i zvezdano nebo i milijarde sićušnih noćnih sunaca.

Svi gosti na ostrvu čuli su za seoce po imenu Zia, na obroncima planine Dikaios

Selo Zia, Foto: Turistička organizacija Grčke, Y. Skoulas

Da li je ovo sve što treba videti, probati, omirisati, okusiti i iskusiti na ostrvu i oko njega? Naravno da nije. Zato, neka ponešto ostane neprepričano i neotkriveno svima onima koji zasluže dase nađu na ovom ostrvu.

Pročitajte još o manje poznatim grčkim ostrvima, novim jedinstvenim podvodnim atrakcijama ove zemlje, a saznajte više i o njenoj čuvenoj gastronomiji.

Brojne atraktivne destinacije upoznajte ovde.

Author: Aleksandar Mikić

Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X