Evropa – Grenobl, lepotan doline Izer – Travel Magazine

Grenobl, lepotan doline Izer

Grenobl, lepotan doline Izer

Grenobl je grad u jugoistočnoj Francuskoj, u regiji Overnja-Rona-Alpi i prestonica departmana Izer. Danas je najpoznatiji kao kapija Alpa, budući da je okružen planinama i da se oko njega nalazi čak 20 manjih i većih ski-rizorta.

Ipak, ovo nije skijaški rizort, već univerzitetski grad sa preko 500.000 stanovnika, važan evropski naučni i istraživački centar, sa veoma bogatom istorijom.

Budući da se u turističkim kampanjama promoviše kao Prestonica Alpa, jasno je da je veoma popularan među skijašima, a u Grenoblu su se 1968. godine održale i Zimske olimpijske igre. Čuveni rizort Alpe D’Huez je udaljen samo 50 kilometara (ka istoku). Ali grad rado posećuju i ljubitelji letnjih sportova i aktivnosti na otvorenom – hajkeri, biciklisti, penjači, itd., koji u veličanstvenim planinama, gustim četinarskim šumama i zelenim alpskim livadama pronalaze nepresušnu inspiraciju.

To ne znači da ako niste ljubitelj aktivnosti u prirodi Grenobl nema šta da vam ponudi. Trgovi i kaldrmisane ulice Starog grada Veille Ville (Old Town) kriju prave dragulje tradicionale arhitekture i udobne male restorane i kafee.

Zabeleženo je da je još u 1. veku pre hrišćanske ere ovde postojalo galsko selo, a nekoliko vekova kasnije osnovan je rimski grad sa debelim zidinama, čiji ostaci se mogu videti i danas.

Bastilja (Fort de la Bastille), serija planinskih utvrđenja „nadgleda“ grad i vidljiva je iz većeg dela grada. Njena izgradnja je počela još tokom srednjeg veka, a kasnije je dobijala dodatke, uključujući i impresivnu podzemnu mrežu. Predstavlja jedan od najbolje očuvanih primera utvrda iz 18. veka u Francuskoj. Bastilja je najposećenija gradska atrakcija i do nje se stiže žičarom.

Na vrhu su dva restorana, izgrađena u kazamatima tvrđave, Bastille Art Centre u kome turisti mogu posetiti aktuelne izložbe i mali vojni muzej posvećen planinskim trupama. Inače, u 11. veku Grenobl je bio prestonica istorijske oblasti Dauphiné. Više o ovom periodu istorije grada možete saznati u muzeju Musée Dauphinois, smeštenom u šarmantnom manastiru iz 17. veka. Musée Archéologique Grenoble-Saint Laurent, koji se nalazi u u crkvi iz 8. veka daje uvid u umetnosti arhitekturu regiona iz vremena srednjeg veka, dok se Musée de la Résistance et de la Déportation de l’Isère bavi ponekad brutalnom istorijom francuskog otpora prema Nacistima. Ljubitelji književnosti i poštovaoci lika i dela čuvenog francuskog pisca Stendala (Mari-Anri Bel) mogu da posete njegov muzej. Najvažniji muzej je ipak Gradski muzej koji godišnje poseti 200.000 ljudi. U njegovoj kolekciji mesto su našla značajna dela Rubensa, Delakroe, Renoara, Gogena, Sinjaka, Monea, Matisa, Pikasa, Kandinskog, Miroa, Kirika i Kaldera.

Smeštaj je veoma raznovrstan, od luksuznih hotela i apartmana, do pravih skijaških koliba u podnožju planina, koje mogu da prime i veće grupe gostiju.

Mogućnosti za dnevne izlete iz Grenobla su brojne. Dolina Izer je dom brojnim dvorcima, među kojima je najpoznatiji bajkoviti Château de Vizille, a samo 25km jugozapadno od grada nalazi se Parc Naturel Régional du Vercors. Obližnji Parc Naturel Régional de Chartreuse je pravi raj za ljubitelje šetnji, ali i rustičnih restorana u kojima možete degustirati specijalitete domaće kuhinje.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *