Evropa – Hajdelberg - grad romantizma – Travel Magazine

Hajdelberg – grad romantizma

Hajdelberg – grad romantizma

Na pola puta između Štutgarta i Frankfurta, na reci Nekar, nalazi se stari nemački gradić Hajdelberg sa nešto manje od 150.000 stanovnika.

O dugoj istoriji naseobina na ovim prostorima svedoče ostaci hajdelberškog čoveka (odnoso pretka čoveka – homo erektusa), čija starost je procenjena na oko 600.000 godina. Ovi fosili predstavljaju najraniji dokaz postojanja ljudske vrste u Evropi.

Zahvaljujući tome što nije pretrpeo velika oštećenja tokom Drugog svetskog rata, Hajdelberg ima veoma očuvan stari grad sa zdanjima koja predstavljaju izuzetne primere arhitekture romantizma. Inače, u proleće se u njemu održava čuveni festival klasične muzike „Hajdelberško proleće“, kao i međunarodni sajam uskršnjih jaja. A evo još nekoliko nezaobilaznih gradskih atrakcija.

Dvorac Hajdelberg
Dvorac se nalazi na brdu iznad Altstadt-a (Starog grada) i do njega se može stići uspinjačom koja kreće sa trga Kormarkt i nastavlja dalje ka brdu Kenigstul. Predstavlja jedan od najveličanstvenijih dvoraca u Evropi. Okružen je parkovima kojima se nekada šetao Gete, a iz kojih i vi danas možete da besplatno posmatrate grad i reku. Obilazak unutrašnjosti dvorca se plaća, a statistike kažu da ga godišnje poseti preko milion turista.

Istražite Stari grad
U podnožju dvorca, u Aldstadt-u, smešteni su pravi arhitektonski dragulji grada. Svakako posetite Rathaus (Gradsku većnicu), Univerzitet, renesansnu kuću viteza svetog Đorđa iz 1592. godine i jednistvene stare trgove. Počnite u ulici Hauptstraße, glavnoj gradskoj pešačkoj zoni sa brojnim prodavnicama, a zatim posetite Bismarckplatz i Marktplatz koji ćete prepoznati po Herkulovoj fontani. Ovde su sitni kriminalci u srednjem veku vezivani i izvrgavani ruglu.

Zamislite se u Aleji filozofa
Prošetajte se živopisnom stazom uz brdo na severnoj obali Nekara, koja je ime Philosophenweg dobila jer je već 300 godina omiljena među filozofima i profesorima Hajdelberškog univerziteta. Zahvaljujući blagoj klimi, duž Aleje filozofa uživaćete u stablima japanske trešnje, bambusa, ginka, limuna i čempresa, među kojima su kontemplirali i filozofske rasprave vodili velikani kao što su Hegel, Jaspers i Hana Arent.

Neka vas blagoslovi majmun na Starom mostu
Alte Brücke (Stari most) je veličanstveni kameni most izgrađen u 18. veku, a zanimljivo je da je tokom istorije na istom mestu pre njega podizano osam mostova. On vodi do Starog grada i ima nekoliko kula sa tamnicama, a krase ga i brojni spomenici i skulpture. Jedna od najpoznatijih je statua majmuna koji drži ogledalce, za koje se veruje da donosi sreću onome ko ga dodirne.

Zabavljajte se kao studenti
Hajdelberg je dom najstarijeg univerziteta u zemlji, koji danas ima više od 30.000 studenata. Ako želite da iskusite kako studenti žive i zabavljaju se, zaputite se u Untere Strasse. Ova uska kaldrmisana ulica, paralelna sa glavnom ulicom i rekom, obiluje odličnim i jeftinim kafeima, barovima i restoranima.

Posetite Studentski zatvor
Dvoboji, opijanje i zbijanje neslanih šala bili su samo neki od prekršaja zbog kojih su studenti sve do 1914. godine mogli da završe u Studentskom zatvoru (Karzer-u). Zatvorenici su smeli da izađu samo na predavanja, a tokom boravka u zatvoru, dekorisali su svoje ćelije slikama, grafitima i stihovima pesama. Zatvor je sada otvoren za javnost, a nalazi se u Augustinergasse-u, odmah iza Starog univerziteta u Aldstadt-u.

Opustite se na obali Nekara
Napravite pauzu od obilazaka na obali reke u blizini Starog grada. Osim sjajnog pogleda na dvorac, zelene površine uz Nekar nude mogućnost da se sunčate i opustite. Ukoliko volite aktivniji odmor, možete iznajmiti čamac.

Popnite se na kraljevski tron
Istom uspinjačom koja posetioce iz grada prevozi do dvorca, možete nastaviti do vrha brda Königstuhl (kraljev tron), koje predstavlja deo planinskog venca Odenwald. Tu se nalazi odličan restoran, zabavni park za decu, a polazište je i više staza za šetnju. Pogled na reku i Hajdelberg je spektakularan.

Podelite ovaj članak...
0Shares
Podelite ovaj članak...

2 Komentara

  1. Mislim da ste hteli da napisete da je na pola puta izmedju Stutgarta i Frankfurta, a ne Hamburga. Pozdrav

    Pošaljite odgovor
    • U pravu ste, ispravljeno je. Hvala vam!

      Pošaljite odgovor

Pošaljite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

X